4 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Καιρός τώρα: «Ηλεκτρική» καταιγίδα με 27.000 κεραυνούς σε όλη τη χώρα


Ο καιρός δοκίμασε για τα καλά σήμερα την χώρα με ακραία φαινόμενα. Έπεσαν 27.000 κεραυνοί, την ώρα που η θερμοκρασία στην Κρήτη άγγιξε τους 38 βαθμούς. Δεν έχει προηγούμενο το χαλάζι στο κέντρο της Αθήνας προκαλώντας ζημιές. Πρωτοφανείς καταστάσεις στη Κεφαλονιά όπου περιοχές της θάφτηκαν στη λάσπη. Πολλά προβλήματα σε Αρκαδία, Κορινθία και Αργολίδα.

Δεν έχει προηγούμενο σήμερα ο καιρός με καταιγίδες και χαλάζι να χτυπούν πολλές περιοχές. Σύμφωνα με το σύστημα ανίχνευσης κεραυνών «ΖΕΥΣ» καταγράφηκαν σχεδόν 27.000 κεραυνοί.

Ισχυρές βροχές, καταιγίδες και χαλαζοπτώσεις εκδηλώθηκαν και εξακολουθούν να εκδηλώνονται σε πολλές περιοχές. Σύμφωνα με το βροχόπτωσης δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών που έχει στη διάθεσή του το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών / meteo.gr , τα μεγαλύτερα ύψη βροχής καταγράφονται στην Ιθάκη με 86 χιλιοστά και στην Ξάνθη με 83 χιλιοστά.

Τέλος εντυπωσιακή ήταν η θερμοκρασιακή διαφορά μεταξύ της Βόρειας Ελλάδας και του Νοτίου Αιγαίου τις μεσημεριανές ώρες, κάτι που είχαμε τονίσει και στις προγνώσεις μας. Στη Βόρεια Ελλάδα μετά τη διέλευση του ψυχρού μετώπου η θερμοκρασία παρουσίασε σημαντική πτώση, ενώ στο Νότιο Αιγαίο οι νοτιάδες διατήρησαν τις θερμοκρασίες σε πολύ υψηλότερα επίπεδα.

Ιδιαίτερα μάλιστα στη Βόρεια Κρήτη οι νότιοι άνεμοι έδρασαν ως καταβάτες εκτοξεύοντας τη μέγιστη θερμοκρασία στα Χανιά στους 37,6 βαθμούς Κελσίου.

Στο χάρτη που ακολουθεί συνοψίζονται τα σημαντικότερα μετεωρολογικά γεγονότα της Παρασκευής 4 Οκτωβρίου έως τις 16:20 το απόγευμα.

Χαλάζι δίχως προηγούμενο στην Αττική!

Ο καιρός έδειξε για τα καλά τα δόντια του και στην Αττική. Για περισσότερα από πέντε λεπτά οι Αθηναίοι δεν πίστευαν στα μάτια τους βλέποντας την πυκνότητα με την οποία έπεφτε το χαλάζι αλλά και το μέγεθος που είχε σε πολλές περιοχές.

Όπως μας ενημέρωσαν αναγνώστες μας χαλάζι έριξε στο κέντρο της Αθήνας, στο Παγκράτι, στα Ιλίσια, στην Ηλιούπολη, στον Βύρωνα, στο Παλαιό Φάληρο και στο Μαρούσι. Το χαλάζι εκτός από πυκνό ήταν και μεγάλους μεγέθους όπως αποδεικνύουν οι φωτογραφίες και τα βίντεο που θα δείτε παρακάτω. Η σφοδρότητα του φαινομένου ήταν τόσο μεγάλη που προκάλεσε φθορές σε ΙΧ αλλά και σε ηλιακούς θερμοσίφωνες.