Γαλλία: Η κυβέρνηση προειδοποιεί τους πολίτες ότι η… κοκαϊνη δεν προστατεύει από τον κορωνοϊό

Σε ασυνήθιστα μέτρα κατέφυγε η κυβέρνηση της Γαλλίας για να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό προειδοποιώντας τους πολίτες της χώρας ότι η χρήση …κοκαϊνης δεν τους προστατεύει από τον Covid-19.

«Όχι, η κοκαϊνη δεν παρέχει προστασία κατά του COVID-19», ανέφερε το υπουργείο Αλληλεγγύης και Υγείας της Γαλλίας στον λογαριασμό του στο Twitter. «Είναι μια εθιστική ναρκωτική ουσία, που προκαλεί σοβαρές επιβλαβείς παρενέργειες», υπογράμμισε συνοδεύοντας την ανάρτηση μ’ ένα σύνδεσμο για την επίσημη ενημερωτική ιστοσελίδα της κυβέρνησης για τον κορωνοϊό, από τον οποίο έχει μολυνθεί και ο υπουργός Πολιτισμού της χώρας.

Σε ανάλογες συστάσεις προέβη το υπουργείο Υγείας της Γαλλίας και τις τελευταίες ημέρες, όπως η προειδοποίηση ότι ο ψεκασμός της επιδερμίδας με αλκοόλ ή χλωρίνη δεν σκοτώνει ιούς που έχουν ήδη εισέλθει στον οργανισμό. Άλλες αναρτήσεις επιδιώκουν να καθησυχάσουν τους πολίτες ότι ο κορωνοϊός δεν μπορεί να μεταδοθεί από τσιμπήματα κουνουπιών κι ότι τα αντισηπτικά για την απολύμανση των χεριών δεν προκαλούν καρκίνο.

Παραπληροφόρηση για τον κορωνοϊό

Οι χθεσινές προειδοποιήσεις για την κοκαϊνη έρχονται σε απάντηση μιας σειρά memes που έχουν γίνει viral και θεωριών συνωμοσίας που εμφανίστηκαν από την έναρξη της επιδημίας του κορωνοϊού, όπως ότι προήλθε από ερευνητικό εργαστήριο στην Ουχάν της Κίνας και είτε διέφυγε κατά λάθος ή αναπτύσσεται ως βιολογικό όπλο, θεωρείες που έχουν καταρριφθεί επιστημονικώς. Ειδικοί επισημαίνουν ότι οι επιδημίες και οι μεγάλες καταστροφές λειτουργούν συχνά ως εκκολαπτήρια τέτοιων θεωριών. «Είναι τόσο εύκολο να διαδοθούν επειδή τα γεγονότα αυτά είναι ζωτικής σημασίας», λέει ο ερευνητής Μπράιαν Χιούστον. «Η πείρα δείχνει ότι εκείνα που μας τρομάζουν περισσότερο είναι πράγματα που δεν μπορούμε να παρατηρήσουμε και κίνδυνοι που είναι νέοι και ακατανόητοι», συνεχίζει.

Ωστόσο, ορισμένοι πολίτες στη Γαλλία, που μετρά άνω των 1.400 κρουσμάτων κορωνοϊού, φαίνεται ότι δεν παίρνουν εντελώς αψήφιστα τον κίνδυνο μόλυνσης καθώς μετείχαν σε μια προσπάθεια να σπάσουν ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Αν και η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε τις συναθροίσεις άνω των χιλίων ατόμων, κάπου 3.550 άτομα με μπλε στολές, βαμμένα τα πρόσωπα και λευκά σκουφάκια συγκεντρώθηκαν στο Λαντερνό της Βρετάνης το Σάββατο κι έσπασε το παγκόσμιο ρεκόρ Guiness για τη μεγαλύτερη συγκέντρωση από… στρουμφάκια. «Είπαμε να μην ενδώσουμε στον πανικό και ως Γάλλοι να μη χάσουμε την ευκαιρία να σπάσουμε το ρεκόρ και τώρα είμαστε πρωταθλητές κόσμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους παρισταμένους.