30 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Η ψήφος στους απόδημους θα συνδέεται εφεξής με τις πρόωρες εκλογές


Μια σημαντική αλλαγή θα επιφέρει όπως μαθαίνουμε η αναθεώρηση του επίμαχου συνταγματικού άρθρου 54, που αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή Αναθεώρησης της Βουλής, έχοντας ως κύριο στόχο την παροχή για πρώτη φορά δικαιώματος συμμετοχής στις εθνικές εκλογές των απόδημων Ελλήνων.

Από τη στιγμή που η κυβέρνηση υπαναχώρησε στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου προκειμένου να ικανοποιήσει το Κ.Κ.Ε. (άρα οι απόδημοι θα ψηφίζουν μονάχα με φυσική παρουσία στις πρεσβείες και τα προξενεία μας ανά τον κόσμο όπως επιθυμούσε ο Περισσός) θα πρέπει όπως μας λένε από το Υπουργείο Εσωτερικών, να υπάρξει πλέον και νομοθετική πρόβλεψη πως οι πρόωρες εκλογές θα διενεργούνται το λιγότερο μέσα σε 25 με 27 ημέρες από την προκήρυξή τους, προκειμένου να προλαβαίνουν να ψηφίζουν και οι ομογενείς που θα έχουν αποκτήσει το σχετικό δικαίωμα.

Μέχρι και σήμερα το Σύνταγμα προβλέπει ότι οι κάλπες μπορούν να στηθούν εντός 30 ημερών από την προκήρυξη των εκλογών.

Αυτό σήμαινε ότι οι εκλογές θα μπορούσαν να γίνουν για παράδειγμα ακόμη και σε 20 μέρες, όπως έχει συμβεί αρκετές φορές κατά το παρελθόν.

Τώρα όμως θα απαιτείται χρόνος ώστε οι Έλληνες που ζουν εκτός συνόρων, να δηλώνουν κάθε φορά εάν επιθυμούν να έρχονται στην γενέτειρά τους ή να προσέρχονται στην οικεία πρεσβεία μας ή το προξενείο. Εάν επιλέγουν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους θα υπάρχει πρόβλεψη να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα μερικές ώρες ή και μερικές μέρες νωρίτερα.

Ως γνωστόν, η ψήφος τους θα είναι ισότιμη με όλων όσων ζουν εν Ελλάδι, και άρα θα προσμετράται στο συνολικό αποτέλεσμα (ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήθελε κάτι τέτοιο).

Παράλληλα, βάσει της τελικής πρότασης του υπουργού Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκου οι απόδημοι θα καλούνται να επιλέξουν υποψήφιους από τα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων. Ο αριθμός των εν λόγω βουλευτών αυξάνεται από 12 σε 15 και θα δύναται να συγκαταλέγονται σε αυτούς και προσωπικότητες από το εξωτερικό. Είναι βέβαιο ότι όλα τα μεγάλα κόμματα θα εντάξουν τέτοια πρόσωπα στη λίστα των υποψηφίων τους προκειμένου να προσελκύσουν τους ομογενείς.

Τέλος να υπενθυμίσουμε ότι βάσει της πρότασης που έχει επεξεργαστεί η κυβέρνηση, δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι διαθέτουν ενεργό Αριθμό Φορολογικού Μητρώου και έχουν ζήσει τα τελευταία 35 χρόνια τουλάχιστον δύο έτη στην Ελλάδα είτε επειδή δούλευαν, είτε επειδή σπούδαζαν, είτε επειδή εκπλήρωναν τη στρατιωτική τους θητεία.