2 Δεκεμβρίου, 2020

Press Room

Lockdown και Airbnb: Τι γίνεται με τις ακυρώσεις των Χριστουγέννων -Ποιες περιπτώσεις δεν καλύπτονται


Η απαγόρευση στις μετακινήσεις από νομό σε νομό λόγω του lockdown που «επέβαλε» ο κορωνοιός «πάγωσαν» και τις όποιες σκέψεις για χριστουγεννιάτικες διακοπές σε κάποιον από τους γνωστούς χειμερινούς προορισμούς της Ελλάδας με τα καταλύματα τύπου Airbnb να μένουν κλειστά.

Από τη μία πλευρά το χτύπημα για τους επαγγελματίες του τουρισμού είναι τεράστιο και από την άλλη κάποιοι που είχαν φροντίσει να κλείσουν από νωρίς καταλύματα δεν γνωρίζουν τι θα συμβεί με τις προκαταβολές ή με τις εξοφλήσεις στις οποίες είχαν προχωρήσει σε καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης

Ανθρωποι της αγοράς τονίζουν πως η πανδημία του κορωνοϊού έχει αλλάξει άρδην την πολιτική ακύρωσης στις βραχυχρόνιες μισθώσεις τύπου Airbnb. Το μεγαλύτερο μέρος των ιδιοκτητών από τις αρχές της πανδημίας έχουν προβεί σε επιλογή πολιτικής ακύρωσης – «ευέλικτη» δηλαδή μη κλειδωμένες κρατήσεις που μπορούν να ακυρωθούν ανάλογα με το χρονικό διάστημα που έχει επιλέξει ο εκάστοτε διαχειριστής.

Οι επιλογές στις πολιτικές ακύρωσης

Οι περισσότεροι διαχειριστές έχουν επιλέξει τη δυνατότητα ακύρωσης ακόμη από 4 ημέρες έως και 24 ώρες πριν την τοπική ώρα άφιξης και να επιστραφεί εξ ολοκλήρου το κόστος διανυκτέρευσης. Η προμήθεια υπηρεσιών δεν επιστρέφεται παρά μόνο αν ο επισκέπτης ακυρώσει εντός της περιόδου δωρεάν ακύρωσης για την κράτησή του. Παράλληλα, αν ο επισκέπτης ακυρώσει την κράτηση λιγότερες από 24 ώρες πριν την ημερομηνία άφιξης, τα χρήματα για την πρώτη διανυκτέρευση δεν επιστρέφονται.

Επίσης, δεν είναι λίγοι οι ιδιοκτήτες που είχαν επιλέξει πολιτικής ακύρωσης – «μη επιστρέψιμη τιμή», ιδιαίτερα όταν πρόκειται για περιπτώσεις που έχουν προβεί σε γενναίες εκπτώσεις σε σχέση με την αρχική ζητούμενη τιμή ημερήσιας μίσθωσης.
Εφόσον ο επισκέπτης έχει αποδεχθεί την πολιτική ακύρωσης «μη επιστρέψιμη τιμή» , σύμφωνα με την Airbnb, οι κρατήσεις που έχουν γίνει σε καταλύματα μετά τις 14 Μαρτίου 2020  δεν θα καλύπτονται από την πολιτική ακύρωσης ειδικών περιστάσεων, εκτός από τις περιπτώσεις όπου ο επισκέπτης ή ο οικοδεσπότης έχει νοσήσει με COVID-19.

Ποιες περιπτώσεις δεν καλύπτονται

Στις περιπτώσεις που αφορούν τη νόσο COVID-19 και δεν καλύπτονται ανήκουν: διακοπές λειτουργίας και ακυρώσεις μέσων μεταφοράς, προειδοποιήσεις και περιορισμοί για ταξίδια, συμβουλές υγείας και καραντίνες, αλλαγές στην ισχύουσα νομοθεσία και άλλες κυβερνητικές εντολές, όπως εντολές εκκένωσης, κλείσιμο συνόρων, απαγορεύσεις για βραχυπρόθεσμες ενοικιάσεις και εντολές για παραμονή εντός σπιτιού. Η πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη θα ισχύει ως συνήθως.

«Σκοπός της πολιτικής ειδικών περιστάσεων είναι η προστασία των επισκεπτών και οικοδεσποτών από απρόβλεπτες συνθήκες που προκύπτουν μετά την πραγματοποίηση μιας κράτησης. Μετά την ημερομηνία κήρυξης της νόσου COVID-19 ως παγκόσμιας πανδημίας από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η πολιτική ειδικών περιστάσεων δεν ισχύει, διότι η νόσος COVID-19 και οι συνέπειές της δεν είναι πλέον απρόοπτες ή απρόβλεπτες. Όταν κάνετε κράτηση, μη ξεχάσετε να διαβάσετε προσεκτικά την πολιτική ακύρωσης του οικοδεσπότη και σκεφτείτε το ενδεχόμενο να κάνετε μια επιλογή που θα σας παρέχει ευελιξία».