27 Ιουλίου, 2020

Press Room

Η μάχη των ελαφρύνσεων – Ποιες μειώσεις φόρων και εισφορών και πώς, θα χρηματοδοτηθούν από τα 32 δισ. του Ταμείου Ανάκαμψης


Η σοφή ελληνική παροιμία λέει ότι «νηστικό αρκούδι δεν χορεύει» και αυτό το γνωρίζουν καλά στο οικονομικό επιτελείο, ξεκινώντας τον σχεδιασμό για την «επόμενη ημέρα», που θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης, επιδιώκοντας να συμπεριληφθούν στο πακέτο των 32 δισ. κάποιες φοροελαφρύνσεις.

Ο στρατηγικός στόχος είναι ότι αυτά τα περίπου 32 δισ ευρώ, μαζί με τα περίπου 40 δισ από το επόμενο ΕΣΠΑ, θα πρέπει να αλλάξουν τη δομή της ελληνικής οικονομίας, όχι απλώς για να ξεπεράσει την κρίση της πανδημίας, αλλά για να μη χάσει το τρένο. Το ζήτημα είναι, όμως, ότι νοικοκυριά κι επιχειρήσεις, μετά τη δεκαετή μνημονιακή περιπέτεια και το «ξεζούμισμα» τους, δεν έχουν τη διάθεση ή τις αντοχές να περιμένουν τους καρπούς των όποιων διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

«Οργασμός» συσκέψεων για να χωρέσουν φοροελαφρύνσεις στο πακέτο των 32 δις

Καθώς κάθεται ο κουρνιαχτός από τη συμφωνία, μετά το πενθήμερο παζαριών που λίγο έλειψαν να προκαλέσουν ανεπανόρθωτη ζημιά στην ιδέα της «ευρωπαϊκής οικογένειας», το ερώτημα που τίθεται όλο και πιο πιεστικά είναι αν από αυτά τα περίπου 32 δισ ευρώ, που αναλογούν στην Ελλάδα, μπορούν να χρηματοδοτηθούν μειώσεις φόρων και εισφορών. Η απάντηση από το ευρωπαϊκό στρατόπεδο δεν είναι σαφής- ως ήταν αναμενόμενο- αφού και οι κανόνες του παιχνιδιού δεν έχουν ξεκαθαρίσει ακόμα. Στην ελληνική πλευρά δεν έχουν, όμως, την πολυτέλεια του χρόνου, ειδικά από τη στιγμή που ο κορωνοϊός έβαλε στον «πάγο» ένα δρομολογημένο «πακέτο» ελαφρύνσεων.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ήδη οργασμός συσκέψεων στο οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να «χωρέσουν» κάποιες φοροελαφρύνσεις στο πρώτο «πακέτο» από τα 32 δις, που αναμένεται πριν από το β’ εξάμηνο του 2021. Προτεραιότητα ήταν και παραμένει η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ωστόσο όπως επισημαίνουν αρμόδιες πηγές «η μείωση αυτή δεν μπορεί να γίνει με απευθείας χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης». Πώς μπορεί να αλλάξει αυτό; «Αν η μείωση ενταχθεί σε σχέδιο μεταρρυθμίσεων για την αγορά εργασίας», απαντούν οι ίδιες πηγές, αποκαλύπτοντας έτσι το σχεδιασμό της Αθήνας.

Στην ΔΕΘ τα «αποκαλυπτήρια» για την οικονομική ατζέντα του 2021

Ο σχεδιασμός αυτός θα αρχίσει να «ξεδιπλώνεται» από το βήμα της ΔΕΘ, καθώς ο ίδιος ο Πρωθυπουργός ήταν αυτός που είχε βάλει στην οικονομική ατζέντα της επόμενης χρονιάς τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στην ειδική έκθεση του για την Ελλάδα ο ΟΟΣΑ ανέδειξε το μεγάλο βάρος στη μισθωτή εργασία καλώντας τις Ελληνικές Αρχές να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα το συντομότερο δυνατό, ενώ η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί διαχρονικό αίτημα των επιχειρήσεων- μικρών και μεγάλων- προκειμένου αφενός να προσελκύσουν με μεγαλύτερες αμοιβές υψηλής εξειδίκευσης στελέχη αφετέρου να μπορέσουν να αυξήσουν τις προσλήψεις νέου προσωπικού.

Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι οι ίδιες οι επιχειρήσεις κατέκλυσαν στις αρχές του χρόνου το υπουργείο Οικονομικών με αιτήματα για ταχύτερη μείωση των εισφορών αντί των συντελεστών φόρου εισοδήματος.

 

πηγή: iefimerida.gr