22 Οκτωβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Με αντι-Navtex απαντά η Ελλάδα στις τουρκικές προκλήσεις – Τι αναφέρει


Από τον σταθμό της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο εκδόθηκε αντι-Navtex.

Αφορμή στάθηκε η νέα παράνομη Navtex που εξέδωσε ο σταθμός της Αττάλειας για έρευνες του Oruc Reis σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, ανάμεσα σε Ρόδο και Καστελλόριζο.

Η ελληνική Navtex τονίζει ότι η τουρκική Navtex αφορά «σε μη εγκεκριμένη δραστηριότητα» και είναι «παράνομη» διότι η περιοχή που εκτείνεται «επικαλύπτει την ελληνική υφαλοκρηπίδα». Στην ελληνική Navtex υπογραμμίζεται, επίσης, ότι ο σταθμός της υδρογραφικής υπηρεσίας του Πολεμικού Ναυτικού στο Ηράκλειο έχει τη δικαιοδοσία για την έκδοση μηνυμάτων στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή.

Ακολουθεί η ελληνική Navtex:

ZCZC HA05

212200 UTC OCT 20 IRAKLEIO STATION NAVWARN 618/20

KASTELORIZO SEA

  • UNAUTHORIZED STATION HAS BROADCAST NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20 IN HELLENIC NAVTEX SERVICE AREA, REFERRING TO UNAUTHORIZED AND ILLEGAL ACTIVITY IN AN AREA THAT OVERLAPS THE GREEK CONTINENTAL SHELF. IRAKLEIO NAVTEX STATION HAS THE AUTHORITY TO BROADCAST NAVTEX MESSAGES IN THE AREA.
  • ALL MARINERS ARE REQUESTED TO DISREGARD NAVTEX MESSAGE NUMBER FA17-1314/20.
  • CANCEL THIS MESSAGE 272059 UTC OCT 20.

Συνεχίζει τις προκλήσεις η Τουρκία: Νέα Navtex για το Oruc Reis -Ποια πορεία ακολουθεί

Η Τουρκία συνέχισε την προκλητική στάση της εκδίδοντας αργά το βράδυ της Τετάρτης νέα Navtex για το Oruc Reis.

Με τη νέα Navtex, η οποία είχε προαναγγελθεί από την φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, παρατείνεται η παρουσία του Oruc Reis στην περιοχή έως τα μεσάνυχτα της 27ης Οκτωβρίου. Σε αυτή περιλαμβάνονται περιοχές κατά μήκος των τουρκικών ακτών από το ύψος του Καστελόριζου έως τη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ρόδου.

Σε άλλη Navtex που εξέδωσε από τον σταθμό της Σμύρνης, αναφέρεται σε αποστρατικοποίηση των Ψάρών, επικαλούμενη τη Συνθήκη της Λωζάνης.

Οι παραπάνω εξελίξεις έρχονται μετά τη συνεχιζόμενη αγωνία που επικρατεί για τις κινήσεις του τουρκικού ερευνητικού σκάφους στην περιοχή.

Το βράδυ της Τετάρτης το τουρκικό ερευνητικό σκάφος ήταν σε απόσταση 30-35 ν.μ. από το νησί. Λίγο πριν από τα μεσάνυχτα, το Oruc Reis έκανε νέα στροφή, όπως προκύπτει από το στίγμα του στο marinetraffic, και κινείτο προς τα δυτικά με μικρή ταχύτητα.

Σήμερα, όπως φαίνεται και στον χάρτη του marinetraffic.com, κινείτο με μειωμένη ταχύτητα αλλάζοντας την πορεία του προς τα βορειοδυτικά για μερικά ναυτικά μίλια και στη συνέχεια γύρισε με κατεύθυνση νοτιοδυτικά. Δεν ολοκλήρωσε όμως τον κύκλο που συνηθίζει να κάνει στο διάστημα που βρίσκεται στην περιοχή και μετά τις 5 τα ξημερώματα, έκανε και πάλι αναστροφή και κινείται βορειοανατολικά προς το Καστελόριζο, σε απόσταση περίπου 25 με 30 ναυτικών μιλίων.

Σε απόσταση αναπνοής το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό

Οι παραπάνω κινήσεις γίνονται υπό το βλέμμα του Πολεμικού Ναυτικού που παραμένει στην θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελόριζο, εμποδίζοντας το τουρκικό ερευνητικό να πλησιάσει περισσότερο από τις «κόκκινες» γραμμές που έχει ορίσει η Αθήνα. Μάλιστα, φωτογραφία-ντοκουμέντο δείχνει μία ελληνική φρεγάτα να βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής, την ώρα που το Oruc Reis κάνει αναστροφή, κινούμενο νοτιοδυτικά, νωρίτερα χθες.

φωτιστικά inde.gr