27 Απριλίου, 2020

Press Room

Ιερόθεος: Οι 5 προϋποθέσεις για το άνοιγμα των εκκλησιών – Ρεαλιστική η επιστολή Ιερώνυμου σε Μητσοτάκη


Για το περιεχόμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τις εκκλησίες μίλησε στον ΑΝΤ1 ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου και εκπρόσωπος της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, Ιερόθεος αποκαλύπτοντας ότι αυτή εστάλη στις 22 Απριλίου και ταυτόχρονα σε έξι άτομα, Υπουργούς, αρμόδιους και στον Σωτήρη Τσιόδρα.

Διαψεύδοντας το ότι η επιστολή εστάλη στην Υπουργό Παιδείας, ξεκαθάρισε πως η Νίκη Κεραμέως ήταν μέσα στους Υπουργούς που έλαβαν την επιστολή, η οποία ωστόσο απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό.

«Περιμένει την απάντηση από τον Πρωθυπουργό», είπε ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου, μεταφέροντας τα λόγια του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου.

«Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος θα γίνει την ερχόμενη Πέμπτη», έκανε γνωστό και τόνισε ότι, «η επιστολή δεν διέρρευσε από την Αρχιεπισκοπή, αλλά από τους παραλήπτες».

Ερωτηθείς για το θέμα της συναυλίας της Άλκηστις Πρωτοψάλτη στο κέντρο της Αθήνας, αρνήθηκε να σχολιάσει και αρκέστηκε να πει ότι, στην Εκκλησία «δεν έχουμε μία Πρωτοψάλτη, αλλά πολλούς πρωτοψάλτες που περιμένουν να κάνουν το έργο τους».

«Ρεαλιστική» η επιστολή Ιερώνυμου στον πρωθυπουργό

Ο Ιερόθεος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της επιστολής του Αρχιεπισκόπου προς τον Πρωθυπουργό, την οποία χαρακτήρισε «ρεαλιστική» και όχι «σκληρή», όπως ακούστηκε.

Περιγράφοντας το περιεχόμενό της, είπε ότι, αρχικά ο Ιερώνυμος συγχαίρει τον Πρωθυπουργό, του δίνει τις ευχές του για το Πάσχα, αναφέρεται στις προσπάθειες που έκανε η Εκκλησία, παρά τις εσωτερικές και εξωτερικές δυσκολίες και καταλήγει  στο ότι θέλει να ανοίξουν οι ναοί και θέτει μερικές προτάσεις.

«Κάναμε μεγάλες θυσίες. Η συντριπτική πλειοψηφία των ιερέων τήρησε τα μέτρα. Όταν λοιπόν γίνονται διάφορα σενάρια για τα κομμωτήρια και τα μαγαζιά, πώς είναι δυνατόν να γίνονται για την Εκκλησία;», είπε και συμπλήρωσε πως πρέπει να «ανοίξουν οι ναοί με τους όρους που θα ορίσουν οι εμπειρογνώμονες».

Σχετικά με τους όρους που πρότεινε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό για το άνοιγμα των εκκλησιών είπε τους εξής πέντε, αναφέροντας πως θα ληθφούν επιπλέον αποφάσεις στη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου:

Οι πέντε προϋποθέσεις που έθεσε ο Ιερώνυμος στον Πρωθυπουργό:

  • Αναλογία κόσμου μέσα στους ναούς
  • Όταν είναι περισσότεροι να μπορούν να βγουν στο προαύλιο και με μεγάφωνα και τηρώντας τις αποστάσεις να εκκλησιαστούν εκεί
  • Να διασφαλισουν οι ιεροί  ναοί  τα φαινόμενα συνωστισμού
  • Να υπάρχει αντισηπτικό και να
  • Να αερίζονται

«Θα δοθεί η εντύπωση ότι υπήρχε ιδεολογικός πόλεμος προς την Εκκλησία»

Ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος μίλησε και στο Θέμα 104,6 λέγοντας ότι
«δεδομένου ότι η εκκλησία έκανε τόσο μεγάλη προσπάθεια και για ένα διάστημα μεγάλο 2-2,5 μήνες οι ναοί ήταν κλειστοί τώρα πρέπει  σταδιακά να γίνεται το άνοιγμα των ναών σε λογικά πλαίσια. Να γίνονται οι ακολουθίες με περιοριστικά μέτρα που ζητούν οι επιστήμονες».

Ζήτησε, μάλιστα, σε συνέχεια της επιστολής που έστειλε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον πρωθυπουργό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης να συμπεριλάβει στις ανακοινώσεις του, την Τρίτη, και την Εκκλησία.

Ανακοίνωσε, δε, ότι ο κ. Ιερώνυμος «έχει συγκαλέσει την Διαρκή Ιερά Σύνοδο για την Πέμπτη για να συζητηθεί η κατάσταση γιατί υπάρχει μεγάλη εσωτερική αντίδραση. Οι άνθρωποι, οι Χριστιανοί, έχουν κουραστεί να είναι έξω από το σπίτι τους που είναι η Εκκλησία και οι ακολουθίες».

«Εάν γίνεται συζήτηση αποκλιμάκωσης ως προς τους άλλους και όχι προς την Εκκλησία τότε θα δοθεί η εντύπωση ότι υπήρχε ιδεολογικός πόλεμος προς την Εκκλησία όπως μου έλεγαν αρκετοί πιστοί και το προηγούμενο διάστημα».

«Πρέπει να συνεκτιμήσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός ότι σεβαστήκαμε τα μέτρα», πρόσθεσε ο κ. Ιερόθεος διευκρινίζοντας ότι «η επιστολή (σ.σ. του κ. Ιερώνυμου) εστάλη πριν την συναυλία της Άλκηστις Πρωτοψάλτη. Όταν, όμως, όταν υπάρχει παράλληλο γεγονός όπως στην Παναγία την Τρυπητή που έβγαλαν την εικόνα για περιφορά και μπήκε πρόστιμο στον οδηγό του αυτοκινήτου, όταν τα συγκρινείς δημιουργούνται πικρίες».