16 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Γρίπη: Έκκληση των γιατρών για έγκαιρο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων


Με έναν 71χρονο ασθενή, ο οποίος είχε νοσήσει με γρίπη Α(Η3Ν2) και που χρειάστηκε να νοσηλευτεί σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), να έχει καταγραφεί από τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) ως το πρώτο κρούσμα της εποχικής γρίπης για τη φετινή περίοδο στην Ελλάδα, οι υγειονομικοί φορείς βρίσκονται σε επαγρύπνηση και συστρατεύονται στον αγώνα της Πολιτείας για ευαισθητοποίηση του πληθυσμού ώστε να εμβολιαστούν εγκαίρως, ιδιαιτέρα οι ευπαθείς ομάδες.
Κατά τη διάρκεια ενημερωτικής ημερίδας που διοργάνωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), οι επιστήμονες τόνισαν την ανάγκη θωράκισης του πληθυσμού έναντι της επικείμενης εποχικής γρίπης δια του εμβολιασμού, με ιδιαίτερη έμφαση να δίδεται φέτος στον έγκαιρο εμβολιασμό των ευπαθών ομάδων (ηλικιωμένοι, έγκυοι, παιδιά και ενήλικες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα ή χρόνιες παθήσεις που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο για σοβαρή νόσηση).

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων κ. Παναγιώτης Γαργαλιάνος, τα δεδομένα της τρέχουσας περιόδου 2019 από το νότιο ημισφαίριο (Αυστραλία) δείχνουν ότι η φετινή εξέλιξή της δραστηριότητας του ιού στη δική μας περιοχή θα είναι μέτριας βαρύτητας αλλά υπογράμμισε ότι, «οι προβλέψεις δεν είναι απολύτως ασφαλείς και ότι οι ευπαθείς ομάδες συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξημένο κίνδυνο βαριάς νόσου και θνησιμότητα».

Χαμηλά ποσοστά αντιγριπικού εμβολιασμού

Αν και περίπου δύο εκατομμύρια άνθρωποι στην Ελλάδα εμβολιάστηκαν στα φαρμακεία όλης της χώρας κατά την περσινή περίοδο (2018-2019), 374 ασθενείς νοσηλεύθηκαν σε ΜΕΘ λόγω γρίπης, ενώ κατεγράφησαν 154 θάνατοι εξαιτίας της.

Ωστόσο οι ειδικοί ανεβάζουν τον εκτιμόμενο αριθμό των θανάτων την περίοδο 2018-2019 σε 1.071, δεδομένου ότι αναλογούν 9,8 θάνατοι ανά 100.000 πληθυσμού και στη χώρα μας ο αριθμός των κρουσμάτων (όλων των ηλικιών) ανήρθε σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους στις 300.000.

Επίσης, αξιοπρόσεκτο είναι ότι μόνο οι 26 ασθενείς (19,4%) από τους 154 που πέθαναν λόγω γρίπης είχαν εμβολιαστεί έναντι της εποχικής γρίπης, παρά το γεγονός ότι το 87% ανήκε σε ομάδες για τις οποίες συνιστάται κατά προτεραιότητα ο αντιγριπικός εμβολιασμός. Ενώ, τα καταγεγραμμένα βαριά κρούσματα νόσησης και επιπλοκών από τη γρίπη αφορούσαν 388 άτομα, από τα οποία μόλις 15 είχαν εμβολιαστεί.

Προβληματισμό δημιουργεί και το χαμηλό ποσοστό του εμβολιασμού των υγειονομικών υπαλλήλων (γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας) στη χώρας μας καθώς δεν ξεπερνά το 30%, ενώ σε άλλες χώρες του δυτικού κόσμου το αντίστοιχο ποσοστό είναι γύρω στο 65% και ο ΠΟΥ έχει θέσει στόχο το 75%. Να σημειωθεί δε ότι, οι υγειονομικοί έχουν τετραπλάσιο κίνδυνο από τους υπόλοιπους πολίτες να νοσήσουν από γρίπη.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, «παρά το γεγονός ότι ο ετήσιος αντιγριπικός εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού αποτελεί τον κύριο τρόπο πρόληψης της νόσου φαίνεται ότι μικρό ποσοστό εφαρμόζει τις συστάσεις. Οι λόγοι που δεν υπάρχει ικανοποιητική συμμόρφωση είναι πολλοί, αλλά θα πρέπει να αναφέρουμε κυρίως την εσφαλμένη αντίληψη ότι η γρίπη δεν είναι επικίνδυνη νόσος, τον φόβο για την ασφάλεια του εμβολίου και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητάς του. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στη χώρα μας υπάρχει ακόμη δισταγμός για τον εμβολιασμό των εγκύων, ενώ φαίνεται ότι υιοθετείται σε μεγαλύτερο ποσοστό ο εμβολιασμός των ατόμων που αποτελούν το στενό περιβάλλον βρεφών, ηλικίας <6 μηνών ή ατόμων με χρόνιο πρόβλημα και ανοσοκαταστολή».

Η κ. Θεοδωρίδου πρόσθεσε πάντως ότι, η αποτύπωση των κινδύνων από τη νόσηση με γρίπη έχει διευρύνει τις συστάσεις εμβολιασμού, με παράδειγμα τις έγκυες για τις οποίες το εμβόλιο συστήνεται πλέον καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης, λοχείας και κατά τον θηλασμό.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κ. Γιώργος Πατούλης απηύθυνε έκκληση προς τους επαγγελματίες υγείας όσο και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού να κάνουν το αντιγριπικό εμβόλιο και κάλεσε την Πολιτεία «να φροντίσει αφενός για την ενημέρωση του κόσμου και αφετέρου για την επάρκεια αντιγριπικών εμβολίων και κλινών ΜΕΘ, γιατί η γρίπη κάθε χρόνο κοστίζει ανθρώπινες ζωές και δοκιμάζει τις αντοχές του Εθνικού Συστήματος Υγείας».

φωτιστικά inde.gr