18 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Η NASA γράφει ιστορία! Ο πρώτος διαστημικός περίπατος από γυναίκες


Σήμερα 18 Οκτωβρίου 2019 η NASA γράφει ιστορία… μιας και οι αστροναύτες Christina Koch και Jessica Meir έχουν ξεκινήσει τον πρώτο διαστημικό περίπατο αποκλειστικά από γυναίκες.

Στόχος της αποστολής σύμφωνα με την NASA είναι η αντικατάσταση ενός συστήματος ελέγχου ενέργειας του διεθνούς διαστημικού σταθμού. Η αντικατάσταση από της δυο γυναίκες αστροναύτες αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις ώρες.

Οι δύο γυναίκες δεν θα αλλάξουν μπαταρίες, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, αλλά θα αντικαταστήσουν ένα χαλασμένο εξάρτημα (ρυθμιστής φόρτισης-εκφόρτισης), που εμποδίζει να λειτουργεί σωστά μια νέα μπαταρία ιόντων λιθίου του ΔΔΣ, η οποία είχε τοποθετηθεί προ ημερών.

Αρχικά, ο γυναικείος διαστημικός περίπατος είχε προγραμματισθεί για φέτος τον Μάρτιο, αλλά αναβλήθηκε λόγω έλλειψης διαστημικών στολών στο κατάλληλο για γυναίκες μέγεθος (medium), πρόβλημα που πλέον λύθηκε.

Μάλιστα η NASA, σε εκδήλωση στην έδρα της σε Ουάσιγκτον, παρουσίασε δύο νέες στολές για τις μελλοντικές αποστολές των αστροναυτών της. Οι στολές θα φορεθούν και από την πρώτη γυναίκα που – αν όλα πάνε καλά – σχεδιάζεται να πατήσει το πόδι της στη Σελήνη το 2024 στο πλαίσιο του προγράμματος «Άρτεμις».

Μέχρι τώρα, όσες γυναίκες είχαν κάνει διαστημικό περίπατο, συνοδεύονταν από άνδρα. Από τον πρώτο διαστημικό περίπατο το 1965, συνολικά 227 αστροναύτες έχουν «περπατήσει» στο διάστημα, εκ των οποίων 15 γυναίκες (όλες Αμερικανίδες πλην μίας).