,

29 Απριλίου, 2021

Press Room

Μισές οι πιθανότητες μετάδοσης κορωνοϊού μετά από 1 δόση εμβολίων Pfizer και AstraZeneca


Μία δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού μπορεί να μειώσει στο μισό τη μετάδοση του ιού, σύμφωνα με νέα μελέτη του οργανισμού Δημόσια Υγεία Αγγλίας (PHE).

Το πόρισμα της μελέτης αφορά τόσο το εμβόλιο της Pfizer όσο και της AstraZeneca, την δύο πρώτων εμβολίων που άρχισαν να χορηγούνται στο Ηνωμένο Βασίλειο από τις αρχές Δεκεμβρίου και τις αρχές Ιανουαρίου αντίστοιχα.

Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσοι προσβλήθηκαν από τον ιό τουλάχιστον τρεις εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό τους είχαν μεταξύ 38% και 49% μικρότερη πιθανότητα να μεταδώσουν τον ιό σε άτομα με τα οποία συγκατοικούσαν, σε σύγκριση με όσους φορείς δεν είχαν εμβολιαστεί.

Η προστασία από τα εμβόλια ανιχνεύθηκε περίπου δύο εβδομάδες μετά από τον εμβολιασμό και δεν διέφερε ανά ηλικία, αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες στην έρευνα ήταν κάτω των 60 ετών.

Η μελέτη αφορούσε 57.000 πολίτες σε 24.000 νοικοκυριά που συγκατοικούσαν με εμβολιασμένα άτομα.

Για τη σύγκριση χρησιμοποιήθηκαν στοιχεία για ένα εκατομμύριο πολίτες που συγκατοικούσαν με μη εμβολιασθέντα άτομα.

Εν τω μεταξύ, πλέον περισσότεροι από ένας στους τέσσερις ενήλικες στο Ηνωμένο Βασίλειο, δηλαδή 13,2 εκ. πολίτες έχουν κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου. Με την πρώτη δόση έχουν καλυφθεί 33,8 εκ. πολίτες, ποσοστό 64,3% των ενηλίκων.

Την Τρίτη αναφέρθηκαν 17 θάνατοι από κορωνοϊού, μειωμένοι στο μισό σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα και 2.685 κρούσματα

Οι νοσηλευόμενοι φορείς έχουν μειωθεί σε 1.608, εκ των οποίων 227 είναι διασωληνωμένοι.