19 Φεβρουαρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Μεγάλο δέος στην επιβλητική Μονή του Τιμίου Προδρόμου


Απέραντο δέος αισθάνονται οι προσκυνητές που έρχονται στη Μονή Τιμίου Προδρόμου στην Αρκαδία, μιας και οι εικόνες που αντικρύζουν είναι επιβλητικές. Η Μονή είναι χτισμένη στη ρίζα ενός απότομου βράχου στην αριστερή πλευρά της χαράδρας του Λούσιου. Και για να φτάσετε στο σημείο θα χρειαστεί να περπατήσετε μία απόσταση, αλλά η ομορφιά του σημείου και η γαλήνη που αποπνέει θα σας ανταμείψουν.

Η Μονή υπολογίζεται ότι χτίστηκε τον 16ο αιώνα, αλλά υπάρχουν αναφορές για ίδρυση της τον 12ο αιώνα. Αποτελεί αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο όμορφα μοναστήρια της Πελοποννήσου και όποιος βρεθεί εκεί μπορεί να καταλάβει το γιατί. Η μονή διαθέτει σημαντικές τοιχογραφίες παρά το γεγονός ότι έχουν υποστεί φθορά και ανάγονται στον 16ο αιώνα, μαγνητίζοντας το βλέμμα του επισκέπτη.

Από το μπαλκόνι της μονής μπορεί να θαυμάσει κανείς την άγρια και απεριόριστη θέα στο φαράγγι του Λούσιου. Αν σταθεί κανείς εκεί εκτός από την ομορφιά του τοπίου, θα απολαύσει τον ήχο από τα τρεχούμενα νερά που προκαλούν μία αίσθηση ηρεμίας και γαλήνης. Στην άλλη άκρη του φαραγγιού υπάρχει επίσης και η μονή Φιλοσόφου που μπορείτε να φτάσετε με μία πιο σύντομη διαδρομή από τη Δημητσάνα.

Γνωστή είναι η σημασία της μονής στην επανάσταση του 1821. Σύμφωνα με μαρτυρίες αποτέλεσε καταφύγιο και ιατρείο για τους αγωνιστές.

Εκτός από την πλούσια θρησκευτική ιστορία της, η μονή Τιμίου Προδρόμου αποτελεί πόλο έλξης δεκάδων επισκεπτών λόγω της αρχιτεκτονικής της και του ιδιαίτερου τρόπου με τον οποίο έχει κατασκευαστεί στο βράχο. Προκαλεί θαυμασμό και δέος όσες φορές κι αν την επισκεφτεί κανείς. Μοιάζει να αιωρείται στο κενό, αλλά ταυτόχρονα δίνει την αίσθηση της σταθερότητας όντας ιδιαίτερα επιβλητική.

φωτιστικά inde.gr