14 Μαρτίου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Μάθετε τον «συνδυασμό Enneagram» του γάμου σας: Το κλειδί για τη βελτίωση της σχέσης


Πώς γνωρίζετε τι αισθάνεται για εσάς ο σύντροφός σας; Κάποιοι εκφράζουν την αγάπη τους με λόγια, άλλοι με την αφή, δηλαδή χάδια και αγκαλιές, με πράξεις ή και εκπλήξεις. Σε κάθε περίπτωση, όταν τα πράγματα είναι καλά σε μια σχέση, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να εκφραστούν τα συναισθήματα.

Τι γίνεται όμως όταν μετά από πολλά χρόνια σε μία σχέση συνειδητοποιείτε ότι πλέον δεν καταλαβαίνετε ο ένας τον άλλον και δεν επικοινωνείτε όπως παλιά; Ίσως παλεύετε λάθος.

Οι συγκρούσεις με το άλλο μας μισό μπορεί να μην είναι ευχάριστες, όμως όταν γίνονται παραγωγικά κάνουν τη σχέση πιο λειτουργική και ανθεκτική. Ολα αυτά έχουν να κάνουν με τον συνδυασμό Enneagram.

Τι ακριβώς είναι το Enneagram;

Σύμφωνα με τη life coach Μπεθ ΜακΚορντ, το Enneagram είναι ουσιαστικά ένας χάρτης για την προσωπική ανάπτυξη που βασίζεται σε εννέα βασικούς τύπους προσωπικότητας («Ennea» σημαίνει εννέα και «gram» σημαίνει διάγραμμα). Αυτός ο χάρτης περιγράφει γιατί πιστεύουμε, αισθανόμαστε και συμπεριφερόμαστε βάσει τεσσάρων βασικών κινήτρων. Ο «συνδυασμός» της σχέσης είναι ο τρόπος με τον οποίο ο δικός σας τύπος αλληλεπιδρά με τον τύπο του συντρόφου σας. Μπορείτε μάλιστα εύκολα να βρείτε τον τύπο Enneagram, κάνοντας μια απλή αξιολόγηση.

Ποια είναι τα τέσσερα βασικά κίνητρα;

«Τα τέσσερα βασικά κίνητρα είναι η απάντηση πίσω από το γιατί κάνεις αυτό που κάνεις», λέει η ΜακΚορντ. Κι αυτά είναι:

 1. Λαχτάρα: Αυτό που θέλει να ακούσει η καρδιά μας
 2. Φόβος: Αυτό που προσπαθούμε να αποτρέψουμε
 3. Επιθυμία: Αυτό που πραγματικά θέλουμε
 4. Αδυναμία: Το ζήτημα που αντιμετωπίζει πάντα η προσωπικότητά μας

Πώς όμως αλληλεπιδρούν αυτά τα κίνητρα μεταξύ τους; «Προσπαθούμε πάντα να εκπληρώσουμε τη βασική επιθυμία μας», εξηγεί η ΜακΚορντ. «Αλλά κατά τη διαδικασία, σκοντάφτουμε πάνω στους φόβους μας, τρέχουμε να ικανοποιήσουμε την επιθυμία μας και τελικά μας εμποδίζει η αδυναμία». Ομως, αν καταλάβουμε τα βασικά κίνητρά, μπορούμε να περιηγηθούμε στον εσωτερικό μας κόσμο και να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό και τη σχέση μας. «Αυτό κατ’ επέκταση θα οδηγήσει σε πιο υγιείς σχέσεις, ισχυρότερες και με μεγαλύτερη κατανόηση».

Ποιο είναι οι βασικοί τύποι στο Εννεάγραμμα:

Το Εννεάγραμμα, η τυπολογία που βασίζεται στη θεωρία του δασκάλου του εσωτερισμού Georgy Gurdjieff, κατατάσσει τους ανθρώπους σε 9 διακεκριμένους τύπους. Αυτοί είναι:

 1. Τελειομανής ή μεταρρυθμιστής
 2. Βοηθός ή αρωγός ή δοτικός
 3. Επιτυχημένος ή ηθοποιός
 4. Ρομαντικός ή καλλιτέχνης
 5. Επιστήμων ή παρατηρητής
 6. Εντιμος σκεπτικιστής ή φύλακας ή μέλος ομάδας
 7. Αισιόδοξος ή ακτιβιστής
 8. Αρχηγός ή προστάτης
 9. Μεσάζοντας ή ειρηνοποιός

Τι ρόλο παίζουν οι συνδυασμοί Enneagram στην πραγματική ζωή;

Κάθε τύπος Enneagram είναι μοναδικός και αντιλαμβάνεται την αγάπη με διαφορετικό τρόπο.

Ακόμα κι αν εσείς αγαπάτε τον σύντροφό σας με τον τρόπο που εσείς θέλετε να αγαπηθείτε, αυτό μπορεί να μην είναι δική του επιθυμία. Αυτός είναι ο λεγόμενος «χορός του Enneagram»: Μερικές φορές η σχέση ρέει σαν ένα όμορφο βαλς, άλλες φορές πατάει ο ένας τα… δάχτυλα του άλλου χορεύοντας ατσούμπαλα.

