25 Απριλίου, 2020

Press Room

Πρόγραμμα ηλεκτρονικής τιμολόγησης

Φτιάχνουμε λαχανόκηπο στο μπαλκόνι! – Τα εύκολα λαχανικά που μπορείτε να φυτέψετε


Ποιος δεν θέλει να τρώει καθημερινά φρέσκα λαχανικά; Και ποιος δεν ενθουσιάζεται στη θέα ενός περιποιημένου μποστανιού ακόμη και στη βεράντα ενός διαμερίσματος ή ενός πλούσιου λαχανόκηπου;

Σκεφτείτε επίσης ότι μια πολύ καλή ιδέα για να περιορίσετε ακόμα περισσότερο τις μετακινήσεις σας στο σουπερμάρκετ και να μειώσετε τη διασπορά του κορωνοϊού, είναι να δημιουργήσετε τον δικό σας λαχανόκηπο. Και αν αναρωτιέστε τι μπορείτε να φυτέψετε, δείτε ποια λαχανικά είναι εύκολο να ευδοκιμήσουν σε μια αυλή, στη βεράντα ή στον κήπο του σπιτιού σας!

Πριν ξεκινήσετε…

Για να φυτέψετε τα δικά σας λαχανικά και να δημιουργήσετε το δικό σας λαχανόκηπο προμηθευτείτε τον εξοπλισμό που θα χρειαστείτε. Αυτός περιλαμβάνει γλαστράκια με τρύπες για να στραγγίζει το νερό, σπόρους (έτοιμους βλαστούς) ώστε να απλώσουν καλύτερα στο χώμα, χώμα ειδικό για φύτευση λαχανικών και λίπασμα το οποίο θα προσθέτετε κάθε δύο με τρεις εβδομάδες, σύμφωνα με τις οδηγίες του πακέτου που περιείχε τους σπόρους.

Πράσινα φασολάκια

Τα πράσινα φασολάκια θεωρούνται ένα εύκολο στην καλλιέργεια φυτό, κατάλληλο για τους πρωτάρηδες καλλιεργητές. Για να ευδοκιμήσουν χρειάζονται ήλιο, κανονικό πότισμα και μέτριο προς πλούσιο χώμα. Μάλιστα οι φασολιές μπορούν να φτάσουν τα 50 εκατοστά σε ύψος ενώ αναρριχώμενες φτάνουν το 1,5 ως και 2 μέτρα.

Φασολάκια

Κολοκυθάκια

Οι κολοκυθιές είναι ένα από τα πιο εύκολα στην καλλιέργεια φυτά και έρχονται σε ποικιλία μεγεθών, χρωμάτων και σχημάτων. Ο Απρίλης ειδικά θεωρείται ιδανικός μήνας για να φυτέψετε απευθείας σπόρο κολοκυθιού στη γλάστρα σας.

Κολοκυθάκια

Χρειάζονται πότισμα κάθε τρεις μέρες και μέσα σε ενάμιση μήνα θα μπορείτε να απολαύσετε κολοκυθάκια τηγανητά, ψητά βραστά που πάνω απ’ όλα θα είναι δικά σας.

Ραπανάκια

Το ραπανάκι είναι τέλειο για να συνοδεύσει τη σαλάτα σας και να δώσει μια πιο πικάντικη γεύση. Για να φυτέψετε ραπανάκια, χρησιμοποιήστε γλάστρα με βάθος 15-25 εκατοστών σε δροσερό έδαφος και σχετικά συχνό πότισμα. Θα τα απολαύσετε πολύ γρήγορα αφού ειδικά τα μικρά στρογγυλά ραπανάκια αναπτύσσονται στον 1,5 μήνα μετά τη σπορά.

Αγγουράκια

Όπως τα κολοκύθια, έτσι και τα αγγούρια είναι παραγωγικά και εύκολα καλλιεργούνται. Απλώς δώστε τους ηλιοφανή θέση και θερμοκρασίες μεταξύ 20-25°C για να αναπτυχθούν.

Αγγούρια

Επιλέξτε επίσης στρογγυλές γλάστρες, διαμέτρου τουλάχιστον 30 εκατοστών, με τρύπα αποστράγγισης για να φεύγει το νερό. Όσον αφορά τις ανάγκες σε πότισμα θα χρειαστεί κάθε δυο μέρες και σε διάστημα 1 – 2 μήνες θα έχετε τα δικά σας αγγουράκια.

Ντομάτες

Ισως η ντομάτα να είναι και η πιο ελκυστική καλλιέργεια από όλα τα λαχανικά. Άλλωστε με μια σαλάτα μπορεί να αποτελέσει ακόμα και κυρίως γεύμα ενώ σκεφτείτε επίσης, τι ωραίες σάλτσες μπορείτε να δημιουργήσετε με τις δικές σας ντομάτες.

Για να την καλλιεργήσετε θα πρέπει καταρχάς να επιλέξετε την ποικιλία που θέλετε. Μικρές, ντοματίνια στρογγυλά, ντοματίνια στενόμακρα, ντομάτες πομοντόρο κ.α.

Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιήστε μεγάλες γλάστρες στρογγυλές ή τετράγωνες, με βάθος 30-40 εκατοστά και πλάτος 40 εκατοστά, ένα σημείο που να βλέπει ήλιο και πότισμα κάθε 3 – 4 ημέρες την άνοιξη. Έτσι θα έχετε κόκκινες, ζουμερές, νόστιμες, λαχταριστές ντομάτες.

Όταν όλα αυτά τα λαχανικά μεγαλώσουν, η χαρά σας δεν θα περιγράφεται! Θα τα κόψετε και θα τα απολαύσετε με διπλό ενθουσιασμό γιατί και θα είναι ολόφρεσκα και θα αποτελούν δικό σας δημιούργημα!

Φωτογραφίες: Shuttestock

φωτιστικά inde.gr