Κορονοϊός: Ποιο είναι το νέο ελπιδοφόρο φάρμακο για το οποίο μίλησε ο Σωτήρης Τσιόδρας
Σε ένα νέο φάρμακο που δίνει ελπίδες για την καταπολέμηση του κορονοϊού αναφέρθηκε στην καθιερωμένη απογευματινή ενημέρωση ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας.
Το συγκεκριμένο φάρμακο αναπτύχθηκε από ερευνητές στο Πανεπιστήμιο Emory των ΗΠΑ και τα εργαστηριακά πειράματα έδωσαν θετικά σημάδια.
«Υπάρχουν κάποια ελπιδοφόρα μηνύματα για ένα αντίστοιχο φάρμακο που θα δίνεται από το στόμα. Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Emory αναγνώρισαν αυτό το φάρμακο, το οποίο μπορεί να δοθεί και από το στόμα και θα είναι ένα μεγάλο βήμα στην αντιμετώπιση του ιού, αν πραγματικά δουλεύει όπως δούλεψε στα πειράματα στο εργαστήριο» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Πρόκειται για ένα αντι-ιϊκό φάρμακο που, σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του αμερικανικού πανεπιστημίου (https://news.emory.edu/), μπορεί να μειώσει τη βλάβη που προκαλείται από τον ιό στους πνεύμονες.
Το φάρμακο ονομάζεται EIDD-2801 και ήδη έχουν ολοκληρωθεί οι δοκιμές σε ποντίκια. Σύντομα αναμένεται ότι θα γίνουν κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους. Εάν οι δοκιμές επαληθεύσουν τις προσδοκίες, το φάρμακο αναμένεται ότι θαπαίξει ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου, εν μέρει και επειδή μπορεί να λαμβάνεται και με τη μορφή χαπιού.
Ποια τα χαρακτηριστικά του φαρμάκου
Το αντι-ιϊκό φάρμακο ευρέος φάσματος σε μορφή δισκίου, που μπορεί να ληφθεί από το στόμα, με την κωδική ονομασία EIDD-2801, βάσει των προκαταρκτικών ερευνητικών δεδομένων δείχνει να μπορεί να μειώσει τη σοβαρή βλάβη που προκαλεί στους πνεύμονες ο κορονοϊός.
O Αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) έχει ήδη δώσει άδεια για την έναρξη κλινικής δοκιμής σε ανθρώπους.
Το EIDD-2801, έχει ήδη δοκιμαστεί σε καλλιέργειες ανθρωπίνων κυττάρων του πνεύμονα και σε ποντίκια, και φαίνεται να μπορεί να αποτρέψει τη σοβαρή πνευμονία και τον θάνατο.
Όταν το φάρμακο χρησιμοποιήθηκε προφυλακτικά στα τρωκτικά, απέτρεψε τη σοβαρή βλάβη των πνευμόνων, ενώ όταν χορηγήθηκε 12 έως 24 ώρες μετά τη λοίμωξη Covid-19, μείωσε επίσης το ιικό φορτίο και την πνευμονική βλάβη, αφού αποτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού, χωρίς τοξικές παρενέργειες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, όταν το φάρμακο χορηγείται ως θεραπεία 12 ή 24 ώρες μετά την έναρξη της λοίμωξης, μπορεί να μειώσει τον βαθμό πνευμονικής βλάβης και απώλειας βάρους σε ποντίκια. Αυτό το παράθυρο ευκαιρίας αναμένεται να είναι μεγαλύτερο στους ανθρώπους γιατί η περίοδος έναρξης της νόσου επεκτείνεται.
Ο επικεφαλής της μελέτης δήλωσε ότι το φάρμακο «όχι μόνο έχει υψηλές δυνατότητες για τη θεραπεία ασθενών με Covid-19, αλλά φαίνεται επίσης αποτελεσματικό για τη θεραπεία άλλων σοβαρών λοιμώξεων κορονοϊού».
Αναφορές Τσιόδρα σε άλλα φάρμακα
Ο Σωτήρης Τσιόδρας αναφέρθηκε και στα φάρμακα που έχουν μέχρι στιγμής δοκιμαστεί για τον κορονοϊό και στα αποτελέσματα που έχει παρουσιάσει η χρήση τους.
«Σχετικά με κάποια δημοσιεύματα για την αποτελεσματικότητα κάποιων φαρμάκων όπως η ρεμντεσιβίρη, να αναφέρω πως η επιστημονική κοινότητα παρακολουθεί τις εξελίξεις όπως και για τη χλωροκίνη, είναι πολύ νωρίς να τοποθετηθούμε χωρίς επαρκή δεδομένα για το πότε ακριβώς έχει δοθεί το φάρμακο και το σχεδιασμό μιας μελέτης η οποία δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα» είπε.
«Έτσι συνέβη και με αυτή τη μελέτη 158 ανθρώπων, αποτελέσματα της οποίας διέρρευσαν στο δικτυακό τόπο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Στη μελέτη συμμετείχαν σοβαρά ασθενείς, η μελέτη δεν είχε καταφέρει να ολοκληρώσει τον απαραίτητο αριθμό ασθενών που θα ήθελε και έδειξε αντίθετα αποτελέσματα από προηγούμενη μελέτη στο Σικάγο.
Πρέπει να περιμένουμε ακόμα. Δεν έχουμε όλα τα δεδομένα για τα φάρμακα και χρησιμοποιούμε τα φάρμακα με την καλύτερη δυνατή επιστημονική γνώση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο».