28 Αυγούστου, 2020

Press Room

Μέρκελ: Oλες οι χώρες της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα


Όλα τα κράτη της ΕΕ έχουν υποχρέωση να στηρίξουν την Ελλάδα, δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Βερολίνο.

Η Γερμανίδα Καγκελάριος παραχωρεί την ετήσια θερινή συνέντευξη Τύπου, στην οποία τοποθετείται εφ΄όλης της ύλης. Πανδημία, εξελίξεις στην Ευρώπη, εκπαίδευση και οικονομία είναι τα θέματα στα οποία αναφέρθηκε φέτος η κ. Μέρκελ.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την ένταση ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ σημείωσε ότι είναι υποχρέωση όλων των μελών-κρατών της ΕΕ να στηρίξουν τα δικαιώματα της Ελλάδας.

«Ναι, πρέπει να πάρουμε σοβαρά όσα λένε οι Έλληνες φίλοι μας, πρέπει να τους στηρίξουμε σε όσα έχουν δίκιο», είπε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα Καγκελάριος αναφερόμενη στην κρίση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν επιθυμεί περαιτέρω κλιμάκωση και για να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση «πρέπει να μιλάει κανείς με όλες τις πλευρές».

«Παραταύτα, έχω επανειλημμένα προσπαθήσει προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση και αυτό γίνεται εν μέρει μόνο με το να μιλάει κανείς συνεχώς και με τις δύο πλευρές. Οι διαφορές που υπάρχουν εκεί σε ό,τι αφορά τον διαχωρισμό των οικονομικών ζωνών μπορούν να αντιμετωπιστούν μόνο μαζί. Για αυτό προσπαθεί η Γερμανία», πρόσθεσε η Καγκελάριος

Μέρκελ: Εχω συζητήσει την ελληνοτουρκική διένεξη με τον Πρόεδρο Μακρόν

Αναφορικά με την Τουρκία, η κ. Μέρκελ τόνισε: «Η σχέση μας με την Τουρκία είναι πολύπλευρη. Έχω συχνές επαφές με τον Ταγίπ Ερντογάν και σύντομα θα σας ενημερώσω σχετικά». Παράλληλα, η κ. Μέρκελ τόνισε ότι έχει ήδη συζητήσει το ζήτημα της ελληνοτουρκικής έντασης και με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν. « Η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ. Η διένεξη μεταξύ δύο εταίρων του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους, αλλά και για αυτόν τον λόγο πρέπει να προσπαθήσει κανείς να ξεκαθαρίσει τα πράγματα στο πλαίσιο της Συμμαχίας», σημείωσε η κ. Μέρκελ

Δεν θα μιλήσει σήμερα με Ερντογάν

Υπενθυμίζεται, ότι σήμερα αναμενόταν τηλεφωνική επικοινωνία της Γερμανίδας Καγκελαρίου με τον Τούρκο Πρόεδρο σε μια προσπάθεια του Βερολίνου να μειωθεί η ένταση στην περιοχή μετά τις τελευταίες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην περιοχή της ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Ωστόσο, η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι δεν μίλησε, ούτε πρόκειται να μιλήσει σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν, αλλά υπάρχει τακτική επικοινωνία μεταξύ τους.

Μέρκελ: Γερμανία και ΗΠΑ συμμερίζονται τη σημασία του ΝΑΤΟ

Η Γερμανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες συμμερίζονται την πεποίθηση πως το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική συμμαχία για την πολιτική της ασφάλειας, δήλωσε η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ απαντώντας σε ερώτηση για την προοπτική της μελλοντικής συνεργασίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες μετά τη διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή. «Θα εργαστώ από κοινού με οποιονδήποτε εκλεγμένο Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι δύο χώρες καθοδηγούνται από παρόμοιες αξίες και συμφέροντα.

«Είναι φυσικό να υπάρχουν διαφορές απόψεων, αλλά υπάρχουν επίσης κοινά πράγματα. Ειδικά όταν πρόκειται για το ΝΑΤΟ∙ πιστεύω πως και οι δύο πιστεύουμε πως το ΝΑΤΟ είναι μια σημαντική συμμαχία για την πολιτική της ασφάλειας, στην οποία συμμετέχει η Γερμανία», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος.