Lockdown: Ποιοι απαλλάσσονται από ενοίκια Απρίλιο-Μάιο και εισφορά αλληλεγγύης
Μέτρα για να αντιμετωπιστεί η οικονομική ζημία επαγγελματιών και επιχειρηματιών από το σκληρό lockdown και τα κλειστά μαγαζιά, παίρνει η κυβέρνηση.
Απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης θα έχουν οι μισθωτοί και οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Ωστόσο υπάρχουν άλλες κατηγορίες που θα την καταβάλουν κανονικά. Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης εισήλθε ως μνημονιακό έκτακτο μέτρο και εντέλει ισχύει για έκτο έτος. Πάντως, δεν συζητείται απαλλαγή για το τέλος επιτηδεύματος.
Σχέδιο απαλλαγής ενοικίων για Απρίλιο
Σκέψεις για πλήρης απαλλαγή ενοικίου και τον Απρίλιο και τον Μάιο, για τις επιχειρήσεις που είναι κλειστές με κρατική εντολή επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο.
Η απαλλαγή θα είναι 100% και θα αφορά:
- Λιανεμπόριο, Εστίαση
- Πολιτισμό, Αθλητισμό
- Τουρισμό, Μεταφορές
- Γυμναστήρια, Κομμωτήρια
- Κέντρα αισθητικής, Βιβλιοπωλεία
Σε ότι αφορά στις πληττόμενες επιχειρήσεις, αλλά όχι κλειστές, και τους εργαζόμενους σε αναστολή, τα νοίκια που θα καταβάλλουν, θα είναι μειωμένο κατά 40%. Η συγκεκριμένη μείωση είναι υποχρεωτική.
Eκτακτη επιδότηση σε συγκεκριμένες επιχειρήσεις
Έκτακτη κρατική στήριξη σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου οι οποίες δραστηριοποιούνται σε περιοχές στις οποίες τα Χριστούγεννα υπήρχε αυστηρό lockdown και δεν είχαν τη δυνατότητα λειτουργίας ούτε με click away ανακοινώθηκε τις προηγούμενες μέρες. Οι επιχειρήσεις του συγκεκριμένου κλάδου θα λάβουν εκτάκτως 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος.
Η επιδότηση αφορά στις επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου σε περιοχές που ήταν κλειστές στην περίοδο εορτών και δεν μπορούσαν να λειτουργήσουν ούτε με μέθοδο click away.
Μιλάμε για περιοχές της Δυτικής Αττικής όπως Ελευσίνα, Ασπρόπυργος κ.α. ή η περιοχή της Κοζάνης που ήταν σε σκληρό lockdown. Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση – όχι επιστρεπτέα ή δάνειο – 3.000 ευρώ ανά επιχείρηση και 1.000 ευρώ ο κάθε εργαζόμενος. Αυτές οι επιχειρήσεις θα έχουν ευνοϊκότερη μεταχείριση και στήριξη από την κυβέρνηση
Επιστρεπτέα Προκαταβολή: 6ος κύκλος
Εκτός του έκτου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έμειναν 6 στους 10 επαγγελματίες. Πρόκειται για μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι αρχικές αιτήσεις για την επιστρεπτέα 6 ήταν 722.000, και απορρίφθηκαν 436.000. Στους 286.000 που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις, θα διαμοιραστούν 500 εκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα είναι τα 500 ευρώ και ανώτερο 8.000 ευρώ.
Eπιστρεπτέα Προκαταβολή Ποιοι μένουν εκτός
Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 μένουν:
- Όσοι είχαν αύξηση τζίρου τον Ιανουάριο 2021
- Όσοι είχαν μείωση τζίρου μικρότερη από 20%
- Όσοι είχαν λιγότερο τζίρο από 200 €
- Όσοι το 2019 – 2020 είχαν αύξηση τζίρου