6 Απριλίου, 2021

Press Room

Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Σερρών για την επέτειο της έναρξης των μαχών στα οχυρά


Συμπολίτες μου,    Σερραίες και Σερραίοι,

την χρονιά αυτή δεν σημειώνεται μόνο ένα ορόσημο για την Πατρίδα μας, αυτό των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασής μας κατά του Οθωμανού δυνάστη.

Συμπληρώνονται, επίσης, 80 χρόνια από την ημέρα που η χιτλερική Γερμανία χτυπούσε πισώπλατα την Ελλάδα, που αγωνιζόταν στα βουνά της Βορείου Ηπείρου, εξευτελίζοντας την πανίσχυρη φασιστική Ιταλία.

Το απαράμιλλο θάρρος και ο ηρωισμός των υπερασπιστών των Οχυρών της Γραμμής Μεταξά λειτούργησαν σαν κυματοθραύστης των ναζιστικών ορδών, οι οποίες αναγκάστηκαν να αποδώσουν στρατιωτικές τιμές, κατά την αποχώρηση των Ελλήνων αξιωματικών και στρατιωτών, μετά την περικύκλωση των Οχυρών, που ακολούθησε την κατάρρευση της Γιουγκοσλαβίας.

Η λιτή απάντηση του Διοικητή των Οχυρών προς το γερμανικό τελεσίγραφο, ότι δηλαδή «Τα Οχυρά δεν παραδίδονται», αποτελεί το σύγχρονο «Μολών Λαβέ», αντάξιο του Λεωνίδα και της απάντησης του τελευταίου Αυτοκράτορα προς τον Οθωμανό Σουλτάνο.

Για εμάς τους Σερραίους κατέχει ξεχωριστή θέση το παράδειγμα του Λοχία Ίτσιου, η αυταπάρνηση και ο ηρωισμός του οποίου τον οδήγησαν στην αθανασία που αρμόζει.

Το σύνθημά μας ας είναι για μία ακόμη φορά ΨΗΛΑ ΤΗΝ ΣΗΜΑΙΑ και το φρόνημά μας, έναντι οποιασδήποτε επιβουλής, από όπου κι αν προέρχεται.