8 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Η ασθένεια μετατρέπει τα ελάφια σε “ζόμπι” – Ανησυχία στις αρχές


Συναγερμός έχει σημάνει στις ΗΠΑ για τα αυξανόμενα περιστατικά με τα ελάφια ή άλλα ζώα της οικογένειας των ελαφοειδών να βρίσκονται σε μία κατάσταση «ημιζωντανή» η οποία εν τέλει είναι θανατηφόρα.

Η Χρόνια Εξασθενητική Νόσος (Chronic Wasting Disease) προσβάλει τα ζώα χτυπώντας τον εγκέφαλό τους και την σπονδυλική τους στήλη μετατρέποντάς τα σε πλάσματα που τους τρέχουν τα σάλια χάνουν απότομα βάρος και έχουν αστάθεια.

Η συγκεκριμένη ασθένεια εμφανίστηκε σε περιοχές των ΗΠΑ και όχι μόνο και παρουσιάζει ακινησία στα ελάφια και πρόσωπο χωρίς συσπάσεις. Προσβάλει το μυικό και νευρικό σύστημα των ελαφιών και σε σύντομο χρονικό διάστημα το «νεκρώνει». Για αυτό και πολλοί παρομοιάζουν την εικόνα με εκείνη των ζόμπι. Λίγο καιρό αργότερα, τα ζώα που έχουν προσβληθεί πεθαίνουν.


Το φαινόμενο έχει χαρακτηριστεί ως zombie deer και κρούσματά της έχουν εμφανιστεί σε τουλάχιστον 26 πολιτείες των ΗΠΑ, καθώς και στον Καναδά.

Το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου Ασθενειών όχι μόνο δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μετάδοσης στον άνθρωπο, αλλά εκτιμά ότι μελλοντικά, ίσως υπάρξει κίνδυνος και για τον ανθρώπινο πληθυσμό. Και αυτό εάν καταναλωθεί κάποιο ζώο που έχει προσβληθεί από την

ασθένεια.