Μητσοτάκης – Πομπέο: Πρωινό με θέα την Ακρόπολη (Φωτογραφίες & Βίντεο)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Μαρέβα Γκραμπόφσκι πήραν πρωινό με τον Μάικ Πομπέο και την σύζυγο του στο ξενοδοχείο “Χίλτον”. Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώνει την επίσημη επίσκεψη του στην Αθήνα, σήμερα το μεσημέρι. Συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και βόλτα στην Πλάκα. Φωτογραφίες και βίντεο.
Στο ξενοδοχείο Χίλτον, όπου διαμένει ο Μάικ Πομπέο με την σύζυγό του, βρέθηκε σήμερα το πρωί (06.10.2019) ο Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από την Μαρέβα Γκραμπόφσκι. Οι τέσσερις τους πήραν πρωινό στον τελευταίο όροφο του ξενοδοχείου με θέα την Ακρόπολη, λίγες ώρες πριν ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών ολοκληρώσει την επίσκεψή του στην Αθήνα.
Τόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Μάικ Πομπέο έδειχναν ιδιαίτερα ευδιάθετοι. Ο Πρωθυπουργός έδειξε στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών το υπό κατασκευή κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης – το οποίο ως γνωστόν θα εγκαινιαστεί την 25η Μαρτίου του 2021 για τον εορτασμό των 200ων ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Στις 10 π.μ. ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ βρέθηκε στην Μητρόπολη, καθώς η σύζυγός του είναι Ορθόδοξη. Μετά το πέρας της θείας λειτουργίας ο προϊστάμενος του μητροπολιτικού ναού πατέρας Θωμάς Συνοδινός, τους ξενάγησε στο παρεκκλήσι του Αγίου Ελευθερίου το οποίο βρίσκεται δίπλα από τη μητρόπολη.
Θα ακολουθήσει βόλτα στην Πλάκα και γεύμα σε γνωστό εστιατόριο, λίγο πριν «πετάξουν» για τις ΗΠΑ.
Ικανοποίηση στην ελληνική κυβέρνηση
Η καθαρή δήλωση του Μάικ Πομπέο για την αντίθεση των ΗΠΑ στις παράνομες ενέργειες και γεωτρήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ και στις απειλές κατά της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου, αλλά και η διπλή προειδοποίησή του ότι υπάρχουν όρια και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την τήρηση της νομιμότητας αποτελούν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το highlight της επίσκεψης του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα.
«Πρόκειται για μία βαρυσήμαντη δέσμευση, από έναν κορυφαίο Αμερικανό αξιωματούχο. Όχι από οποιοδήποτε πρόσωπο», σχολίαζε χαρακτηριστικά στο newsit.gr κυβερνητικό στέλεχος, αντανακλώντας το θετικό κλίμα που αποκόμισε από τις συζητήσεις η ελληνική πλευρά.
Πάντως, ο ίδιος ο κ. Πομπέο ξεκαθάρισε πως η υπογραφή της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ δεν σχετίζεται με τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή και τη στάση της Άγκυρας και πως η διαμάχη στην κυπριακή ΑΟΖ δεν πρέπει να στρατιωτικοποιηθεί.
Ο ρεαλιστικός στόχος, άλλωστε, της Ουάσιγκτον είναι ν’ απαγκιστρώσει την Τουρκία από τη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας και όχι να διακόψει οριστικά τις σχέσεις μαζί της, παρά τις σκληρές προειδοποιήσεις που απηύθυνε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προς τους γείτονες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η αναθεωρημένη συμφωνία αμυντικής συνεργασίας που υπογράφηκε ανάμεσα σε Ελλάδα και ΗΠΑ είναι αδιαμφισβήτητα μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία:
Και για την αμερικανική πλευρά, επειδή ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στη ΝΑ Μεσόγειο, αλλά και για την ελληνική πλευρά, διότι η χώρα μπαίνει κάτω από μία αμερικανική ομπρέλα που – θεωρητικά, τουλάχιστον – θα λειτουργήσει θετικά για την ασφάλειά της.
Επιπλέον, το κλειδί της συμφωνίας για την ελληνική πλευρά φαίνεται πως είναι το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης. Όπως εξηγούσαν κυβερνητικά στελέχη, το λιμάνι πλέον, με τη συνδρομή των ΗΠΑ, είναι πλήρως λειτουργικό θα αξιοποιηθεί εφεξής και εμπορικά και στρατιωτικά. Γεγονός που αναγνωρίζεται ως εξαιρετικής σημασίας από την Αθήνα, λόγω της γεωστρατηγικής του θέσης και της δυνατότητας να λειτουργήσει ως άνοιγμα για τις βαλκανικές χώρες προς τη Μεσόγειο, αλλά και ως ενεργειακός κόμβος (TAP, IGB, τερματικός σταθμός επεξεργασίας φυσικού αερίου κτλ.).