, ,

9 Σεπτεμβρίου, 2021

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

«Καμπανάκι» για το άνοιγμα των σχολείων από τους ειδικούς


Επιδείνωση της επιδημιολογικής κατάστασης της χώρας με το άνοιγμα των σχολείων και των πανεπιστημίων, προβλέπει ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας. Όπως τόνισε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», η σχολική χρονιά ξεκινά με περίπου 400 διασωληνωμένους και 35 με 40 νεκρούς ημερησίως, «σα να πέφτει κάθε μέρα ένα λεωφορείο στο γκρεμό».

«Όλα αυτά τα οποία συζητούμε, πως θα ανοίξουμε τα σχολεία μας ή τα πανεπιστήμιά μας με ασφάλεια, θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι δεν θα υπάρξει ασφάλεια, αυτή είναι η δική μου πρόβλεψη. Θα αρχίσει σιγά – σιγά να επιδεινώνεται η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας» σημείωσε.

Θύμισε ότι το άνοιγμα των σχολείων τον περσινό Οκτώβριο, οδήγησε έναν μήνα μετά σε δεύτερο κύμα της επιδημίας και μάλιστα ενώ το κυρίαρχο στέλεχος του κορωνοϊού δεν ήταν ούτε στο μισό μεταδοτικό σε σχέση με τη μετάλλαξη Δέλτα.

«Φέτος έχουμε έναν δυο φορές πιο μεταδοτικό ιό, άρα τα μέτρα που έπαιρνα πέρσι έχουν μισή αποτελεσματικότητα. Κοινή λογική», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επικαλέστηκε αμερικανική μελέτη σύμφωνα με την οποία η λειτουργία των σχολείων δεν δημιούργησε σοβαρά προβλήματα μόνο σε περιοχές όπου τα ποσοστά εμβολιασμού παιδιών και ενηλίκων είναι ιδιαίτερα υψηλά. Στην Ελλάδα, πρόσθεσε ο κ. Βασιλακόπουλος, το ποσοστό εμβολιασμού θα φτάσει στο 60% στους ενήλικες.

Ο καθηγητής εξέφρασε την έκπληξή του για τους ασθενείς που ζητούν να μην διασωληνωθούν και τόνισε ότι έχουν πέσει θύματα παραπληροφόρησης ότι η διασωλήνωση είναι αυτή που σκοτώνει και όχι ο κορωνοϊός.

Πρόσθεσε ότι το νομικό καθεστώς δεν είναι σαφές και πως ένας ασθενής στα όρια της διασωλήνωσης έχει χαμηλό οξυγόνο, αναπνευστική ανεπάρκεια που θολώνουν τη δυνατότητά του να σκέφτεται σωστά.

Ο κ. Βασιλακόπουλος ανέφερε ότι δεν έχουν σταματήσει τα απειλητικά και τα υβριστικά τηλεφωνήματα στο τηλέφωνό του. Συνήθως καλούν με απόκρυψη, τον χαρακτηρίζουν «αλήτη» ή «πουλημένο».

Αυτό που ‘’πουλάει’’ πάρα πολύ είναι ότι ‘’τα παίρνουμε’’ από την κυβέρνηση ή από τις εταιρίες προκειμένου να λέμε αυτά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πιθανό να νοσήσει το 30% των μαθητών

Περίπου 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι, θα μετακινούνται από την Δευτέρα, λόγω της έναρξης λειτουργίας των σχολείων, οι οποίοι σε μεγάλο μέρος είναι ανεμβολίαστοι», τόνισε στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1 ο Παιδίατρος και Διευθυντής του Κέντρου Παιδιατρικής Μέριμνας Μάριος Ανδρέου, προσθέτοντας πως τα κρούσματα στα σχολεία θα αυξηθούν τον Οκτώβριο.

Εκτίμησε ότι «όπως έδειξαν μελέτες και σε άλλες χώρες, όπως η Σκωτία, είναι πιθανό το 30% των μαθητών να νοσήσει με κορωνοϊό».

«Ο εμβολιασμός, τα μέτρα ατομικής προστασίας και τα selt test είναι οι ασπίδες στα σχολεία για τον κορωνοϊό», πρόσθεσε ο κ. Ανδρέου.

Επεσήμανε ακόμη ότι «στον πληθυσμό της ομάδας 20 με 45 ετών, που είναι οι γονείς των μαθητών του Δημοτικού, δεν ξέρουμε αν έχει περάσει το 50% ο αριθμός των εμβολιασμένων», τονίζοντας ότι θα πρέπει να εμβολιαστούν και οι γονείς και τα παιδιά άνω των 12 ετών έναντι του κορωνοϊού, ομολογώντας πάντως ότι «η επιστημονική κοινότητα δεν κατάφερε να πείσει τους πολίτες να εμβολιαστούν».

Στην συζήτηση συμμετείχε και ο Καθ. Μικροβιολογίας Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος τόνισε την σημασία του εμβολιασμού έναντι του κορωνοϊού, λέγοντας ότι προστατεύει τους περισσότερους ανθρώπους από την βαριά νόσηση και την ανάγκη για διασωλήνωση των περισσότερων περιστατικών.

φωτιστικά inde.gr