13 Αυγούστου, 2020

Press Room

Κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX


Με την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας στην παράνομη τουρκική NAVTEX επιβεβαιώθηκε η απόλυτη στήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν στη χώρα μας κατά της τουρκικής προκλητικότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Την Πέμπτη 13 Αυγούστου 2020 και στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-Γαλλίας πραγματοποιήθηκε κοινή ναυτική άσκηση με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών στη θαλάσσια περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής την οποία έχει δεσμεύσει με παράνομη NAVTEX η Τουρκία για διεξαγωγή ερευνών.

Στην άσκηση συμμετείχαν οι Φρεγάτες (Φ/Γ) «ΣΠΕΤΣΑΙ», «ΑΙΓΑΙΟΝ», «ΛΗΜΝΟΣ», «ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΗΣ» και γαλλική ομάδα πλοίων (Task Force) αποτελούμενη από το γαλλικό ελικοπτεροφόρο FS «TONNERRE» και τη Φρεγάτα FS «LA FAYETTE».

Η εν λόγω άσκηση περιελάμβανε προχωρητικούς ελιγμούς, αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, ανταλλαγή τακτικής εικόνας, επικοινωνιών, καθώς και συνεργασία πτητικών μέσων, και συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.

Στην Κρήτη δύο γαλλικά αεροσκάφη Rafale

Επίσης, στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας των δύο χωρών, δύο γαλλικά αεροσκάφη RAFALE προσγειώθηκαν και χρησιμοποίησαν για επανεξυπηρέτηση τις εγκαταστάσεις της 115 Πτέρυγας Μάχης στη Σούδα.
Για την επιτυχία της ελληνογαλλικής άσκησης επικοινώνησε ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Φωτογραφίες και βίντεο από την κοινή ναυτική άσκηση Ελλάδας-Γαλλίας







To διπλό μήνυμα Μακρόν στα ελληνικά, στο Twitter

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα, ο Μακρόν για δεύτερη φορά έκανε ανάρτηση στα ελληνικά, διπλή μάλιστα, στο Twitter, δηλώνοντας τη στήριξη της Γαλλίας στην Ελλάδα και την Κύπρο, απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, επαναλαμβάνοντας τις θέσεις της χώρας του.

«Η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο είναι ανησυχητική. Οι μονομερείς αποφάσεις της Τουρκίας σε θέματα πετρελαϊκής έρευνας προκαλούν εντάσεις.  Αυτές πρέπει να σταματήσουν ώστε να ευοδωθεί ένας ήρεμος διάλογος μεταξύ χωρών γειτονικών και συμμάχων στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ», αναφέρει στο πρώτο tweet.

«Αποφάσισα να ενισχύσω προσωρινά τη γαλλική στρατιωτική παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο τις επόμενες ημέρες, σε συνεργασία με τους Ευρωπαίους εταίρους, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα», σημειώνει στο δεύτερο.

Το «ευχαριστώ» Μητσοτάκη σε Μακρόν

Με ένα μήνυμα στο Τwitter και στα γαλλικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την αλληλεγγύη που επέδειξε στην Ελλάδα στο ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας.

Στο μήνυμά του ο Ελληνας πρωθυπουργός αναφέρει: «Ο Εμανουέλ Μακρόν είναι αληθινός φίλος της Ελλάδας αλλά και ένθερμος υπερασπιστής των ευρωπαϊκών αξιών και του διεθνούς δικαίου».