7 Φεβρουαρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Kρανίο προϊστορικού καρχαρία ηλικίας 300 εκατ. ετών βρέθηκε στο Κεντάκι των ΗΠΑ


Τα απομεινάρια του κρανίου ενός προϊστορικού καρχαρία βρέθηκαν μέσα σε τοίχωμα σπηλαίου στο Κεντάκι των ΗΠΑ.

Ο υπόγειος αυτός λαβύρινθος από διαδρόμους ήταν κάποτε γεμάτος από καρχαρίες λοιπόν, όπως μας λέει η επιστημονική ομάδα του Maryland-National Capital Park and Planning Commission’s Dinosaur Park για το απολίθωμα που εντοπίστηκε μέσα στο Mammoth Cave National Park, το μεγαλύτερο δίκτυο σπηλαίων του κόσμου, με έκταση τουλάχιστον 643 χιλιομέτρων.

Οι επιστήμονες που απαρτίζουν το Mammoth Cave National Park Fossil Shark Research Project έχουν βρει δόντια από τουλάχιστον 100 διαφορετικούς καρχαρίες και όλα τους μάλιστα ήταν ιδιαιτέρως καλά διατηρημένα.

Ένα ολόκληρο κρανίο όμως είναι προφανώς μια άλλη ιστορία, κάτι πολύ σπάνιο στην παλαιοντολογία. Πλάι στα δόντια, τώρα βρήκαμε και τμήμα της κάτω γνάθου, αλλά και κρανιακούς χόνδρους.

Το κρανίο θεωρείται ότι ανήκει στο είδος Saivodus striatus, στο μέγεθος ενός σημερινού μεγάλου λευκού, που ζούσε στην περιοχή πριν από περίπου 330 εκατ. χρόνια.

Όσο για τους καρχαρίες, υπάρχουν στον κόσμο εδώ και τουλάχιστον 450 εκατ. χρόνια. Η συγκεκριμένη ανακάλυψη εμβάθυνε ωστόσο τις γνώσεις μας για τους καρχαρίες στις μυστηριώδεις αυτές προϊστορικές εποχές.

«Δεν είχαμε ποτέ ενδείξεις για δόντια καρχαρία να υπάρχουν σε αυτούς τους σχηματισμούς. Το γεγονός είναι εντυπωσιακό», δήλωσε ο επικεφαλής του προγράμματος John-Paul Hodnett, «αυτή είναι μια νέα εγγραφή καρχαρία σε ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα»…

 

 

φωτιστικά inde.gr