,

9 Μαρτίου, 2022

Press Room

Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ στο νομοσχέδιο για την οπαδική βία η Φωτεινή Αραμπατζή


Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ στο αθλητικό νομοσχέδιο για την οπαδική βία είναι σήμερα στη συνεδρίαση της Ολομέλειας η Σερραία Βουλευτής Φωτεινή Αραμπατζή.

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα σημαντική στιγμή, καθώς μόλις σαράντα μέρες μετά την άγρια δολοφονία του 20χρονου Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη, που συντάραξε τη χώρα αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη, η Βουλή καλείται να νομοθετήσει μία σειρά διατάξεων για την αυστηρότερη αντιμετώπιση της οπαδικής βίας που εκδηλώνεται με μεμονωμένες ή με οργανωμένες πράξεις.

Η Κυβέρνηση, μ’ αυτό το νομοσχέδιο θεσπίζει ένα αυστηρό και σαφές πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων με ποινές και διοικητικά μέτρα κατά της βίας προκειμένου να απομακρυνθούν τα κακοποιά στοιχεία που καπηλεύονται το όνομα, την ιστορία και το έμβλημα της κάθε ομάδας.

Πιο συγκεκριμένα, τα σημαντικότερα σημεία του νομοσχεδίου είναι:

– Αυξάνεται το πλαίσιο ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, από έξι μήνες έως 5 έτη. Σε διακεκριμένες περιπτώσεις επικίνδυνων δραστών, θα προβλέπεται ποινή από 2 έως 5 έτη.

– Καθιερώνεται ειδικό ποινικό αδίκημα για όσους κατά τη διάρκεια αθλητικού αγώνα έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, με ποινή φυλάκισης τουλάχιστον έξι μηνών.

– Απαγορεύεται η αναστολή έκτισης ποινής για εγκλήματα οπαδικής βίας, υποθέσεις οι οποίες θα εκδικάζονται κατά προτεραιότητα. Σε περίπτωση αναβολής της δίκης, καθίσταται υποχρεωτική η επιβολή περιοριστικών όρων.

– Προβλέπεται η αναστολή λειτουργίας όλων των λεσχών φιλάθλων και των παραρτημάτων τους, από την έναρξη ισχύος του νόμου και ως τις 31 Ιουλίου 2022. Από αυτό το χρονικό σημείο και έπειτα, θα υπάρχουν πολύ αυστηρές προϋποθέσεις αδειοδότησης και λειτουργίας των λεσχών.

– Θα απαγορεύεται η διάθεση μεμονωμένων εισιτηρίων σε θύρες που φιλοξενούνται οργανωμένοι οπαδοί. Η είσοδος σε αυτές θα γίνεται αποκλειστικά με εισιτήρια διαρκείας και θα επιτρέπεται μόνο στους νόμιμους κατόχους τους. Σε περίπτωση παράβασης, οι ποινές θα είναι κλιμακωτές και θα φτάνουν μέχρι αναστολή λειτουργίας της συγκεκριμένης θύρας.