21 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Κανελόνια με κρέπες και γέμιση κιμά


Μπορεί να σας φανεί λίγο μπελαλίδικο σε σχέση με τα έτοιμα κανελόνια, αλλά η γεύση είναι ασυγκρίτως καλύτερη. Θέλει απλά καλή οργάνωση και προγραμματισμό. Ξεκινάμε με τις κρέπες, που μπορείτε να τις ετοιμάσετε από την προηγούμενη. Είναι και το μόνο που διαφέρει από τα κανελόνια του εμπορίου. Κάποιοι από εσάς κοιτώντας την παρασκευή της μπεσαμελ θα δουν ότι η διαδικασία που ακολουθώ δεν είναι η ορθόδοξη, αλλά ασυζητητί πιο εύκολη για να αποφευχθεί η τυχόν αποτυχία.

Θα χρειαστούμε:
Για τις κρέπες
  • 2 αυγά
  • 1,5 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 2 φλ. γάλα
  • 2 κ.σ. βούτυρο
Για τη σάλτσα ντομάτας
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 σκελίδα σκόρδο
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • ½ κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • ½ κιλό ώριμες ντομάτες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 1 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τον κιμά
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1/2 κιλό μοσχαρίσιο κιμά
  • 250 γρ. χοιρινό κιμά
  • 150 γρ. φέτα ή όποιο άλλο τυρί προτιμάμε
  • αλάτι
  • πιπέρι
Για τη μπεσαμέλ
  • 80 γρ. βούτυρο
  • 3-4 κ.σ. corn flour
  • 750 γρ. γάλα
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 2 αυγά
  • 1 πρέζα μοσχοκάρυδο
  • 50 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
Για τη σύνθεση
  • 250 γρ. κανελόνια
  • 50 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
Ας περάσουμε στην μαγειρική
Για τις κρέπες

Χτυπάμε καλά τα αβγά, προσθέτουμε το γάλα, το αλάτι, το αλεύρι και το βούτυρο. Αφήνουμε το μείγμα για 30 λεπτά. Αν το μείγμα μας είναι σφικτό, ρίχνουμε λίγο γάλα. Βουτυρώνουμε με λίγο βούτυρο ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε λίγη ποσότητα από το μείγμα και κουνάμε το τηγάνι μέχρι να απλωθεί και να πάρει το επιθυμητό σχήμα η κρέπα.

Ψήνουμε για 1′ σε μέτρια φωτιά και αναποδογυρίζουμε. Ψήνουμε 30″ και από την άλλη πλευρά. Τις τοποθετούμε σε πιάτο στρωμένο με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Για τη σάλτσα

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε το ελαιόλαδο. Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και τα βάζουμε στην κατσαρόλα.

Προσθέτουμε τη ρίγανη και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και σοτάρουμε 2-3 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη και ανακατεύουμε. Ρίχνουμε και το πελτέ ντομάτας και ανακατεύουμε. Μόλις πάρει μία βράση προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Όταν τραβήξει τα πολλά υγρά η σάλτσα, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.

Για τον κιμά

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο. Σοτάρουμε για 2-3 λεπτά το κρεμμύδι και προσθέτουμε τον κιμά.  Συνεχίζουμε να σοτάρουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις εξατμιστούν τα υγρά του κιμά, αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τα τυριά κομμένα σε κυβάκια και αφήνουμε στην άκρη.

Για τη μπεσαμέλ

Τοποθετούμε μία κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Προσθέτουμε το γάλα και το corn flour ανακατεύοντας συνεχώς με ένα σύρμα, για να μην κάνει σβόλους. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και μόλις βγει η πρώτη φουσκάλα και πήξει η μπεσαμέλ, αφαιρούμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε το βούτυρο και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει. Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα, το μοσχοκάρυδο, 50 γρ. παρμεζάνα και ανακατεύουμε

Για τη σύνθεση
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα. Σε ένα πυρέξ απλώνουμε την μισή σάλτσα.
  • Βάζουμε την κάθε κρέπα στο χέρι μας, τοποθετούμε στο κέντρο της 2 κ.σ. μείγμα κιμά και τυλίγουμε ρολό και αραδιάζουμε σε σειρά στο πυρέξ πάνω από τη σάλτσα.
  • Περιχύνουμε από πάνω με την υπόλοιπη σάλτσα και τελειώνουμε με τη μπεσαμέλ που την απλώνουμε με ένα κουτάλι ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια από τα κανελόνια.
  • Πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Ψήνουμε για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για επιπλέον 15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφήνουμε 10 λεπτά να κρυώσει και σερβίρουμε. Καλή όρεξη.