11 Μαΐου, 2020

Press Room

Κορωνοϊός: Τι πρέπει να προσέχουν οι ηλικιωμένοι με την άρση των μέτρων – Ελληνας καθηγητής στη Γαλλία εξηγεί


Η διαφύλαξη της υγείας των ηλικιωμένων σε κοινωνίες που αγωνίζονται ενάντια στην πανδημία του νέου κορωνοϊού αποτελεί το σημαντικότερο -από ιατρικής άποψης- στόχο.

Αυτό λέει στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ-ΜΠΕ «Πρακτορείο 104,9 FM» ο πρόεδρος της European Geriatric Medicine Society και της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης (Ε.Ε.Μ.Ε.Γ), διευθυντής της Κλινικής Γηριατρικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Nancy-Lorraine, στη Γαλλία, Αθανάσιος Μπενέτος.

«Σε αυτή την επιδημία (την Covid-19) είναι πάρα πολλοί οι άγνωστοι παράγοντες, υπάρχει ένα όμως που γνωρίζουμε σίγουρα και αυτό είναι το ότι τα άτομα προχωρημένης ηλικίας, ιδίως μετά τα 75, είναι ο “στόχος” των επιπλοκών αυτής της νόσου. Ως εκ τούτο πρέπει να παίρνουμε κάποια μέτρα ιδιαίτερα για αυτά τα άτομα», εξηγεί ο κ. Μπενέτος.

Σημειώνει, δε, πως οι αποφάσεις των υγειονομικών αρχών για ζητήματα που αφορούν μια τέτοια πληθυσμιακή ομάδα πρέπει να έχουν ως βάση τους το μέτρο. «Δεν μπορούμε από την άλλη πλευρά βέβαια και να “καταδικάσουμε” αυτά τα άτομα στη διαρκή απομόνωση, εξ ου και η δυσκολία που έχουν όλες οι κυβερνήσεις, οι αρχές, εμείς -το ιατρικό προσωπικό- στο τι να προτείνουμε», προσθέτει ο πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Μελέτης και Έρευνας της Γήρανσης και σημειώνει πως «τα πάντα πια είναι μια χρυσή τομή».

Όπως λέει, «η πρόταση είναι να σταματήσει το lockdown και για τα άτομα αυτών των ηλικιών, την ίδια ώρα όμως τα προφυλακτικά μέτρα όπως και το μέτρο της απόστασης να ισχύουν με τον ίδιο τρόπο όπως και πριν για τους ηλικιωμένους». Αυτό, όπως εξηγεί, σημαίνει πρακτικά ότι «αυτά τα άτομα, αφ’ ης στιγμής βρίσκονται σε χώρους με άλλα άτομα θα πρέπει οπωσδήποτε να φοράνε μάσκα, όσο και αν αυτό τους φαίνεται δύσκολο, όπως και πράγματι είναι», αλλά και να πλένουν τα χέρια τους.

Μακρυά οι νέοι από τους ηλικιωμένους λόγω κορωνοϊού

Την ίδια ώρα, ο κ. Μπενέτος συστήνει στα άτομα νεαρής και μέσης ηλικίας σε αυτή τη φάση και «για κάποιο διάστημα» να αποφεύγουν την άμεση επαφή με τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. «Είναι αλήθεια ότι είναι δύσκολο όταν θα έρθουν τα παιδιά, τα εγγόνια, κάποιος συγγενής και φίλος να μην υπάρχει επαφή», παραδέχεται, τονίζοντας, ωστόσο, πως για «κάποιο ακόμη -απροσδιόριστο- διάστημα» είναι σημαντικό να απέχουμε «από μια κοντινή, απευθείας σωματική επαφή» με άτομα μεγαλύτερης ηλικίας.

Συντονιστής της δράσης της ARS (Agence Régionale de Santé / Regional Health Agency) της Λωρραίνης κατά της επιδημίας Covid-19 στα γηροκομεία, ο κ. Μπενέτος, ως διευθυντικό στέλεχος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Nancy- Lorraine (Γαλλία) περιγράφει και μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό στη συγκεκριμένη περιοχή της Γαλλίας, στην οποία τα κρούσματα ήταν για μεγάλο διάστημα ιδιαίτερα αυξημένα.

«Τα πράγματα είναι σαφώς βελτιωμένα τις τελευταίες 15 ημέρες γενικότερα στη Γαλλία και ειδικότερα στη δική μας περιοχή, τη Λωρραίνη, μια περιοχή από εκείνες που είχαν χτυπηθεί περισσότερο από την επιδημία», αναφέρει και εξηγεί πως στο νοσοκομείο τους, στην περίοδο 25 Μαρτίου με 15 Απριλίου 2020, «κάθε ημέρα υπήρχαν περίπου 400 ασθενείς Covid-19 θετικοί με τους μισούς σε ΜΕΘ και τους μισούς σε κανονικά κρεβάτια». Μια εικόνα που σήμερα έχει -ευτυχώς- αλλάξει αισθητά «όπου πια υπάρχουν περί τους 70 ασθενείς» με Covid-19 στην ίδια υποδομή υγείας. Για τον κ. Μπενέτο, το «στοίχημα» στην ΕΕ ευρύτερα είναι η αμέσως επόμενη περίοδος. «Να δούμε από τώρα και μετά τι θα γίνει. Ελπίζω και πιστεύω ότι με την προοδευτική άρση των μέτρων δεν θα έχουμε μια έντονη επιστροφή αυτού που ζήσαμε, περισσότερο σε χώρες όπως η Γαλλία κ.α, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του Μαρτίου και του Απριλίου», αναφέρει.