7 Ιανουαρίου, 2021

Press Room

Η ΥφΑΑΤ, Φωτεινή Αραμπατζή στις πληγείσες περιοχές της ΠΕ Σερρών


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2021

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Στις πληγείσες περιοχές της Π.Ε. Σερρών, ανήμερα των Θεοφανείων,

η Φωτεινή Αραμπατζή

 

Τάχιστη αποτίμηση, τάχιστες αποζημιώσεις προανήγγειλε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

 

Στις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών, που «χτυπήθηκαν» από την έντονη βροχόπτωση της περασμένης Δευτέρας (04/01/21) και τις πλημμύρες που ακολούθησαν, βρέθηκε ανήμερα των Θεοφανείων (06/01/21) η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και Βουλευτής Σερρών ΝΔ, κ. Φωτεινή Αραμπατζή.

 

 

Η Σερραία Υφυπουργός, η οποία από την πρώτη στιγμή εκδήλωσης της θεομηνίας είναι σε «ανοιχτή γραμμή» με τους τοπικούς φορείς, τους συναρμόδιους Υπουργούς και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο, προγραμμάτισε και πραγματοποίησε επιτόπια αυτοψία της Διοίκησης του Οργανισμού, συνοδεία υψηλόβαθμου υπηρεσιακού κλιμακίου.

«Το μήνυμα είναι σαφές και ισχυρό: η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και βεβαίως το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι εδώ. Υπάρχει η βούληση, υπάρχει η κτηθείσα εμπειρία αντιμετώπισης μεγάλων καταστροφών, τα γρήγορα αντανακλαστικά και η ταχύτητα πληρωμών, που έχει επιδείξει ο ΕΛΓΑ τους τελευταίους 18 μήνες» δήλωσε η κ. Αραμπατζή.

 

Η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σε κάθε σταθμό της περιοδείας της φρόντισε να ενημερώσει θεσμικούς και πληγέντες για τη γρήγορη διαδικασία αποζημίωσης, που θα ακολουθηθεί.

Σε ό,τι αφορά στις ζημιές σε φυτικό & ζωικό κεφάλαιο, που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξει:

  • τάχιστη αποτύπωση της ζημιάς με επιπλέον εκτιμητικά συνεργεία, αν χρειαστεί, καθώς και
  • άμεση καταβολή αποζημιώσεων.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο «μοντέλο αποζημίωσης», που αφορά στις ζημιές οι οποίες μέχρι πρότινος αποζημιώνονταν μέσω Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων (πρώην ΠΣΕΑ).

 

Γνωστοποίησε μάλιστα ότι ήδη σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και τον Γενικό Γραμματέα κ. Χρήστο Τριαντόπουλο θα συσταθεί επιτροπή του Υπουργείου Οικονομικών με τον ΕΛΓΑ και την Αντιπεριφέρεια Σερρών για την αποτίμηση των ζημιών σε πάγιο κεφάλαιο, εξοπλισμό, αποθηκευμένα προϊόντα, προκειμένου να αποζημιωθούν με το μοντέλο «ΙΑΝΟΣ» κι όχι με τις συνήθεις χρονοβόρες διαδικασίες των ΚΟΕ.

«Επειδή ο αγροτικός κόσμος στο παρελθόν, όταν άκουγε για αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ είχε πάντοτε την αγωνία ότι θα αργήσουν και τον φόβο ότι δεν θα αποζημιωθούν στο ύψος της απώλειας, που έχουν υποστεί θέλω να ξεκαθαρίσω ότι σε συνεννόηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Σπήλιο Λιβανό και τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ έχει ήδη κινητοποιηθεί ο μηχανισμός αποκατάστασης με εξαιρετικά ευέλικτα χαρακτηριστικά» ανέφερε η  Υφυπουργός και διευκρίνισε επίσης ότι η νέα αποζημιωτική διαδικασία θα περιλάβει και όσες ζημιές δεν καλύπτονταν μέχρι σήμερα ούτε από τον ΕΛΓΑ ούτε από τις ΚΟΕ, τονίζοντας πως «Όλες οι ζημιές οι οποίες υπάγονται στο πλαίσιο των Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων αλλά και ζημιές, που δεν καλύπτονται ούτε από τον ΕΛΓΑ, ούτε από τις ΚΟΕ, όπως αγροτικός, μηχανολογικός εξοπλισμός (π.χ. πομώνες, αντλιοστάσια,), έγγειο κεφάλαιο κ.λ.π, θα αποζημιωθούν σύμφωνα με εκτιμήσεις, που θα πραγματοποιηθούν από την σχετική επιτροπή του ΥΠ.ΟΙΚ., του ΕΛΓΑ και της Περιφέρειας».

Τόνισε επίσης ότι σε συνεννόηση με τον αρμόδιο Υφυπουργό Φορολογικής Πολιτικής κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο, οι τρεις πληγέντες Δήμοι, Βισαλτίας, Εμμανουήλ Παπά και Νέας Ζίχνης μπορούν να αιτηθούν από σήμερα αναστολή των φορολογικών τους υποχρεώσεων για έξι μήνες.

 

Η περιοδεία της Υφυπουργού στις πληγείσες περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Σερρών ξεκίνησε από τον Δήμο Εμμανουήλ Παπά, όπου την υποδέχτηκε ο Δήμαρχος κ. Δημήτρης Νότας και συνεχίστηκε στους Δήμους Νέας Ζίχνης και Βισαλτίας, όπου η κ. Αραμπατζή με τους Δημάρχους κ.κ. Παντελή Μπόζη και Αθανάσιο Μασλαρινό αντίστοιχα, βρέθηκε στις πληγείσες εκμεταλλεύσεις, συνομίλησε με τους παραγωγούς όπως και στην επιχείρηση παραγωγής βιοντίζελ στο Παραλίμνιο Σερρών.

 

Την Υφυπουργό συνόδευαν ο Αντιπρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Νίκος Δούκας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Σπυρόπουλος, ο Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Αγροτικής Οικονομίας κ. Αθανάσιος Μαλλιαράς, η Τομεάρχις του ΕΛΓΑ στη Θεσσαλονίκη κ. Λίτσα Λαχουρά, ο Προϊσταμένος της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Π.Ε. Σερρών κ. Νικόλαος Ρόιδος και υπηρεσιακοί παράγοντες της ΔΑΟΚ.