10 Νοεμβρίου, 2020

Press Room

Μείωση ενοικίου: Δεύτερη ευκαιρία για το «κούρεμα» του πρώτου lockdown -Μέχρι πότε υποβάλλονται οι δηλώσεις


Ξεκινά η δεύτερη φάση μείωσης ενοικίου, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Η μείωση ενοικίου είναι ένα από τα 21 μέτρα ανακούφισης που έλαβε η κυβέρνηση προκειμένου να υποστηριχθούν εργαζόμενοι αλλά και επιχειρήσεις. Η μείωση ενοικίου κατά 40% αφορά:

  • όλες τις επιχειρήσεις που πλήττονται σύμφωνα με τη διευρυμένη λίστα ΚΑΔ Απριλίου, στα επαγγελματικά ακίνητα
  • την κύρια κατοικία εργαζόμενων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας
  • τη φυτική κατοικία τέκνων γονέων που τίθενται σε αναστολή σύμβασης εργασίας

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων πρέπει να υποβάλλουν στο TAXISnet δήλωση απώλειας μισθωμάτων (δήλωση Covid), στην οποία θα πρέπει να αναγράψει το ποσό απώλειας του μισθώματος για το μήνα Νοέμβριο. Η δήλωση αυτή πρέπει να υποβληθεί μέχρι τις 20 Νοεμβρίου. Η σημαντική διαφορά με το lockdown του Μαρτίου είναι ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προβαίνουν υποχρεωτικά σε μείωση ενοικίου θα δουν άμεσα στους λογαριασμούς τους το 50% της ζημίας που υπέστησαν. Στην προηγούμενη φάση μειώσεων ενοικίου η «χασούρα» συνυπολογιζόταν με τις φορολογικές υποχρεώσεις των ιδιοκτητών ακινήτων.

Μείωση ενοικίου: Δεύτερη ευκαιρία για τους ιδιοκτήτες

Την ίδια στιγμή, με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή δίνεται δεύτερη ευκαιρία στους ιδιοκτήτες που υπέστησαν μείωση ενοικίου και μέχρι σήμερα δεν είχαν αντισταθμιστικά οφέλη. Συγκεκριμένα, με την απόφαση ορίζεται ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπρατταν μειωμένα ενοίκια από τον Μάρτιο έως τον Αύγουστο μπορούν να υποβάλλουν διορθωτικές δηλώσεις προκειμένου να γίνει σωστή διασταύρωση των στοιχείων τους και να επωφεληθούν της έκπτωσης. Η προθεσμία για την υποβολή διορθωτικών δηλώσεων COVID είναι η 15η Δεκεμβρίου.

Να σημειωθεί ότι αύριο, Τετάρτη, θα καταβληθούν τα χρήματα της αποζημίωσης ειδικού σκοπού (επίδομα 800 ευρώ) σε περισσότερους από 4.500 εργαζόμενους. Η πληρωμή αφορά που βρίσκονταν σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας ή στο πρόγραμμα ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ τον Σεπτέμβριο.