20 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Κορωνοϊός: Σε σκληρό lockdown από σήμερα Κάλυμνος, Κορδελιό-Εύοσμος -Πώς διαμορφώνεται ο νέος επιδημιολογικός χάρτης


Ολοένα και περισσότερες περιοχές «κοκκινίζουν» στον χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας δημιουργώντας έντονο προβληματισμό στους ειδικούς, την ώρα που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η εκστρατεία εμβολιασμού του γενικού πληθυσμού κατά του κορωνοϊού.

Χθες κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς ανακοίνωσε την ένταξη του Δήμου Καλυμνίων και του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») του επιδημιολογικού χάρτη.

Συνεπώς από τις 06:00 σήμερα το πρωί -και μέχρι την 1η Μαρτίου- στις παραπάνω περιοχές ισχύουν έκτακτα πιο αυστηρά μέτρα προκειμένου να μπει «φρένο» στη διασπορά του κορωνοϊού. Σημειώνεται ότι η Κάλυμνος μπαίνει για 2η φορά σε καθεστώς σκληρού lockdown, αφού είχε προηγηθεί εκείνο που επιβλήθηκε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς του 2021. Από την άλλη, όσον αφορά τον Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου, όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς αποφασίστηκε να τεθεί στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη καθώς τα κρούσματα της νοτιοαφρικάνικης μετάλλαξης προκαλούν ανησυχία στους ειδικούς.

Συνολικά 65 κρούσματα σε μια εβδομάδα στην Κάλυμνο

Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε 1.460 νέα κρούσματα κορωνοϊού, με τα 722 να εντοπίζονται στην Αττική και τα 142 στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, στο δήμο Καλυμνίων εντοπίστηκαν 7 κρούσματα, ωστόσο η επιδημιολογική εικόνα των προηγούμενων ημερών επιβεβαιώνει ότι το ιικό φορτίο βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα στο νησί, σε σχέση με τον πληθυσμό του.

Συγκεκριμένα:

 • 13 Φεβρουαρίου: 14 κρούσματα
 • 14 Φεβρουαρίου 3 κρούσματα
 • 15 Φεβρουαρίου: 17 κρούσματα
 • 16 Φεβρουαρίου: 6 κρούσματα
 • 17 Φεβρουαρίου: 7 κρούσματα
 • 18 Φεβρουαρίου: 11 κρούσματα
 • 19 Φεβρουαρίου: 7 κρούσματα

Τα 65 λοιπόν κρούσματα κορωνοϊού σε μια εβδομάδα έκαναν τους λοιμωξιολόγους να εισηγηθούν νέα αυστηρά μέτρα στο νησί.

Ερωτηθείς για την εικόνα που έχει διαμορφωθεί από την ιχνηλάτηση των 11 κρουσμάτων της νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι το κύριο cluster είναι στην περιοχή του Ευόσμου, στη Δημοτική Κοινότητα Ευόσμου. «Απασχολούν δύο ζητήματα τους επιδημιολόγους, πρώτον η εύρεση δύο ακόμα κρουσμάτων σε άλλη περιοχή, σε άλλο δήμο, που συνδέονται όμως με το συγκεκριμένο cluster και η σύνδεσή του με την εισαγωγή του από τρίτη χώρα. Όλα αυτά δημιουργούν έναν μεγάλο προβληματισμό, ένα μεγάλο alert. Παραμένουμε σε πλήρη επαγρύπνηση. Οι ιχνηλατήσεις που γίνονται είναι κάθετες και οι στεγανοποιήσεις τόσο των συγκεκριμένων κρουσμάτων και όλων των στενών τους επαφών είτε είναι high είτε είναι low risk γίνονται με ξεχωριστή επιμέλεια», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ποιες άλλες περιοχές βρίσκονται στο «βαθύ κόκκινο» του χάρτη

Παράλληλα, στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου παραμένουν επίσης οι Περιφερειακές Ενότητες Αχαΐας και Εύβοιας (πλην Σκύρου), ο Δήμος Μυκόνου, καθώς και η Περιφέρεια Αττικής, όπου όπως έχει ήδη ανακοινωθεί τα μέτρα που έχουν ληφθεί ισχύουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.

Επομένως στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου (βαθύ κόκκινο) βρίσκονται πλέον: α) Ο Δήμος Καλυμνίων, β) ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου Θεσσαλονίκης, γ) ο Δήμος Μυκόνου, δ) η Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας (πλην Σκύρου), ε) η Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας και ζ) η Περιφέρεια Αττικής.

