10 Ιουνίου, 2020

Press Room

Κορωνοϊός: Μία στις 3,5 εκατ. πιθανότητες έχουν οι μαθητές κάτω των 15 ετών να χάσουν τη μάχη με τον Covid-19


Οι μαθητές ηλικίας κάτω των 15 ετών έχουν μία στις 3,5 εκατ. πιθανότητες να πεθάνουν από την Covid-19 που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, σύμφωνα με στατιστικές.

Επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ ανέλυσαν τα δεδομένα της βρετανικής Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίες και διαπίστωσαν ότι είναι εξαιρετικά χαμηλός για τα παιδιά ο κίνδυνος του φονικού κορωνοϊού, που έχει προκαλέσει μέχρι τώρα τον θάνατο σχεδόν 408.000 ανθρώπων ανά την υφήλιο.

Το ποσοστό θνητότητας των παιδιών ηλικίας 5-14 ετών στην Αγγλία και την Ουαλία είναι ένα στα 3,5 εκατ. και για τα παιδιά κάτω των 5 ετών ένα στα 1,17 εκατ. Τα επίσημα στοιχεία στη Βρετανία δείχνουν ότι μόνον 14 παιδιά και έφηβοι κάτω των 19 ετών πέθαναν με επιβεβαιωμένα ή ύποπτα συμπτώματα της Covid-19 και κανένα ηλικίας 5-9 ετών από την έναρξη της πανδημίας, που απειλεί ωστόσο να βυθίσει δεκάδες εκατομμύρια παιδιά του πλανήτη στη φτώχεια, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη . Συγκριτικά αναφέρεται ότι κάθε χρόνο 30 με 60 άτομα σκοτώνονται στη Βρετανία από κεραυνούς, δηλαδή οι πιθανότητες κεραυνοβόλησης είναι μία στις 1,1 εκατ., όπως αναφέρει η Daily Telegraph.

Πολύ μικρός ο κίνδυνος εξάπλωσης του κορωνοϊού από την επαναλειτουργία των σχολείων

Τα στοιχεία δίνονται στη δημοσιότητα την ώρα που η κυβέρνηση Τζόνσον πασχίζει να επιστρέψουν όλοι οι μαθητές στα θρανία τους στη Βρετανία πριν τις θερινές διακοπές και να κάμψει τους φόβους των γονέων, που ανησυχούν μολονότι η πανδημία στη χώρα φαίνεται να είναι σε αποδρομή. Σχολιάζοντας τα ευρήματα της έρευνας για τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά από τον κορωνοϊό, ο καθηγητής σερ Ντέιβιντ Σπίγκελχάρτερ, πρόεδρος του Winton Centre for Risk του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, τόνισε ότι οι κίνδυνοι αυτοί είναι «ελάχιστοι» κι ότι ίσως θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο να αφεθούν τα παιδιά να αναπτύξουν ανοσία της αγέλης αν δεν είναι διαθέσιμο ένα εμβόλιο κατά της Covid-19.

Την ίδια ώρα ανάλυση των αποτελεσμάτων 47 μελετών για τους κινδύνους από την επαναλειτουργία των σχολείων συμπεραίνει ότι είναι εξαιρετικά περιορισμένες οι πιθανότητες διασποράς του κορωνοϊού μεταξύ παιδιών και ενηλίκων. Η έρευνα των επιστημόνων του Τμήματος Επιδημιολογίας και Βιοστατιστικής του Ινστιτούτου Καρολίνσκα κοντά στη Στοκχόλμη της Σουηδίας βρήκε ότι τα παιδιά διατρέχουν χαμηλούς κινδύνους να μολυνθούν, να μολύνουν με τη σειρά τους άλλα και να εμφανίσουν βαριά συμπτώματα της Covid-19 και είναι απίθανο να μολύνουν τις οικογένειές τους ή δασκάλους.

Όπως είπε ο επικεφαλής της έρευνας, καθηγητής Γιόνας Λούντβιγκσον, «η ευρεία πλειονότητα των παιδιών δεν νοσούν βαριά από την Covid-19 και οι θάνατοι είναι εξαιρετικά σπάνιοι. Ως εκ τούτου δεν υπάρχουν λόγος να μένουν κλειστά τα σχολεία και οι παιδικοί σταθμοί για να προστατευθούν τα παιδιά».