Μείωση ενοικίου 40%: Τι ζητούν οι ενοικιαστές – Τι απαντούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων
Αναστάτωση έχει προκαλέσει το ζήτημα της πληρωμής των ενοικίων, καθώς πολλοί ενοικιαστές δηλώνουν αδυναμία πληρωμής τη στιγμή που τα εισοδήματά τους έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα λόγω της πανδημίας του κορονοϊού.
Η μείωση του ενοικίου ήταν ένα από τα πρώτα μέτρα που ανακοινώθηκαν για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών της έξαρσης του κορονοϊού στη χώρα μας. Το «ψαλίδι» στο ενοίκιο κατά 40% αφορά τους επιχειρηματίες και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή.
Η μείωση αφορά μόνο στα ενοίκια των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2020. Επιπλέον, το δικαίωμα πληρωμής ενοικίων πρώτης κατοικίας μειωμένων κατά 40% για τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο το έχουν μόνο οι εργαζόμενοι των επιχειρήσεων οι οποίες έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, κατά τους αντίστοιχους μήνες.
Αυτή τη στιγμή οι ενοικιαστές έχουν αντικειμενική δυσκολία να πληρώσουν ακόμη και αυτό το μειωμένο τμήμα του ενοικίου, δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Mega ο Άγγελος Σκιαδάς, πρόεδρος Πανελλήνιου Συλλόγου Προστασίας Ενοικιαστών
«Όταν μηδενίστηκαν τελείως τα εισοδήματά τους, ακόμη και το 60% δεν είναι εύκολο να πληρωθεί. Η πλειοψηφία των ενοικιαστών δουλεύουν για να βγάλουν τον μήνα. Όταν μηδενίστηκαν ξαφνικά τα έσοδά τους και μάλιστα απρόβλεπτα, αδυνατούν να πληρώσουν αυτή τη στιγμή το ενοίκιο
Εμείς σαν σύλλογος ενοικιαστών ζητήσαμε πλήρη αναστολή της καταβολής των ενοικίων τουλάχιστον για αυτούς τους δύο μήνες, τον Μάρτιο – Απρίλιο και ενδεχομένως και τον Μάιο. Και όταν με το καλό περάσει όλη αυτή η λαίλαπα που ζούμε να κάτσουμε να βρούμε ποιο ποσοστό θα μπορέσει να πληρώσει ο κάθε ενοικιαστής», τόνισε χαρακτηριστικά.
Από την πλευρά του ο κ. Στράτος Παραδιάς, πρόεδρος ΠΟΜΙΔΑ, δήλωσε πως οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να γίνουν «το τέλειο θύμα» σε αυτήν την ιστορία.
«Δηλώσαμε χθες στην κυβέρνηση, πως δεν θα είχαμε αντίρρηση για επέκταση της έκπτωσης ενοικίου και σε άλλους κλάδους πληττομένων, αρκεί το μίσθωμα που θα εισπραχθεί από την πλευρά των ιδιοκτητών να είναι αφορολόγητο, ούτως ώστε η ζημιά να μοιραστεί» είπε μεταξύ άλλων.
Στο μεταξύ, η εικόνα στην αγορά κατοικίας έχει αλλάξει. Έχουν παγώσει ενοικιάσεις και αγορές, ενώ όπως λέει ο κ. Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος Πανελλαδικού Δικτύου Κτηματομεσιτών, υπάρχουν πολλές ακυρώσεις τόσο από εγχώριους όσο και αλλοδαπούς υποψήφιους αγοραστές.
Η διαδικασία για τη μείωση ενοικίου κατά 40%
Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις και την επαγγελματική στέγη η διαδικασία για τη μείωση του ενοικίου είναι η εξής:
- Ο επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει στον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή του ακινήτου στο οποίο στεγάζεται η επιχείρησή του αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ( ) μέχρι 10.4.2020 ότι έχει διακοπεί η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του γιατί υπάγεται σε κάποιον από τους κωδικούς δραστηριότητας από αυτούς που το Κράτος έχει διατάξει τη διακοπή λειτουργίας τους.
Για τη μείωση του μισθώματος της πρώτης (κύριας) κατοικίας:
- Ο επιχειρηματίας – εργοδότης θα παραδώσει σε κάθε εργαζόμενό του -του οποίου έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του, αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσής του που έχει ή θα καταθέσει στην ΕΡΓΑΝΗ ότι έχει διακοπεί Η ΚΥΡΙΑ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ της επιχείρησής του και ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας και η μισθοδοσία του συγκεκριμένου εργαζόμενου.
- Ο εργαζόμενος αυτός, θα χρησιμοποιήσει το αντίγραφο της υπεύθυνης δήλωσης για την εγγραφή του στην πλατφόρμα με τον τίτλο ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ (στη νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα supportemployees.yeka.gr) από 1.4.2020 και μετά, τόσο για την είσπραξη των 800 ευρώ, όσο και για την ειδοποίηση προς τον ιδιοκτήτη – εκμισθωτή της πρώτης κατοικίας του που αφορά τη μείωση του μισθώματος των μηνών Μαρτίου και Απριλίου κατά 40%.
Με σειρά ΑΦΜ η διαδικασία
Τόσο για το επίδομα των 800 ευρώ όσο και για τη μείωση του ενοικίου κατά 40% τηρείται η εξής σειρά για την υποβολή αιτήσεων, βάσει των ΑΦΜ των εργαζόμενων:
- Την 1/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 1
- Την 2/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 2
- Την 3/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 3
- Την 4/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 4
- Την 5/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 5
- Την 6/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 6
- Την 7/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 7
- Την 8/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 8
- Την 9/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 9
- Την 10/4/2020 όσων εργαζομένων το ΑΦΜ λήγει σε 0.