Για να γίνει πιο κατανοητή η ΜακΚορντ μοιράζεται ένα παράδειγμα βγαλμένο από τη ζωή της: «Ο σύζυγός μου, ο Τζεφ, είναι τύπος 6 και εγώ είμαι τύπος 9. Ως τύπος 6, είναι ανασφαλής και φοβάται ότι εύκολα μπορεί κάποιος να τον εγκαταλείψει. Οταν είναι αντιμέτωπος με κάτι δύσκολο και στενάχωρο, θέλει συνέχεια να το συζητάει. Εγώ από την άλλη, ως τύπος 9, φοβάμαι τη σύγκρουση και την ένταση. Θέλω ειρήνη και αρμονία. Όταν συζητάμε κάτι άβολο και δύσκολο, θέλω να αποχωρήσω επειδή δεν μπορώ την ένταση. Τότε εκείνος αισθάνεται την εγκατάλειψη, που είναι ένας από τους βασικούς φόβους του, οπότε γίνεται πιο ακόμα πιο ανήσυχος. Χρειάζεται την επιβεβαίωση ότι είμαστε καλά, αλλά γίνεται ακόμα πιο έντονος με τον λόγο του, ενεργοποιεί τον βασικό μου φόβο για ένταση και σύγκρουση, και αρχίζω να κλείνομαι στον εαυτό μου ακόμη περισσότερο».

Μπορείτε να διακρίνετε τον «χορό του Enneagram»; Το παράδειγμα της ΜακΚορντ δείχνει πόσο εύκολα μπορεί η σχέση από ένα όμορφο βαλς να καταλήξει σε ατσούμπαλο έως καταστροφικό βαλς. Κι αυτό ισχύει για όλες τις σχέσεις, όχι μόνο τις ερωτικές, και γι’ αυτό τονίζει τη σημασία της κατανόησης του εσωτερικού μας κόσμου και των βασικών κινήτρων των άλλων.

Πώς μπορείτε να επιλύσετε τις συγκρούσεις στον «χορό του Enneagram»;

Αυτός ο χορός στον οποίο συμμετέχετε εσείς και το ταίρι σας μπορεί να είναι ένα τοξικό μοτίβο στο οποίο έχετε «κολλήσει».

Και για να σπάσετε αυτό το μοτίβο, το κλειδί είναι να επιστρέψετε στο αρμονικό βαλς που αγαπάτε και οι δύο. Όταν προσπαθήσετε να καταλάβετε ο ένας τον τύπο Enneagram του άλλου, ενδεχομένως θα δείτε πιο ξεκάθαρα τη λαχτάρα, τον φόβο, την επιθυμία και την αδυναμία του, πράγμα που σημαίνει ότι θα είστε πιο «εξοπλισμένοι» ώστε να προσφέρετε αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη το πρόσωπο που βρίσκεται απέναντί σας.

Υπάρχουν «καλοί» ή «κακοί» συνδυασμοί Enneagram;

«Και οι 45 συνδυασμοί Enneagram έχουν το δικό τους σύνολο θετικών χαρακτηριστικών και προβλημάτων. Είναι στη δική σας ευχέρεια να αναγνωρίσετε πού έχετε κάνει λάθος, ώστε να διορθώσετε τη σχέση σας», εξηγεί η ΜακΚορντ. Παρακάτω, αναλύει μερικούς ενδεικτικούς συνδυασμούς Enneagram και πώς μπορούν να αλληλεπιδράσουν με βάση τα μοναδικά χαρακτηριστικά τους:

Τύπος 3 και τύπος 8

Αυτό είναι ένα ζευγάρι δύναμης. Και οι δύο τύποι είναι δυναμικοί, ηγετικοί και επιτυγχάνουν τους στόχους τους. Αλλά όταν συναντιούνται, όπως εδώ, μερικές φορές διαφωνούν και θέλει ο καθένας να γίνει το δικό του.

Τύπος 4 και τύπος 5

Ένα απίστευτα δημιουργικό ζευγάρι, αυτό το δίδυμο βλέπει τον κόσμο με τρόπο που οι άλλοι δεν μπορούν να δουν. Συχνά μάλιστα εμπνέουν το περιβάλλον και τους ανθρώπους γύρω τους με τα δημιουργικά τους έργα. Αλλά και οι δύο αποτραβηγμένοι και συχνά τους συνεπαίρνει η δουλειά, οπότε πρέπει να εργαστούν σκληρά για να παραμείνουν μαζί.

Τύπος 1 και τύπος 6

Και οι δύο είναι πολύ υπεύθυνοι και συγκαταβατικοί. Ομως, ο τύπος 1 είναι τελειομανής, κάτι που δεν είναι απαραίτητο για τον τύπο 6, ενώ η βασική ανάγκη του τύπου 6 για συνεχή επιβεβαίωση μπορεί να απογοητεύσει τον τύπου 1, όπου η αυτοπεποίθηση περισσεύει.

Σε κάθε περίπτωση δεν υπάρχει ένας ιδανικός ή κακός συνδυασμός. Eίναι όλα σχετικά με την κατανόηση του συνδυασμού Enneagram, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, από τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων έως την πνευματική σας ανάπτυξη.

φωτιστικά inde.gr