6 Δεκεμβρίου, 2020

Press Room

Η Αργεντινή βάζει φόρο στους εκατομμυριούχους για τη χρηματοδότηση των μέτρων για τον κορωνοϊό


Ενα νέο φόρο για τους 12.000 πλουσιότερους πολίτες της Αργεντινής ενέκρινε η Γερουσίας της χώρας, προκειμένου με τα έσοδα να χρηματοδοτηθούν μέτρα για τη διαχείριση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Μετά από μια μακρά συζήτηση σε πολωμένο κλίμα που αναμεταδόθηκε ζωντανά, ο λεγόμενος «φόρος αλληλεγγύης» πέρασε με 42 ψήφους υπέρ και 26 κατά από τη φιλοκυβερνητική συμμαχία. Η Aργεντινή των 44 εκατ. κατοίκων έχει πληγεί σφοδρά από την πανδημία καταγράφοντας μέχρι τώρα πάνω από 1,4 εκατ. κρούσματα και πλέον των 39.000 θανάτων.

Η υγειονομική κρίση έχει επιτείνει την ήδη υψηλή ανεργία και τα ποσοστά φτώχειας στη χώρα, που βρίσκεται σε ύφεση από το 2018 κι η οικονομία της οποίας αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 11,8% του ΑΕΠ φέτος, σύμφωνα με εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Η κυβέρνηση του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντεζ ελπίζει με τον εφάπαξ «φόρο επί των εκατομμυριούχων», όπως αποκαλείται από τοπικά ΜΜΕ, να βάλει στο ταμείο 300 δισ. πέσος (δηλαδή κάπου 3,75 δισ. δολάρια). Ο νέος φόρος θα βαρύνει τους πολίτες με δεδηλωμένα περιουσιακά στοιχεία άνω των 200 εκατ. πέσος (2,5 εκατ. δολάρια) και από τα έσοδα, το 20% θα διατεθεί στην προμήθεια ιατροφαρμακευτικού εξοπλισμού για την πανδημία, ένα αντίστοιχο ποσοστό για τη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ένα 15% για επιδόματα, το 25% για την εκμετάλλευση κοιτασμάτων φυσικού αερίου κι ένα 20% σε υποτροφίες για φοιτητές.