18 Νοεμβρίου, 2022

Press Room

Ικανοποίηση Φωτεινής Αραμπατζή για την πληρωμή προκαταβολής αποζημίωσης στους βαμβακοπαραγωγούς που είχαν μείνει “εκτός”


Από αστοχία είχαν μείνει εκτός

Σε Γάζωρο, Θολό και Νέα Πέτρα, για τη θεομηνία του περασμένου Ιουνίου

 

Την ικανοποίησή της για την άμεση αποκατάσταση της αστοχίας, ώστε να λάβουν τελικά σήμερα την προκαταβολή αποζημίωσης για τη θεομηνία του περασμένου Ιουνίου οι βαμβακοπαραγωγοί στις Κοινότητες Γαζώρου, Θολού και Νέας Πέτρας, που αρχικά είχαν αποκλειστεί, εξέφρασε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε συνέχεια της Επίκαιρης Ερώτησης, που είχε καταθέσει στις 7 Νοεμβρίου για το μείζον αυτό θέμα και συζητήθηκε στη Βουλή τη Δευτέρα, 14 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η Σερραία Βουλευτής κατέθεσε τη σχετική Επίκαιρη Ερώτηση μόλις αντιλήφθηκε ότι ενώ στις 31 Οκτωβρίου, όπως είχε υποσχεθεί η Κυβέρνηση στην επιτόπια επίσκεψη του κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Χρήστο Τριαντόπουλο, πιστώθηκε προκαταβολή αποζημίωσης 2,5 εκ. ευρώ στους πληγέντες της Π.Ε. Σερρών, οι βαμβακοπαραγωγοί σε Γάζωρο, Θολό και Νέα Πέτρα δεν έλαβαν σεντς.

Ο λόγος, όπως διαπιστώθηκε, ήταν ότι ο τοπικός ανταποκριτής του ΕΛ.Γ.Α. έκανε την αναγγελία ζημίας, αναφέροντας ως ζημιογόνο αίτιο τον συνδυασμό «Ανεμοθύελλα-Χαλάζι» αντί της αναφοράς «Χαλάζι», αποκλειστικά, όπως απαιτούσε το πληροφοριακό σύστημα, αφήνοντας εκτός συστήματος τους εν λόγω δικαιούχους και προκαλώντας την εύλογη αγανάκτησή τους.

Έτσι, μετά τη συζήτηση της Επ. Ερώτησης ο άστοχος αποκλεισμός των πληγέντων βαμβακοπαραγωγών αποκαταστάθηκε και σήμερα καταβλήθηκαν αποζημιώσεις ύψους 432.110€ στους λογαριασμούς των δικαιούχων.

Υπενθυμίζεται, τέλος, ότι όσον αφορά τις αποζημιώσεις των υπολοίπων καλλιεργειών (σιτάρια, καλαμπόκια, ηλίανθοι, απώλεια παραγωγής σε ελιές και αμύγδαλα κ.α.), που δεν εντάχθηκαν στο καθεστώς της προκαταβολής, οι αποζημιώσεις -όπως υποσχέθηκε ο Υπουργός- θα καταβληθούν τμηματικά, ανάλογα με την ροή των πορισμάτων, από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου, ενώ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου θα τακτοποιηθεί και η εξόφληση των αποζημιώσεων στους βαμβακοπαραγωγούς.