30 Σεπτεμβρίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Καστελλόριζο: Ο Τσαβούσογλου καταδίκασε την επίθεση με μπογιά στην ελληνική σημαία – «Ηταν λάθος κίνηση, σεβόμαστε τις σημαίες»


Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου καταδίκασε την προβοκάτσια σε βάρος της ελληνικής σημαίας που είναι ζωγραφισμένη σε βράχο στο Καστελλόριζο.

Ο Τούρκος υπουργός κλήθηκε να σχολιάσει το θέμα σε τηλεοπτική εκπομπή και δήλωσε πως η κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία δεν είναι σωστή κίνηση. Όπως είπε, η σημαία όλων των χωρών πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό.

Παρά την ένταση με την Ελλάδα, συνέχισε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, μια τέτοια κίνηση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή. Ο Τούρκος υπουργός τόνισε πως η Τουρκία έδειχνε πάντα σεβασμό απέναντι στις σημαίες άλλων εθνών και επανέλαβε πως η επίθεση δεν ήταν σωστή.

Κόκκινη μπογιά στην ελληνική σημαία στο Καστελλόριζο

Θυμίζουμε πως ομάδα Τούρκων εθνικιστών, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ, πέταξαν 100 κιλά μπογιάς πάνω από την ελληνική σημαία που είναι ζωγραφισμένη σε βράχο του νησιού. Η ενέργεια προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών, που κάλεσε την Τουρκία να την καταδικάσει.

«Δεν έχουμε στόχο να παραβιάσουμε δικαιώματα άλλων», λέει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Μιλώντας αργότερα στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Μ. Τσαβούσογλου αναφέρθηκε εκ νέου στην ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο. «Δεν έχουμε στόχο να παραβιάσουμε τα δικαιώματα άλλων, αλλά ούτε θα επιτρέψουμε να σφετεριστούν τα δικαιώματά μας», είπε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ σημείωσε πως υπήρξε ένταση εξαιτίας ορισμένων «αποφασιστικών βημάτων» από πλευράς Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, υποστηρίζοντας πως η χώρα του προσπαθεί να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της και τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Ενοχλημένος από την επίσκεψη Πομπέο και ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου σχολίασε και εκείνος με τη σειρά του την επίσκεψη Πομπέο στην Ελλάδα, αλλά και στην Κύπρο, λέγοντας: «Οι ΗΠΑ θα έπρεπε να μην παραβιάζουν την ουδετερότητά τους. Δεν είναι σωστή η κίνηση της άρσης του εμπάργκο, ακόμη κι αν αυτή είναι μερική», σημείωσε, αναφερόμενος στην απόφαση των Αμερικανών να άρουν μερικώς την απαγόρευση πώλησης όπλων στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Την Τρίτη, ο Ομέρ Τσελίκ, εκπρόσωπος του κυβερνώντος κόμματος στην Τουρκία, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από την επίσκεψη του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου, δημιουργήθηκε θετικό κλίμα για συζήτηση στην Ανατολική Μεσόγειο, αφότου η Ελλάδα συμφώνησε να επανεκκινήσει τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία. «Ένα κράτος με αυτοπεποίθηση θα πρέπει να καθίσει στο τραπέζι, να είναι ενεργό στη διπλωματία και να υπερασπίζεται με σθένος τις θέσεις του», είπε.

φωτιστικά inde.gr