14 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Μειώσεις στις τιμές σε 3.072 φάρμακα – Χωρίς αυξήσεις οι τιμές σε 4.985 σκευάσματα


Χωρίς αυξήσεις στις τιμές είναι το νέο δελτίο φαρμάκων που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου Υγείας.

Το δελτίο περιλαμβάνει την αναθεώρηση των τιμών 8.057 φαρμάκων. Από αυτά, σε 4.985 φαρμακευτικά σκευάσματα διατηρείται σταθερή η τιμή τους, χωρίς καμία αύξηση, ενώ σε 3.072 μειώνεται η τιμή τους έως 7%, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας. «Στο νέο δελτίο τιμών εφαρμόζεται στην πράξη η πρόσφατη απόφαση του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και η σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που ανέλαβε, σύμφωνα με την οποία δεν υπάρχει καμία αύξηση στις τιμές των φαρμάκων, ενώ μειώνονται έως 7% οι τιμές πολλών από αυτά», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Νέο δελτίο φαρμάκων: Μείωση κόστους έως 180 εκατ. ευρώ

Από το νέο δελτίο φαρμάκων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, προκύπτει σημαντική μείωση του κόστους, τόσο σε επίπεδο νοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, όσο και σε επίπεδο εξωνοσοκομειακής δαπάνης. Κάτι που μεταφράζεται σε μικρότερο κόστος για τους ασθενείς και εξοικονόμηση πόρων για το κράτος.

Μάλιστα, το υπουργείο εκτιμά ότι η συνολική εξοικονόμηση για κράτος και ασθενείς αναμένεται να ξεπεράσει τα 180 εκατ. ευρώ ετησίως. «Επισημαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το νόμο η αναθεώρηση των τιμών των φαρμάκων γίνεται μία φορά ετησίως, το νέο δελτίο τιμών εκδίδεται σήμερα μετά από ενάμισι χρόνο, εξαιτίας της έλλειψης βούλησης της προηγούμενης κυβέρνησης να εφαρμόσει το νόμο» αναφέρει το υπουργείο Υγείας.

Από το Σάββατο και για πέντε ημέρες υποβάλλονται ενστάσεις με στόχο να αναρτηθεί το διορθωτικό εντός του έτους, ενώ ταυτόχρονα ξεκινάει η διαδικασία για την ανατιμολόγηση των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η επεξεργασία των δεδομένων για την τιμολόγηση των νέων αιτημάτων για συνταγογραφούμενα και ΜΗΣΥΦΑ, που κατατέθηκαν εντός του 2019.