5 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Κρατούμενοι Νιγρίτας σε Χρυσοχοΐδη: “Υπάρχουν vip Πτέρυγες με air-condition και εμείς κοιμόμαστε στο πάτωμα”


Την έβδομη κατά σειρά επιστολή τους έστειλαν οι κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, στην οποία κάνουν λόγο για δύο ειδών πτέρυγες, τις VIP και τις πειθαρχικές.

Στην επιστολή τους, καταγγέλλουμε τον αρχιφύλακα των φυλακών Νιγρίτας για ανευθυνότητα και κατάχρηση εξουσίας, Ιωάννη Δήμου, και τον διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, Παναγιώτη Φλωρίδη, για την αδιαφορία του.

Επίσης, ζητούν να βρεθεί εδώ και τώρα μια λύση, ειδάλλως οι κρατούμενοι θα έχουν πρόβλημα σοβαρό με την υπηρεσία. Ειδικότερα, όπως τονίζουν, ο αρχιφύλακας έχει τη δύναμη αν μάθει για το συγκεκριμένο έγγραφο  που θα του δημιουργήσει πρόβλημα, θα στείλει μεταγωγή τους πιο ενεργητικούς για τα δικαιώματά τους για να μην έχει πρόβλημα.

Αναλυτικά, η επιστολή των κρατουμένων των φυλακών Νιγρίτας:

Είμαστε κρατούμενοι των φυλακών Νιγρίτας και αυτή είναι έβδομη κατά σειρά επιστολή που στέλνουμε προς το Υπουργείο σας και δεν έχουμε λάβει μέχρι τώρα καμία απάντηση από κάποιον αρμόδιο ή από τον ίδιο τον Υπουργό.

Κύριε Υπουργέ,

Η φυλακή της Νιγρίτας είναι διαχωρισμένη στα δύο, στις πτέρυγες VIP και στις «πειθαρχικές πτέρυγες» (χωρίς να υπάρχουν επικίνδυνοι κρατούμενοι ή κρατούμενοι με πειθαρχικά παραπτώματα). Στις  «πειθαρχικές πτέρυγες» δεν υπάρχουν ανθρώπινες συνθήκες. Σε όλα τα κελιά που έχουν χωρητικότητα 3 ατόμων είναι στοιβαγμένα 5 άτομα σε κάθε κελί και οι κρατούμενοι που κοιμούνται στο πάτωμα οι περισσότεροι δεν έχουν στρώματα και κοιμούνται πάνω σε κουβέρτες. Σε αυτές τις πτέρυγες τις «πειθαρχικές» δεν υπάρχουν καθρέφτες και τα μισά κελιά δεν έχουν τηλεόραση με αποτέλεσμα οι συνθήκες διαβίωσης να γίνονται ακόμα πιο δύσκολες. Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» οι κρατούμενοι δεν δικαιούνται μεροκάματα ενώ είναι 80 άτομα και εργάζονται μόνο 10 άτομα. Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» δεν υπάρχουν κοινόχρηστα ψυγεία και καταψύκτες, ενώ στις άλλες πτέρυγες υπάρχουν ακόμα και ιδιωτικά ψυγεία μέχρι και air-condition. Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» δεν δικαιούνται ακρόαση ούτε με τη γραμματεία ούτε με την εισαγγελία για νομικά θέματα κρατουμένων. Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» δεν έχουμε νερό όλη μέρα, υπάρχει νερό 2 ώρες το πρωί και 2 ώρες το μεσημέρι και 2 ώρες το βράδυ, με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγιεινής. Δεν μπορούμε να πλύνουμε τα πιάτα και τα ρούχα μας και αναγκαζόμαστε να μαζεύουμε νερό σε κουβάδες για να εξυπηρετηθούμε λες και ζούμε 30 χρόνια πίσω. Στις  «πειθαρχικές πτέρυγες» υπάρχουν ελλείψεις σε τραπέζια και καρέκλες με αποτέλεσμα να τρώμε στο πάτωμα. Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» το μόνο που υπάρχει σε αφθονία είναι οι κοριοί, οι κατσαρίδες και τα ποντίκια, κι αυτό γιατί δεν γίνονται σωστές απεντομώσεις – έως καθόλου. Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» δεν επιτρέπεται το βάψιμο στις ακτίνες, ούτε καν με προσωπικά σου έξοδα, ενώ στις «VIΡ» πτέρυγες έχουν είδη βαφτεί και κάθε χρόνο αλλάζουν χρώμα στα κελιά τους. Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» δεν λειτουργούν τα καρτοτηλέφωνα, λειτουργεί μόνο ένα και πολλές φορές δημιουργείται ένταση στα τηλέφωνα λόγο υπερπληθυσμού στις ακτίνες, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να επικοινωνήσουν άνετα  οι κρατούμενοι με τις οικογένειές τους.

Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» αν  απαιτήσεις τα δικαιώματά σου κινδυνεύει η σωματική σου ακεραιότητα με τις λεγόμενες «εσωτερικές μεταγωγές». Πιο συγκεκριμένα σε πάνε σε ακτίνα «VIP» και τρως ξύλο.

Στις «πειθαρχικές πτέρυγες» το μόνο που δικαιούσαι είναι Depon ή Norgestic.

Κύριε Υπουργέ,

Καταγγέλλουμε τον αρχιφύλακα των φυλακών Νιγρίτας για ανευθυνότητα και κατάχρηση εξουσίας, Ιωάννη Δήμου, και τον κύριο διευθυντή των φυλακών Νιγρίτας, Παναγιώτη Φλωρίδη, για την αδιαφορία του. Με τους υπαλλήλους των φυλακών Νιγρίτας δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Τα παιδιά μας εξυπηρετούν με όσα μέσα διαθέτουν.

Κύριε Υπουργέ,

Δεν θέλουμε να τους επιπλήξετε απλώς, θέλουμε να βρεθεί εδώ και τώρα μια λύση, ειδάλλως θα έχουμε όλοι οι κρατούμενοι πρόβλημα σοβαρό με την υπηρεσία. Πιο συγκεκριμένα,  ο αρχιφύλακας έχει τη δύναμη αν μάθει για το συγκεκριμένο έγγραφο  που θα του δημιουργήσει πρόβλημα, θα στείλει μεταγωγή τους πιο ενεργητικούς για τα δικαιώματά τους για να μην έχει πρόβλημα.

ΥΓ. Αυτή είναι η έβδομη επιστολή που στέλνουμε στο υπουργείο σας. Τις άλλες έξι της στείλαμε υπηρεσιακά μέσω γραμματείας αλλά δεν λάβαμε καμία απάντηση ούτε αριθμ. εξόδου και αριθμ. πρωτοκόλλου.

ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΟΙ ΑΠΟ ΤΙΣ «Πειθαρχικές Πτέρυγες»

ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΓΡΙΤΑΣ

Οκτώβριος 2019

 

πηγή: το Ποντίκι