, ,

24 Μαρτίου, 2022

Press Room

Κόσμημα το Παλαιοντολογικό μουσείο Θερμοπηγής-Φιλοξενεί απολιθώματα 7 εκ. ετών


Σπανιότατα παλαιοντολογικά ευρήματα 7 εκατομμυρίων ετών φιλοξενούνται στο παλαιοντολογικό μουσείο του Δήμου Σιντικής που βρίσκεται στο χωριό θερμοπηγή, λίγα μόλις χιλιόμετρα από την πολη του Σιδηροκάστρου. Οι αρχικές ανασκαφές έφεραν στο φως ιππάρια, καμηλοπαρδάλεις, μαστόδοντες, αντιλόπες, μαχαιρόδοντες ενώ εντυπωσιακό είναι το κρανίο ενός γιγαντιαίου φυτοφάγου ζώου που ονομάζεται Αγκυλοθήριο το Πεντελικό που είναι και το καμάρι του μουσείου.

Το κρανίο του Αγκυλοθήριου που έφερε στο φως η κ. Τσουκαλά είναι το μοναδικό ακέραιο που βρέθηκε παγκοσμίως γι΄ αυτο και παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον. Όσοι επισκεφτούν το μουσείο μπορούν να το θαυμάσουν από κοντά καθώς πρόκειται για ζώο που έχει εξαφανιστεί.

Μέρος των απολιθωμάτων που βρέθηκαν στο χωριό θερμοπηγή φιλοξενούνται στο μουσείο της θερμοπηγής και οι επισκέπτες έχουν την δυνατότητα να τα θαυμάσουν από κοντά και να μάθουν πως πριν 7 εκ. χρόνια η περιοχή ήταν σαβάνα.

Υπάρχουν πολλά ακόμη απολιθώματα κρυμμένα στα συρτάρια του μουσείου τα οποία θα πάνε στο Αριστοτέλειο πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης προκειμένου να ελεγχτούν και να πιστοποιηθούν. Σκοπός του Δήμου είναι οι ανασκαφές να συνεχιστούν ώστε να βρεθούν και να πιστοποιηθούν.

https://youtu.be/Tkc-_iSSwsY