30 Σεπτεμβρίου, 2019

Press Room

Ημέρα εφορίας! Τι πρέπει να πληρώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι


Σήμερα, Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου 2019, εκατομμύρια φορολογούμενοι θα πρέπει να προσέλθουν στην εφορία, καθώς το ποσό που καλούνται να πληρώσουν ανέρχεται συνολικά στα 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ.

Στην εφορία, θα πρέπει σήμερα οι φορολογούμενοι να καταβάλουν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αλλά και την δεύτερη από τις τρεις δόσεις του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.

Ο ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε δόσεις, με την τελευταία να πρέπει να πληρωθεί στο τέλος Ιανουαρίου 2020. Το συνολικό ποσό της κάθε δόσης είναι περίπου 550 εκατομμύρια ευρώ και καλούνται να τα πληρώσουν οι περίπου 7,4 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων.

Εφορία: Η ρύθμιση για τις 120 δόσεις

Σήμερα, λήγει και η προθεσμία για την ένταξη στις 120 δόσεις.  Σύμφωνα με πληροφορίες το πλέον πιθανό σενάριο είναι να δοθεί τελικά παράταση, αλλά αυτή να είναι εξαιρετικά μικρή και να μην υπερβαίνει τις 15 ημέρες.

Με βάση τον ισχύον πλαίσιο η ηλεκτρονική πύλη για την ρύθμιση των οφειλών σε 120 δόσεις θα κλείσει το σήμερα το βράδυ. Σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται να δοθεί παράταση 5 ημερών για τους οφειλέτες που είχαν υπαχθεί αρχικά στη ρύθμιση των 120 δόσεων και θέλουν να υποβάλουν νέα αίτηση για να ενταχθούν στην νέα βελτιωμένη ρύθμιση και 15 ημερών για όσους υποβάλλουν για πρώτη φορά αίτηση υπαγωγής στις 120 δόσεις.

Την επόμενη εβδομάδα, οι οφειλέτες που έχουν ενταχθεί στην έκτακτη ρύθμιση θα δουν το επιτόκιο της ρυθμισμένης οφειλής τους να μειώνεται στο 3% από 5% περιορίζοντας την συνολική επιβάρυνση ενώ με την γνωστοποίηση της Βεβαίωσης Αποδέσμευσης στην τράπεζα θα παγώσουν μελλοντικές κατασχέσεις και θα ξεμπλοκάρουν οι δεσμευμένοι τραπεζικοί λογαριασμοί. Σημειώνεται ότι ποσά απαιτήσεων που γεννήθηκαν μέχρι την ημερομηνία γνωστοποίησης της Βεβαίωσης στην τράπεζα αποδίδονται στο Δημόσιο.