10 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Μη επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο εισήλθε επιτυχώς σε τροχιά γύρω από τον Άρη [εικόνες & βίντεο]


Mη επανδρωμένο κινεζικό διαστημόπλοιο εισήλθε με επιτυχία σε τροχιά γύρω από τον Άρη έπειτα από ένα ταξίδι εξήμισι μηνών στο διάστημα, όπως μετέδωσε το κρατικό κινεζικό τηλεοπτικό δίκτυο CCTV.

Πρόκειται για την πρώτη ανεξάρτητη αποστολή της Κίνας στον κόκκινο πλανήτη, σύμφωνα με την ανακοίνωση της κινεζικής διαστημικής υπηρεσίας. Το διαστημόπλοιο, το Tianwen-1, χρησιμοποίησε την ισχύ των κινητήρων του για να επιβραδύνει σε μια ταχύτητα που του επέτρεψε να τεθεί σε τροχιά.

Ηλιακό όχημα θα εξερευνήσει τον Άρη

Σε περίπου τρεις μήνες, το Tianwen-1 θα αποπειραθεί να στείλει μια κάψουλα προσεδάφισης που θα μεταφέρει ένα ρομποτικό όχημα 240 κιλών σε μια μεγάλη πεδιάδα στο βόρειο ημισφαίριο του Άρη που είναι γνωστή ως Utopia Planitia.

Αν η προσεδάφιση αποβεί επιτυχής, το όχημα αυτό, που κινείται με ηλιακή ενέργεια, θα εξερευνήσει για 90 ημέρες την επιφάνεια του Άρη, μελετώντας το έδαφός του και αναζητώντας ενδείξεις αρχαίας ζωής, ανάμεσα στις οποίες νερό και πάγο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους με χρήση ενός ραντάρ που μπορεί να «βλέπει» το υπέδαφος.

Το ρόβερ της κινεζικής αποστολής στον Άρη που θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί και να εξερευνήσει τον πλανήτη

Το ρόβερ της κινεζικής αποστολής στον Άρη που θα προσπαθήσει να προσεδαφιστεί και να εξερευνήσει τον πλανήτη / Φωτογραφία: AP Photos

«Μποτιλιάρισμα» σκαφών γύρω από τον Άρη

Το Tianwen-1 είναι ένα από τα τρία σκάφη που θα φθάσουν αυτό το μήνα στον Άρη. Το διαστημόπλοιο Hope εκτοξεύθηκε από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και εισήλθε με επιτυχία χθες, Τρίτη, σε τροχιά γύρω από το πλανήτη. Το Hope δεν θα προσεδαφιστεί, αλλά θα παραμείνει σε τροχιά γύρω από τον Άρη συγκεντρώνοντας δεδομένα για τις μετεωρολογικές συνθήκες και την ατμόσφαιρά του.

Επίσης το βάρος ενός τόνου αμερικανικό διαστημόπλοιο Perseverance αναμένεται να φθάσει στον Άρη στις 18 Φεβρουαρίου. Θα επιχειρήσει αμέσως να προσεδαφιστεί σε ένα βραχώδες κοίλωμα, το οποίο ονομάζεται Κρατήρας Τζεζέρο.