11 Δεκεμβρίου, 2019

Press Room

Κόκκινα δάνεια: Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος στη Βουλή το σχέδιο «Ηρακλής»


Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος εξελίσσεται στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή η συζήτηση του σχεδίου νόμου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», το καλούμενο σχέδιο «Ηρακλής». Η διαδικασία του κατεπείγοντος βρήκε αντίθετη σύσσωμη την αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση από την πλευρά της επέμεινε στη διαδικασία του κατεπείγοντος.

«Ο “Ηρακλής” είναι ένα κρίσιμο νομοσχέδιο που βρίσκεται σε διαβούλευση εδώ και αρκετό καιρό, διαβούλευση με όλες τις τεχνικές υπηρεσίες και τα διάφορα ευρωπαϊκά όργανα», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο που θα ρυθμίσει ένα συστημικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Ζαββός είπε ότι το νομοσχέδιο πρέπει να έχει ψηφιστεί πριν το τέλος του χρόνου και την ψήφιση του προϋπολογισμού, «διότι είναι κάτι που αναμένουν ασμένως οι επενδυτές».

«Έχουν δημιουργηθεί σαφείς και συγκεκριμένες προσδοκίες και οποιαδήποτε καθυστέρηση θα ήταν προς βλάβη αυτού του νομοσχεδίου, με το οποίο, το βάρος θα σηκώσουν οι επενδυτές και όχι οι φορολογούμενοι», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και υπογράμμισε ότι το νομοσχέδιο συζητήθηκε και εκπονήθηκε από τους νομικούς της ΤτΕ, των Τραπεζών, το ΤΧΣ, υπό την εποπτεία των νομικών του Υπουργείου. «Έχει γίνει σημαντική δουλειά και πρωτοποριακή και θα ήταν αμαρτία να μην δοθεί το σήμα στους επενδυτές, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών.

«Πρέπει η νέα χρονιά να μας βρει με τις ρυθμίσεις του «Ηρακλής» έτοιμες. Η ουσία του ζητήματος είναι γνωστή και εύκολο να αντιμετωπιστεί σε μια συνεδρίαση», είπε ο εισηγητής της ΝΔ Μπάμπης Παπαδημητρίου.

«Δεν καλυπτόμαστε από την αιτιολόγηση διότι εδώ και εύλογο χρονικό διάστημα έχουν ολοκληρωθεί διαδικασίες εγκρίσεως. Δημιουργήθηκε μια επίπλαστη μικρή χρονική διάρκεια, για να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο με αυτή τη διαδικασία που δεν τιμά το Κοινοβούλιο», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης και επισήμανε ότι «έχουν περάσει δύο μήνες, από το πράσινο φως που δόθηκε στην κυβέρνηση και συνεπώς δεν έχει δικαιολογία η χρονική αβελτηρία».

«Σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία δυστυχώς η κυβέρνηση έρχεται να δυναμιτίσει το κλίμα και να μας προκαλέσει. Για πολλοστή φορά καταθέτει νομοσχέδιο λίγες ώρες προτού μπει στην επιτροπή. Δεν έχει προηγηθεί διαβούλευση με τα κόμματα. Δεν θα έπρεπε να κληθούν η ΤτΕ, η ΕΕΤ, οι εκπρόσωποι των δανειοληπτών;», διερωτήθηκε ο ειδικός αγορητής του Κινήματος Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Τη διαφωνία του με το κατεπείγον δήλωσε και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος.

«Με το νομοσχέδιο ισχυροποιείται το τραπεζικό σύστημα»

Ο σκοπός του «ΗΡΑΚΛΗ» είναι η εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, στοχεύει στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων με τα οποία έχουν φορτωθεί οι ελληνικές τράπεζες, ανέφερε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων», ο εισηγητής της ΝΔ, Μπάμπης Παπαδημητρίου και υπογράμμισε ότι τα κόκκινα δάνεια, αποτελούν τρομακτική βόμβα στα θεμέλια του τραπεζικού συστήματος.

