6 Φεβρουαρίου, 2021

Press Room

ΓΕΕΘΑ: Ασκηση ανορθόδοξου πολέμου στον Σαρωνικό


Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, παρακολούθησε τακτικά αντικείμενα των σκαφών ανορθόδοξου πολέμου-ταχείας μεταφοράς MARK V «Αίολος» και «Αστραπή» της διοίκησης υποβρυχίων καταστροφών στον Σαρωνικό Κόλπο.

Όπως ανακοινώθηκε, παρόντες στη δραστηριότητα ήταν ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού (ΓΕΝ) αντιναύαρχος Στυλιανός Πετράκης, ο αρχηγός Στόλου αντιναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης και ο διοικητής της Διοίκησης Υποβρυχίων Καταστροφών, πλοίαρχος Ιωάννης Παπαβλάχος.

ΓΕΕΘΑ: Ασκηση ανορθόδοξου πολέμου στον Σαρωνικό

Η δραστηριότητα πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της επερχόμενης αναδιοργάνωσης των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων του ΓΕΕΘΑ, με την ίδρυση της διοίκησης ειδικού πολέμου και της διακλαδικής διοίκησης ειδικών επιχειρήσεων, όπου θα ενταχθούν και δυνάμεις ναυτικών ειδικών επιχειρήσεων.

ΓΕΕΘΑ: Ασκηση ανορθόδοξου πολέμου στον Σαρωνικό

Τα σκάφη «Αίολος» και «Αστραπή» διετέθησαν δωρεάν από το ναυτικό των ΗΠΑ ως υλικό Excess Defence Articles. Έφτασαν στο ναύσταθμο Σαλαμίνας στις 6 Απριλίου 2020 και βρίσκονται στο στάδιο της επιχειρησιακής ένταξής τους στη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών. Το τεχνικό προσωπικό του Πολεμικού Ναυτικού ανέλαβε τον έλεγχο και την πραγματοποίηση εργασιών συντήρησης και επισκευής για την ενεργοποίηση των MARK V.
ΓΕΕΘΑ: Ασκηση ανορθόδοξου πολέμου στον Σαρωνικό
Η επιχειρησιακή αξιοποίηση των σκαφών από τη Διοίκηση Υποβρυχίων Καταστροφών εντάσσεται στο πλαίσιο της εν εξελίξει αναβάθμισης των δυνάμεων ειδικών επιχειρήσεων και των τριών κλάδων (χερσαίων, ναυτικών και αεροπορικών). Με τον τρόπο αυτό, η υπό συγκρότηση διοίκηση ειδικού πολέμου επαυξάνει κατακόρυφα τη δυνατότητά της για αποτελεσματική σχεδίαση και διεξαγωγή ειδικών αποστολών στο θαλάσσιο περιβάλλον, σύμφωνα με τα σύγχρονα συμμαχικά και διεθνή πρότυπα.