25 Αυγούστου, 2020

Press Room

Κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ νότια της Κρήτης – Μήνυμα στην Τουρκία (Βίντεο & Φωτογραφίες)


Σαφές μήνυμα στην τουρκική προκλητικότητα αποτέλεσε η κοινή αεροναυτική άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 24 Αυγούστου 2020 στο πλαίσιο της διαρκούς στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, με τη συμμετοχή μέσων και προσωπικού των δύο χωρών, στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Η κοινή άσκηση Ελλάδας-ΗΠΑ έρχεται σε μια κρίσιμη χρονική στιγμή καθώς η Τουρκία ανακοίνωσε χθες την παράταση της παράνομης Navtex και παραμονής του Oruc Reis στην περιοχή του Αιγαίου και αν. Μεσογείου (συνοδεία και των τουρκικών πολεμικών σκαφών) και της ελληνικής απάντησης με αντι-Navtex στην ίδια περιοχή.

Στην άσκηση συμμετείχαν η φρεγάτα (Φ/Γ) «Αιγαίον», υποβρύχιο (Υ/Β) τύπου 214 και έξι αεροσκάφη F-16, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ το αντιτορπιλικό «USS Winston S. Churchill», καθώς και ελικόπτερα των Πολεμικών Ναυτικών των δύο χωρών.

Η εν λόγω άσκηση περιελάβανε συνεργασία σε αντικείμενα κοινής επιχειρησιακής σχεδίασης, αεράμυνας, ανθυποβρυχιακού πολέμου, επικοινωνιών, ανταλλαγής πληροφοριών, σύνθεσης τακτικής εικόνας, προχωρητικούς ελιγμούς και συνεργασία αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

Η δραστηριότητα αποδεικνύει έμπρακτα τους μακροχρόνιους ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών που προσφάτως ενισχύονται συνεχώς και συνέβαλε περαιτέρω στην επαύξηση του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχουσών δυνάμεων τόσο σε διακρατικό όσο και σε διασυμμαχικό πλαίσιο.

Δείτε το βίντεο:

Δείτε τις εντυπωσιακές φωτογραφίες: