22 Απριλίου, 2021

Press Room

Lockdown : Όλα τα μέτρα που θα ισχύσουν το Πάσχα


Σε εισηγήσεις για τα μέτρα που θα πρέπει να ισχύσουν τόσο κατά τη διάρκεια των εορτασμών του φετινού Πάσχα αλλά και αμέσως μετά προχώρησε την Τετάρτη η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας προς την κυβέρνηση, με σκοπό να υλοποιηθεί ένας «οδικός χάρτης» για τη σταδιακή έξοδο της χώρας από το lockdown.

Τα μέτρα που εισηγείται η Επιτροπή αναμένεται να οριστικοποιηθούν την Παρασκευή το απόγευμα, κατά την τακτική ενημέρωση των πολιτών από τον αρμόδιο υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκο Χαρδαλιά, ωστόσο ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Υγείας περιέγραψαν το γενικό πλαίσιο στο οποίο θα κινηθεί η χώρα τις επόμενες ημέρες.

Εκκλησίες και Πάσχα

 • Σχετικά με τον αριθμό ατόμων στους ιερούς ναούς κατά την διάρκεια των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25m2 με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών τήρηση απόστασης 10m2 μεταξύ των πιστών, τήρηση των κανόνων υγιεινής και υποχρεωτική χρήση μάσκας.
 • Κατά τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, χρήση διπλής μάσκας για τους πιστούς τόσο σε εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους.
 • Σχετικά με την εφαρμογή testing κατά τις ακολουθίες της της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, εφαρμογή υποχρεωτικού τεστ σε ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και στο λοιπό προσωπικό, που θα βρίσκεται εντός του ναού.
 • Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής α) η περιφορά του Επιταφίου μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, β) το προσκύνημα του Επιταφίου εκτός του ναού, και γ) τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση μάσκας και γενικότερα ένταση στην εφαρμογή των υγειονομικών μέτρων και επιτήρηση αυτών προς αποφυγή του συγχρωτισμού.
 • Σχετικά με το χρονικό όριο απαγόρευσης κυκλοφορίας (curfew), περιορισμός της κυκλοφορίας από τις 22:00 για την Μεγάλη Εβδομάδα και την ημέρα του Πάσχα λαμβανομένης υπόψη της ολοκλήρωσης των διαδικασιών των λειτουργιών κατά τη Μεγάλη Εβδομάδα στις 21:00, ενώ από τις 3 Μαΐου (Δευτέρα του Πάσχα) ο περιορισμός κυκλοφορίας ισχύει από τις 23:00
 • Σχετικά με την Κυριακή του Πάσχα, κατ’ εξαίρεση δυνατότητα συγκέντρωσης δύο οικογενειών με ανώτατο αριθμό των 9 ατόμων, ενώ εάν πρόκειται για υπαίθριο χώρο 2 ευρύτερες οικογένειες και πάντως έως 12 άτομα. Συνίσταται η διενέργεια προηγούμενου οικιακού αυτοδιαγνωστικού τεστ σε όσους πρόκειται να συμμετάσχουν στις εν λόγω συγκεντρώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο προγραμματισμός των Ιερών Ακολουθιών έχει διαμορφωθεί ως εξής:

 • Κυριακή των Βαΐων έως Μεγάλη Τετάρτη: 18:30
 • Μεγάλη Πέμπτη (Ακολουθία του Μυστικού Δείπνου και των Παθών): 17:30
 • Μεγάλη Παρασκευή (Ακολουθία του Επιταφίου): 18:00
 • Μεγάλο Σάββατο (Ακολουθία της Αναστάσεως): 21:00
 • Κυριακή του Πάσχα (Μέγας Εσπερινός της Αγάπης): 18:30

Στις 3 Μαΐου το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους

Παράλληλα, προτείνεται η επαναλειτουργία των χώρων εστίασης (εστιατόρια και καφετέριες), από 3 Μαΐου 2021, με τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και με υποχρεωτικό self-test δύο φορές την εβδομάδα.

Χαρακτηριστικά, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η εστίαση θα ανοίξει στις 3 Μαΐου σε εξωτερικούς χώρους, με αποστάσεις, self tests για τους εργαζόμενους και αυστηρά μέτρα προστασίας.

Από τις 10 Μαΐου το άνοιγμα νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων

Εξάλλου, η Επιτροπή εισηγείται τη διά ζώσης επαναλειτουργία των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, στις 10 Μαΐου 2021 με τα μέτρα, που εφαρμόζονται ήδη για τα Λύκεια (υποχρεωτικό έλεγχο αυτοδιάγνωσης με δύο τεστ εβδομαδιαίως «self-testing» μαθητών, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού όλων των σχολικών μονάδων και με δωρεάν διάθεση από τα φαρμακεία).

Στις 15 Μαΐου «ξεκλειδώνουν» οι υπερτοπικές μετακινήσεις

Τέλος, η Επιτροπή προτείνει οι υπερτοπικές διαπεριφερειακές (υπερτοπικές) μετακινήσεις των πολιτών να ξεκινήσουν από τις 15 Μαΐου 2021, ταυτόχρονα δηλαδή με την επίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου COVID-19 ή έχουν αρνητικό μοριακό τεστ.

Εμβολιασμοί για άνω τους 30

Μετά το διάγγελμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, ακολούθησε σχετική ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας.

Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Κικίλιας γνωστοποίησε πως από τη Μεγάλη Τρίτη (27/04) θα αρχίσει ο εμβολιασμός των άνω των 30 ετών με δόσεις της AstraZeneca.

Επίσης, σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμβολιασμοί θα διενεργούνται και σε ιδιωτικά κέντρα, ενώ θα γίνονται και Σάββατα και Κυριακές εντός διευρυμένου ωραρίου.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Υγείας δήλωσε: «Νομοθετική διάταξη και σε ιδιωτικά πολυϊατρεία, ιδιωτικά θεραπευτήρια, ιδιωτικές κλινικές, ιδιωτικά διαγνωστήρια. Επεκτείνεται ο χρονικός ορίζοντας του εμβολιασμού, θα εμβολιάζουμε μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και Σάββατα και Κυριακές, γι’ αυτές τις υπερωρίες θα οριστεί και το ανάλογο αντίτιμο».