9 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά με αρνητικό επιτόκιο!


«Σπάνε» το ένα μετά το άλλο τα ρεκόρ. Με αρνητικό επιτόκιο δανείστηκε σήμερα η Ελλάδα σε δημοπρασία εντόκων γραμματίων τρίμηνης διάρκειας. «Βουτιά» στο -0,020% για την απόδοση της έκδοσης των εντόκων. Ο Δημόσιο άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ, 2,71 φορές πάνω από το ζητούμενο.

Σε λιγότερο από 24 ώρες, η Ελλάδα σπάει ένα ακόμη ρεκόρ, καθώς σήμερα δανείστηκε, μέσω της έκδοσης εντόκων με αρνητικό επιτόκιο, κάτι που δεν έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία της χώρας.

Συγκεκριμένα η απόδοση της έκδοσης εντόκων για 13 εβδομάδες, βούτηξε στο επιτόκιο -0,020%. Μέσω αυτής της έκδοσης ο ΟΔΔΗΧ άντλησε 487,5 εκατ. ευρώ, με τις προσφορές να υπερκαλύπτουν το ζητούμενο ποσό κατά 2,71 φορές έναντι 1,59 φορές στην αντίστοιχη προηγούμενη έκδοση.

Υπενθυμίζεται πως στις αρχές Αυγούστου, το επιτόκιο στη δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων είχε κατρακυλήσει στο 0,095% δηλαδή 60% σχεδόν χαμηλότερα από το επιτόκιο της αμέσως προηγούμενης αντίστοιχης έκδοσης, στις 10 Ιουλίου, το οποίο είχε διαμορφωθεί στο 0,23%.

Η εξέλιξη αυτή δίνει ένα ακόμη ισχυρό χαρτί στα χέρια του υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό, που θα έχει σήμερα στο Eurogroup και το επόμενο διάστημα, μέχρι την οριστική συμφωνία.

Η ανακοίνωση του ΟΔΔΗΧ

Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε ο ΟΔΔΗΧ, σήμερα διενεργήθηκε δημοπρασία εντόκων γραμματίων διάρκειας 13 εβδομάδων, ύψους 375 εκατομμυρίων Ευρώ. Η απόδοση, δηλαδή το επιτόκιο, διαμορφώθηκε στο -0,02%. Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1.018 εκατομμυρίων Ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό κατά 2,73 φορές.

Η δημοπρασία πραγματοποιήθηκε μέσω των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς (Primary Dealers), και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2019.

Έγιναν δεκτές προσφορές μέχρι του ύψους  του δημοπρατηθέντος ποσού, καθώς και μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 112,5 εκατομμυρίων Ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό Λειτουργίας των Βασικών Διαπραγματευτών Αγοράς μπορούν να υποβληθούν επιπλέον μη ανταγωνιστικές προσφορές ύψους 30% επί του δημοπρατούμενου ποσού, έως την Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019, στις 12μ.μ.

Σημειώνεται ότι κατά τις δημοπρασίες δεν καταβάλλεται προμήθεια.

Μητσοτάκης: Κατακτούμε και πάλι την αξιοπιστία μας ως χώρα

Στο θέμα του πρώτου στην ιστορία δανεισμού με αρνητικό επιτόκιο, αλλά και στην χθεσινή έκδοση ομολόγου αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

Οι εταίροι και οι αγορές μας ζητούσαν αξιοπιστία, ανέφερε ο πρωθυπουργός για να συμπληρώσει: «Και αυτήν την αξιοπιστία την κατακτήσαμε! Η χώρα δανείστηκε πρόσφατα με επιτόκιο μόλις 1,5% όταν τον Μάρτιο η προηγούμενη κυβέρνηση δανείστηκε με 3,9%. Και μάλιστα, τώρα, το διεθνές ενδιαφέρον ήταν από ποιοτικούς, θεσμικούς επενδυτές οκταπλάσιο του προσφερόμενου ποσού. Πριν λίγα λεπτά πληροφορήθηκα ότι η Ελληνική Δημοκρατία για πρώτη φορά στην ιστορία της εξέδωσε έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο…Στον τομέα της Οικονομίας η χώρα βρίσκεται ήδη στις αγορές με επιτόκια χαμηλότερα από ποτέ. Είμαστε έτοιμοι να αποπληρώσουμε το πανάκριβο δάνειό μας στο ΔΝΤ».