21 Ιουλίου, 2020

Press Room

Μητσοτάκης μετά τη συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής: Επιστρέφουμε στην Αθήνα με ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ


Ολοκληρώθηκε η συνέντευξη Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου της ΕΕ με τον πρωθυπουργό να ανακοινώνει ότι η Ελλάδα κατάφερε να εξασφαλίσει ένα πακέτο που ξεπερνά τα 70 δισ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα εγκρίθηκε η συμφωνία των 27 χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ιστορικό σχέδιο με σκοπό την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας μετά το πλήγμα που δέχθηκε εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, όπως δήλωσαν ευρωπαϊκές πηγές στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«Πιστεύω ότι πετύχαμε τελικά ένα πάρα πολύ σημαντικό αποτέλεσμα και για την Ευρώπη και για την Ελλάδα» είπε ο πρωθυπουργός στην αρχή της συνέντευξης Τύπου, ενώ σχετικά με τη συμφωνία που επετεύχθη σχολίασε ότι η Ευρώπη έδειξε ότι μπορεί να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Καταφέραμε μέσα από μία διαδικασία αμοιβαίων υποχωρήσεων να προστατεύσουμε τα προγράμματα που έχουν σημαντικές εθνικές κατανομές, συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετείχε ενεργά σε όλες τις διαπραγματεύσεις που έγιναν.

Σχετικά με το πακέτο των 72 περίπου δις. για την Ελλάδα, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι «οι επιδοτήσεις από το πρόσθετο πρόγραμμα το οποίο εγκρίθηκε ουσιαστικά ανέρχονται περίπου σε ένα επιπλέον ΕΣΠΑ και πρόκειται για κάτι παραπάνω από 19 δισ. στα οποία προστίθενται περίπου τα 12,5 δισ. σε δάνεια για να καταλήξουμε ξανά στο τελικό ποσό των 32 δισ.». Τα χρήματα αυτά θα εκταμιεύονται με όρους που είναι πιο ευέλικτοι από το υφιστάμενο ΕΣΠΑ, σημείωσε ο πρωθυπουργός .

ΔΙΚΤΥΟ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ- ΤΡΟΠΟΙ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