, ,

24 Αυγούστου, 2021

Press Room

Κορωνοϊός: Ποιοι πρέπει να κάνουν τρίτη δόση – Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού


Στις αρχές Σεπτεμβρίου θα ανοίξει η πλατφόρμα για ραντεβού όσων πρέπει να κάνουν τρίτη δόση εμβολίου για τον κορωνοϊό με τα σκευάσματα Pfizer και Moderna. Η αναμνηστική δόση εμβολίου θα πραγματοποιηθεί αρχικά σε ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου.

Επιχειρησιακά η τρίτη δόση του εμβολίου θα γίνει με τον ίδιο τρόπο που γίνονται σήμερα τα ραντεβού εμβολιασμού, ανέφερε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το Εθνικό Σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο COVID-19.

«Η χορήγηση αναμνηστικής δόσης εμβολίου, η τρίτη δόση όπως λέγεται, στοχεύει καταρχάς στη θωράκιση των ατόμων που λόγω νόσου ή θεραπείας δεν μπόρεσαν να έχουν ικανοποιητική αντισωματική ανταπόκριση μετά από τους βασικούς εμβολιασμούς και παραμένουν ευάλωτοι στη λοίμωξη» ανέφερε με τη σειρά της η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

«Ο άλλος στόχος είναι η υπενθύμιση στο ανοσιακό σύστημα, η επανενεργοποίηση της ανοσοανταπόκορισης ώστε να δημιουργηθούν υψηλότερα επίπεδα αντισωμάτων και να αναπληρώσουν τη μείωση των αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου που έχει παρατηρηθεί σε μελέτες», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, η τρίτη δόση του εμβολίου θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον τέσσερις εβδομάδες μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης δόσης των mRNA εμβολίων της Pfizer και της Μoderna αλλά και μετά τη δεύτερη δόση του AstraZeneca αλλά και του μονοδοσικού εμβόλιου της Johnson and Johnson.

Σύσταση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι η αναμνηστική δόση να χορηγείται τέσσερις εβδομάδες από την ολοκλήρωση του εμβολιασμού για τις παρακάτω ομάδες ασθενών υψηλού κινδύνου:

 

  • Άτομα με μεταμόσχευση, μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων ή αιμοποιητικών κυττάρων, άτομα σε λίστα αναμονής για μεταμόσχευση
  • Άτομα με νεφρική ανεπάρκεια που υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση
  • Καρκινοπαθή άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία (χημειοθεραπεία, ακτινοθεραπεία ή άλλου είδους θεραπεία) ή άτομα με αιματολογικό καρκίνο την τελευταία πενταετία
  • Άτομα σε ανοσοκαταστολή, στα οποία συμπεριλαμβάνονται ασθενείς με αυτοάνοσα, αντιφλεγμωνώδη νοσήματα ή άλλα νοσήματα που λαμβάνουν ειδικές ανοσοτροποποιητικές θεραπείες, άτομα με πρωτοπαθείς ανοσοανεπάρκειες ή άτομα με HIV λοίμωξη τα οποία έχουν CD4 κάτω από 200.
  • Όσοι λαμβάνουν κορτιζόνη πάνω από 20 mg ημερησίως για διάστημα μεγαλύτερο των 30 ημερών.