3 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

Κορωνοϊός: Μπορεί να επιλέξει κάποιος ποιο εμβόλιο θα κάνει; -Τι ισχύει


Για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα, τα εμβόλια και την αποτελεσματικότητα του σχεδίου «Ελευθερία» μίλησε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους.

Όπως τόνισε ο κ. Θεμιστοκλέους η αύξηση που παρουσιάζουν τα κρούσματα αναμενόμενη από τις Αρχές, οι οποίες σε συνεργασία με τους ειδικούς θα εξετάσουν τα δεδομένα και αν χρειαστεί θα προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των μέτρων προστασίας και περιορισμού του κορωνοϊού.

Σχετικά με τα εμβόλια σημείωσε μιλώντας στην εκπομπή Live News του Mega: «Πιστεύω ότι τα πράγματα από εδώ και πέρα θα βελτιώνονται, θα αυξάνονται οι παραδόσεις, έτσι ώστε να μπορούμε να επιτύχουμε στόχους και ένα επιθυμητό αποτέλεσμα ίσως πριν από την αρχή του καλοκαιριού. Βλέπουμε βελτίωση των παραδόσεων, ενώ ευελπιστούμε το β’ τρίμηνο του έτους θα έχουμε αυξημένες παραδόσεις, νέες εταιρείες θα καταφέρουν να πάρουν έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και εκεί θα πρέπει να διαχειριστούμε έναν πολύ μεγάλο αριθμό εμβολίων».

Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους υπολογίζεται ότι στο α’ τρίμηνο θα φτάσουν στη χώρα μας πάνω από 2.000.000 εμβόλια ανάμεσα στα οποία και οι 700.000 δόσεις του εμβολίου της Astrazeneca.

Συνεχίζοντας σημείωσε πως γίνονται προσπάθειες για να αυξηθεί το ποσοστό των εμβολιασμών στις μονάδες υγείας. Τα νοσοκομεία αναφοράς έχουν πολύ υψηλότερο ποσοστό εμβολιασμού σε σχέση με άλλα νοσοκομεία, τόνισε.

Τέλος, σχετικά με τη δυνατότητα επιλογής του εμβολίου που θα κάνει κάποιος πολίτης, ο κ. Θεμιστοκλέους υπογράμμισε πως κανείς δεν μπορεί να διαλέξει το εμβόλιο που θα κάνει. «Και στη χώρα μας όπως και σε όλες τις χώρες της ΕΕ δεν θα διαλέγουμε το εμβόλιο. Όλα τα εμβόλια τα αντιμετωπίζουμε σαν ένα», είπε και πρόσθεσε ότι αναμένεται η απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για το αν θα γίνει το εμβόλιο της AstraZeneca στους ηλικιωμένους άνω των 65 ετών.