21 Οκτωβρίου, 2019

Press Room

Για ζωοτροφή τα τεύτλα φέτος αντί για ζάχαρη…στις Σέρρες και στο Πλατύ!


Ηµιζωντανή παραµένει η υπόθεση της µίσθωσης των εργοστασίων της ΕΒΖ στο Πλατύ Ηµαθίας και στις Σέρρες στο κοινοπρακτικό σχήµα των Royal Sugar και Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, µετά την εµπλοκή στην πρώτη συνάντηση των εµπλεκόµενων µερών, την Τρίτη 15 Οκτωβρίου, παρουσία πολιτικών παραγόντων.

Ανεξάρτητα, αν προχωρήσει άµεσα ή όχι η µίσθωση των εργοστασίων, η φετινή παραγωγή ζαχαρότευτλων θεωρείται απίθανο να γίνει ζάχαρη, καθώς ο χρόνος που απαιτείται για τη συντήρηση των εργοστασίων δεν επαρκεί. Κατά τις ίδιες πηγές, η Royal Sugar έχει συµφωνήσει προφορικά µε τους παραγωγούς για την απορρόφηση των τεύτλων, τα οποία πλέον προορίζονται για ζωοτροφές.

Σε δηλώσεις του στην Agrenda ο επιχειρηµατίας Χρήστος Καραθανάσης, ιδιοκτήτης της Royal Sugar αποκάλυψε πως έπειτα από το αδιέξοδο της Τρίτης, ζητήθηκε από την Τράπεζα Πειραιώς, τη διοίκηση της ΕΒΖ και την Ernst & Young να καταθέσει η κοινοπραξία τη δική της πρόταση για το σχέδιο µίσθωσης των δύο εργοστασίων και να συζητήσουν επ’ αυτού σε δεύτερη συνάντηση. «∆εν πρόκειται να κάνω πίσω όσα εµπόδια και να µου βάλουν. Αυτή η ιστορία δεν έχει κλείσει. Θα στείλουµε άµεσα το σχέδιο συµφωνητικού που µας ζητήθηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο το βασικότερο αγκάθι, όπως προέκυψε στην πρώτη συνάντηση, δύσκολα θα παρακαµφθεί κι αυτό γιατί η πλευρά της ΕΒΖ επιµένει ότι η Royal Sugar οφείλει στη βιοµηχανία 1,4 εκατ. ευρώ, από ζάχαρη που παρέλαβε και δεν πλήρωσε επικαλούµενη έναν όρο στη συµφωνία (σ.σ. θα κατέβαλε το 25% του ποσού µόνο εφόσον ολοκληρωνόταν η παραλαβή και του τελευταίου κιλού που είχε συµφωνηθεί) και υποστηρίζει πως αν υπογράψει τη νέα συµφωνία µίσθωσης των εργοστασίων, κινδυνεύει να κατηγορηθεί για απιστία.

Από την πλευρά του ο επιχειρηµατίας το αντικρούει αυτό και λέει πως η επιχείρησή του διεκδικεί από τη βιοµηχανία ποσό 1,5 εκατ. ευρώ, λόγω διαφυγόντων κερδών, από τη µη καλή εκτέλεση της συµφωνίας . Μόνη περίπτωση να ξεπεραστεί το συγκεκριµένο εµπόδιο, όπως µεταφέρουν πηγές της ζαχαροβιοµηχανίας είναι να κάνει δεκτή ο επιχειρηµατίας την πρόταση της ΕΒΖ και της Τράπεζα Πειραιώς για εξωδικαστική λύση της διαφοράς ή έστω να προκαταβάλει 600.000 ευρώ από τη Royal Sugar.

agronews.gr