Τα μέτρα που ισχύουν στις παραπάνω περιοχές

Στις περιοχές αυτές είναι υποχρεωτική η τηλε-εκπαίδευση για την πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία των παιδικών και βρεφονηπιακών σταθμών (με εξαίρεση την πρωτοβάθμια εκπαίδευση και τους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς, που λειτουργούν δια ζώσης στο δήμο Μυκόνου, καθώς και τα σχολεία ειδικής αγωγής).

Επίσης, αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου, των κομμωτηρίων και των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής, δεν επιτρέπεται, η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, ενώ ο δήμος Μυκόνου παραμένει σε καθεστώς αναστολής οικοδομικών εργασιών.

Ακόμη απαγορεύεται η κυκλοφορία από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί, με εξαίρεση την περιφέρεια της Αττικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα ενώ τις καθημερινές η απαγόρευση κυκλοφορίας ξεκινά στις 21:00 το βράδυ.

Τα επίπεδα Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας:

Επίπεδα επιτήρησης

Τα τρία επίπεδα του νέου χάρτη: Α / Επιτήρηση, Β / Αυξημένου Κινδύνου, Γ / Πολύ αυξημένου Κινδύνου

Επίπεδα επιτήρησης

Οι νέες περιοχές που εντάσσονται στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου

Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου (Β’ απλό κόκκινο) εντάσσονται πλέον η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας, ο Δήμος Θάσου, όλη η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων), ο Δήμος Αγιάς της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου, ο Δήμος Άργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας, καθώς και ο Δήμος Ζίτσας της Περιφερειακής Ενότητας Ιωαννίνων, όπως ανέφερε πριν λίγο ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.

Επομένως, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου είναι πλέον:

 • Η Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλληνίας,
 • Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας (πλην του Δήμου Ανδρίτσαινας-Κρεστένων),
 • Η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης,
 • Η Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής,
 • Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου,
 • Ο Δήμος Θάσου,
 • Οι Δήμοι Αγιάς και Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας,
 • Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης,
 • Οι Δήμοι Κορίνθου και Νεμέας της Περιφερειακής Ενότητας Κορίνθου,
 • Ο Δήμος ‘Αργους-Μυκηνών της Περιφερειακής Ενότητας Αργολίδας,
 • Οι Δήμοι Τανάγρας και Θηβαίων της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,
 • Ο Δήμος Πύδνας-Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας,
 • Ο Δήμος Καρπάθου και
 • Ο Δήμος Ζίτσας Ιωαννίνων

Στις παραπάνω περιοχές αυτές ισχύουν τα εξής:

Aπαγόρευση κυκλοφορίας από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι Π.Ε Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής που το μέτρο αυτό ισχύει μόνο τα σαββατοκύριακα και τις καθημερινές η κυκλοφορία απαγορεύεται από τις 9 το βράδυ). Δια ζώσης εκπαίδευση για Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια και σχολεία ειδικής αγωγής σε όλες τις βαθμίδες.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση (τηλεκπαίδευση) για Λύκεια. Στους χώρους λατρείας, επιτρέπονται μέχρι 9 άτομα κατά την τέλεση λειτουργιών. Η λειτουργία καταστημάτων γίνεται με την μέθοδο της παράδοσης click away. Στα καταστήματα ένδυσης, υπόδησης, καθώς και τα κομμωτήρια, τα καταστήματα περιποίησης και τα βιβλιοπωλεία γίνεται με τη διαδικασία του προκαθορισμένου ραντεβού.

Στο επίπεδο επιτήρησης ( Α’ πορτοκαλί) Ζάκυνθος, Σαντορίνη, Σπάρτη, Εορδαία και Άγιος Νικόλαο

Όπως γνωστοποίησε χθες ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης ενημέρωσης δεν παρατείνονται τα περιοριστικά μέτρα στο Δήμο Θήρας, στο Δήμο Αγίου Νικολάου της Περιφερειακής Ενότητας Λασιθίου Κρήτης, στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου, στον Δήμο Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας καθώς και στο Δήμο Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας στη Ζάκυνθο, τη Σαντορίνη, τη Σπάρτη, την Εορδαία και τον Άγιο Νικόλαο τα στοιχεία δείχνουν ότι το επιδημιολογικό φορτίο στην περιοχή βρίσκεται σε ύφεση. Ως εκ τούτου, οι περιοχές αυτές εντάσσονται πλέον στο επίπεδο επιτήρησης ( Α’ πορτοκαλί), στο οποίο εξακολουθεί να βρίσκεται και το μεγαλύτερο μέρος της χώρας.
Ο νέος χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας