19 Νοεμβρίου, 2019

Press Room

Κίνηση Σερραίων Πολιτών: «Παράνομα σύμφωνα με το σύνταγμα τα διόδια Στρυμονικού και Προμαχώνα»


Ανοιχτή επιστολή προς τον Υπουργό Μεταφορών Κώστα Καραμανλή και τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολο Τζιτζικώστα, έστειλε η Κίνηση Σερραίων Πολιτών «ΟΧΙ στα Διόδια», τονίζοντας ότι τα διόδια Στρυμονικού και Προμαχώνα είναι παράνομα, σύμφωνα με τις διατάξεις του Συντάγματος της Ελλάδος.

Αναλυτικά, στην επιστολή τονίζονται τα εξής:

Ο κάθετος άξονας μεταξύ Δερβένι – Προμαχώνα – Σερρών, ο οποίος έχει κατασκευαστεί από αποκλειστική χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, «σύμφωνα με τις δηλώσεις αξιωματούχων της εταιρίας Εγνατίας οδός Α.Ε.» δεν έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα για τους χρήστες, δεδομένου ότι το μεγαλύτερο μέρος τους (έως 90%) προορίζεται για την απόσβεση του Ελληνικού χρέους και έτσι παραβιάζονται τα Άρθρα 4.2 και 4.5 του Συντάγματος, που ορίζουν ότι: «οι Έλληνες έχουν ίσες υποχρεώσεις και συνεισφέρουν στα δημόσια βάρη, ανάλογα με τις δυνάμεις τους».

Η επιβολή διοδίων που αντιστοιχούν σε χρήση Δερβένι – Προμαχώνα – Σερρών, σε όσους εισέρχονται/εξέρχονται από ενδιάμεσους κόμβους, μεταξύ των οποίων μεσολαβεί ο σταθμός διοδίων ειδικά του Στρυμονικού, είναι αντίθετη με τα άρθρα 24.2.2, 24.1.3 & 24.2.5 του νόμου 3555/2007, καθώς και με το άρθρο 25 του Συντάγματος, γιατί συνιστά καταχρηστική άσκηση δικαιώματος και δεν σέβεται την αρχή της αναλογικότητας (π.χ. για τα 18χλμ. από Στρυμονικό μέχρι Λαχανά, καλούμαστε να πληρώσουμε για χρήση 70χλμ.).

Κατόπιν των παραπάνω, καταγγέλλουμε στον ελληνικό λαό τις μεθοδεύσεις αυτές και παρακαλούμε, να μας απαντήσουν στο εξής ερώτημα: όταν ο ΤΑΙΠΕΔ πωλήσει (εντός του 2020 όπως δημοσιεύεται) την Εγνατία Οδό και τα τμήματα αυτά, θα παραμείνει σε ισχύ η ΚΥΑ με 0,03 ευρώ το χιλιόμετρο ή θα αυξηθεί!, όπως φημολογείται.

Με την λειτουργία των διοδίων στο Στρυμονικό, οι Σερραίοι πολίτες και όχι μόνο, θα πληρώνουν ένα έξτρα!! «ΧΑΡΑΤΣΙ» μοναδικά σε όλη την Ελλάδα και φυσικά στην Ευρώπη ολόκληρη.
Με την πώληση των διοδίων στους ιδιώτες, προετοιμαστείτε να πληρώνουμε για δεκαετίες.

Προτείνω: στον Περιφερειάρχη, τον Αντιπεριφερειάρχη, τους δημάρχους κλπ., να στήσουμε από ένα άγαλμα στους αρμόδιου υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ που δούλεψαν για να υλοποιήσουν την λειτουργία των διοδίων προς ένδειξη της ευγνωμοσύνη μας προς την ανάπτυξη που φέρνουν με τα διόδια στον τόπο μας.