«Θα ήταν αδικία αν δεν βρισκόταν λύση, τη στιγμή που πρακτικά έχουν γίνει τρεις ανακεφαλαιοποιήσεις στις τράπεζες, ο φορολογούμενος έχει αναλάβει σχετικά χρέη και πρέπει να πάμε παρακάτω», είπε ο εισηγητής της ΝΔ και εξήγησε ότι οι τράπεζες θα χρησιμοποιήσουν την εγγύηση ύψους 12 δισ., εφόσον το επιθυμούν, προκειμένου να απαλλαγούν από το μεγάλο μέρος των μη εξυπηρετούμενων δανείων που διατηρούν στα χαρτοφυλάκια τους.

Με τις αλλαγές που θα γίνουν στη διάρθρωση του χαρτοφυλακίου των τραπεζών, δηλαδή, στην οικονομική τους θέση, με τις τεχνικές ρυθμίσεις μέσω του Ηρακλή, οι τράπεζες θα μπορέσουν να ομαδοποιήσουν τα δάνεια τους, να τιτλοποιήσουν τα δάνεια αυτά, άρα να τα μετατρέψουν σε ένα προϊόν που μπορεί να αγοράσει ένας επενδυτής, άρα να αρχίσει η διάδοση του κινδύνου και άρα να μην μένει ο κίνδυνος μόνο σε εμάς, και θα γίνει με τρία διαφορετικού τύπου ομόλογα, είπε ο εισηγητής της ΝΔ. Ο κ. Παπαδημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση ότι στους πρώτους έξι μήνες θα «δούμε αποτέλεσμα».

Είπε επίσης, ότι αυτή είναι η πρώτη φάση μιας ευρύτερης στρατηγικής που έχει ξεδιπλώσει η κυβέρνηση για να ισχυροποιηθεί το τραπεζικό σύστημα. Επισήμανε ειδικότερα, ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει νέο πλαίσιο για υπερχρεωμένα νοικοκυριά, ηλεκτρονικό μητρώο εγγυήσεων, κεντρικό μητρώο πιστώσεων και πλαίσιο που θα διευκολύνει τις μικροχρηματοδοτήσεις που τις χρειάζεται η οικονομία «για να ξυπνήσει».

«Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρειάζονται ανακεφαλαιοποίηση και ο Ηρακλής δεν είναι μια ακόμη ανακεφαλαιοποίηση», είπε ο βουλευτής της ΝΔ που επισήμανε ότι καθώς θα μειωθούν οι κίνδυνοι για τις τράπεζες, με το σχέδιο Ηρακλής, θα αυξηθεί η πραγματική αξία των τραπεζών και αυτό θα είναι προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ζαββός: «Το σχέδιο Ηρακλής είναι για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε στην κρίση»

«Το σχέδιο «Ηρακλής», δεν είναι σχέδιο μόνο για τις τράπεζες. Είναι σχέδιο για τον Έλληνα πολίτη που γονάτισε τα τελευταία χρόνια, έχοντας στερέψει η ρευστότητα από την αγορά», υπογράμμισε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου «Πρόγραμμα παροχής εγγύησης σε τιτλοποιήσεις πιστωτικών ιδρυμάτων». Με το σχέδιο «Ηρακλής» θα δοθεί, όπως τόνισε, η δυνατότητα, απαλλαγμένες οι τράπεζες από ένα μεγάλο κομμάτι του βάρους των κόκκινων δανείων, να στηρίξουν την πραγματική οικονομία.

Το σχέδιο νόμου εγκρίθηκε, κατά πλειοψηφία, από την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή. Υπέρ τάχθηκε η ΝΔ. Επιφύλαξη δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση. Καταψήφισε το ΚΚΕ. Από τη συνεδρίαση αποχώρησε το ΜέΡΑ 25.

«Η τιτλοποίηση δεν αφορά την πώληση δανείων σε funds. Η σχέση δανειολήπτη με το δάνειο και τις υποχρεώσεις του, δεν αλλάζει με τον «Ηρακλή»», είπε ο υφυπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι υπάρχει μηχανισμός ώστε το δημόσιο να γνωρίσει ποια είναι η πορεία των τιτλοποιήσεων.

«Η προστασία των δανειοληπτών ήδη καλύπτεται από τις ισχύουσες διατάξεις, τον Κώδικα της ΤτΕ και το ειδικό νομικό πλαίσιο για τη διαχείριση των δανείων και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει», διαβεβαίωσε ο κ. Ζαββός και πρόσθεσε ότι «δεν πωλούνται δάνεια. Πωλείται το ομόλογο το οποίο έχει ως εχέγγυο δάνειο».

Ο υφυπουργός Οικονομικών είπε ότι με τον «Ηρακλή» δίνεται η δυνατότητα για μια συστημική λύση. Όχι για μια λύση βήμα-βήμα. Αλλά μια συστημική λύση όπου, με βεβαιότητα, δίνεται η εγγύηση των 12 δισ., με σκοπό να μειωθούν τα κόκκινα δάνεια, σε ύψος, τουλάχιστον, 30 δισ. Κάθε τράπεζα θα μπορεί να προσαρμόσει τα στοιχεία που θέλει, ανάλογα με την τιτλοποίηση και να μπει στο σχέδιο.

«Δίνουμε τη δυνατότητα στις ελληνικές τράπεζες, βασιζόμενοι στις ευνοϊκές συνθήκες της αγοράς, να προβούν στη μείωση των κόκκινων δανείων, μειώσεις που δεν θα μπορούσαν οι τράπεζες να πετύχουν μόνες τους, σε μεγάλο βαθμό, και ενώ δεν έπρεπε να επιβαρυνθεί ο φορολογούμενος», είπε ο κ. Ζαββός.

«Η εγγύηση που δίνει το ελληνικό δημόσιο έχει σιγουριά. Εγγυάται το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης, δηλαδή, το ανώτερο τμήμα που έχει ελεγχθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις εταιρείες πιστοληπτικής ικανότητας. Με αυτό τον τρόπο ο επενδυτής θα ξέρει ότι αυτό είναι το καλύτερο κομμάτι της τιτλοποίησης και θα μπορεί να επενδύσει, με εμπιστοσύνη, στο ομόλογο του «Ηρακλή»», ανέφερε ο υφυπουργός και επισήμανε ότι για να λειτουργήσει η τιτλοποίηση θα πρέπει να πουληθεί το 50+1, «γιατί τότε έχουμε μια απόδειξη, ειδικά για τη συμμόρφωση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού, ότι έχουμε μια λειτουργία της αγοράς. Δηλαδή, η αγορά τραβάει αυτή την τιτλοποίηση».

Ο υφυπουργός απάντησε και σε όσους δηλώνουν ότι την εγγύηση θα την πληρώσει και πάλι ο φορολογούμενος. «Ακόμη και στην απομακρυσμένη περίπτωση κατάπτωσης της εγγύησης, ο κίνδυνος υπάρχει στο ασφάλιστρο. Έχει δηλαδή τιμολογηθεί. Άρα πρόκειται για μια από τις καλύτερες εγγυήσεις που έχει δώσει το ελληνικό Δημόσιο», είπε ο κ. Ζαββός και επισήμανε ότι ήδη οι συστημικές τράπεζες έχουν ανακοινώσει πλήρη συμμετοχή στο σχέδιο «Ηρακλής».

Αναφερόμενος στο σχέδιο που προωθούσε η προηγούμενη κυβέρνηση, είπε ότι αυτό δεν θα μπορούσε να προχωρήσει διότι για να υλοποιηθεί ένα σχέδιο, όπως αυτό του «Ηρακλή», πρέπει να είναι δυνατή η πρόσβαση στις αγορές, «δηλαδή, χαμηλό κόστος άντλησης κεφαλαίων, κάτι που έγινε κατορθωτό με την κυβερνητική αλλαγή, ώστε οι τράπεζες να πληρώσουν χαμηλές εισφορές για την εγγύηση και παράλληλα να γίνει η κατάλληλη διαπραγμάτευση ώστε να στεφθεί με επιτυχία».

Χ.Μαμουλάκης: «Δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι δεν θα ενταχθούν στις τιτλοποιήσεις τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας»

«Το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύουν την κοινωνική συνοχή και προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση πως στις τιτλοποιήσεις, δεν θα ενταχθούν και τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας» επεσήμανε ο Χάρης Μαμουλάκης.

«Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, μέχρι σήμερα. Η επιτυχής έξοδος από τα προγράμματα δημοσιονομικής εποπτείας δεν θα είναι ολοκληρωμένη αν το πρόβλημα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος δεν αντιμετωπιστεί με έγκαιρο και αποτελεσματικό τρόπο», ανέφερε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε όμως ότι το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με όρους που διασαλεύσουν την κοινωνική συνοχή και κοινωνική ειρήνη.

«Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, αν πρώτα δεν έχει διασφαλιστεί το δικαίωμα στη στέγαση και αν δεν έχει ισχυροποιηθεί η θέση των δανειοληπτών, σε σχέση με τα τραπεζικά ιδρύματα», είπε και πρόσθεσε ότι το σχέδιο της απελθούσας κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του προβλήματος των κόκκινων δανείων ήταν πολυδιάστατο και περιελάμβανε πολλά διαφορετικά εργαλεία. Αυτό το σχέδιο έχει αποτυπωθεί και στην αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με όρους διαφάνειας ώστε όλοι οι ενδιαφερόμενοι να γνωρίζουν για τις επερχόμενες αλλαγές αναφορικά με τα κόκκινα δάνεια.

«Μέρος της λύσης που προωθούσαμε αφορούσε τη διευκόλυνση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Το σημερινό σχέδιο που καταθέτει η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει να αποτελεί αντικείμενο διαπραγμάτευσης, ανάμεσα στην Ελλάδα και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, από τον προηγούμενο Φλεβάρη. Παράλληλα όμως στις προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ήταν πάντοτε και η προστασία της πρώτης κατοικίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και η δημιουργία εργαλείων για εκτεταμένες ρυθμίσεις δανείων», ανέφερε ο κ. Μαμουλάκης και επεσήμανε ότι «για τους λόγους αυτούς, το σχέδιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε την αναθεώρηση του νόμου Κατσέλη, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών, τον εκσυγχρονισμό του πτωχευτικού κώδικα, το νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Επίσης το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιελάμβανε και την προοπτική της δημιουργίας bad bank, το σχέδιο θα προχωρούσε υπό συνθήκες προστασίας της πρώτης κατοικίας, και η τιτλοποίηση θα αποτελούσε την ύστατη λύση για τις τράπεζες. «Δυστυχώς ένα τέτοιο σχέδιο απουσιάζει σημαντικά σήμερα», είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι στις τιτλοποιήσεις δεν θα περιληφθούν τα στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας. Οι τράπεζες ενθαρρύνονται κιόλας να προβούν στην κατά το δυνατό μεγαλύτερη πώλησή τους, αν θέλουν να απολαύσουν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις του σχεδίου».

«Δεν θα νομιμοποιήσουμε την θυσία του κοινοβουλίου στο βωμό των Funds»

Το ΜέΡΑ25 αποχώρησε από την επιτροπή Οικονομικών όπου συζητούνταν το νομοσχέδιο για τα «κόκκινα δάνεια (Σχέδιο Ηρακλής). Όπως τόνισε ο εισηγητής του ΜέΡΑ25 κ. Κρίτωνας Αρσένης «σε 24 ώρες, η κυβέρνηση χαρίζει 12 δισ. στις τράπεζες και τα αρπακτικά ταμεία. Το αποτέλεσμα για τα χρεωμένα νοικοκυριά θα είναι οι εξώσεις», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΜέΡΑ25 και τονίζει:

«Θέλησε να ντύσει τις απροκάλυπτες πολιτικές της με προσχηματικές νομοθετικές διαδικασίες. Την χωρίς καμία αιτιολόγηση κατάθεση, συζήτηση και υπερψήφιση του νομοσχεδίου μέσα σε 36 ώρες. Χωρίς διαβούλευση, χωρίς τη γνώμη των δανειοληπτών, χωρίς χρόνο εξέτασης του νομοσχεδίου από τους βουλευτές. Όπως ακριβώς κάνανε με τα μνημόνια. Το ΜέΡΑ25 δεν θα νομιμοποιήσει την θυσία του κοινοβουλίου στο βωμό των Funds».