11 Μαρτίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο: τα αδικήματα οπαδικής βίας τιμωρούνται αυστηρά»


«Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, για άλλη μια φορά απών. Απών και από το προσκλητήριο κατά της οπαδικής βίας»

 

Για κρεσέντο λαϊκισμού και πολιτική τυμβωρυχία κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ κ. Φωτεινή Αραμπατζή, καθώς ζήτησε εκλογές κατά τη συζήτηση του αθλητικού Νομοσχεδίου του ΥΠΠΟΑ για την οπαδική βία, που ήρθε στη Βουλή σαράντα μέρες μετά την άγρια δολοφονία του Άλκη Καμπανού, κι ενώ βρισκόμαστε εν μέσω πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας.

«Αυτή είναι η Υπεύθυνη Αντιπολίτευση, που θέλει να γίνει Κυβέρνηση; Εκλογές εν μέσω πολέμου! Τέτοια συναίσθηση της πραγματικότητας; Τέτοια Ευθύνη;» αναρωτήθηκε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή και αντέκρουσε τις κατηγορίες του ΣΥΡΙΖΑ πως η Κυβέρνηση είναι «επικίνδυνη για τα εθνικά συμφέροντα» λέγοντας:

«Τολμάτε και λέτε κάτι τέτοιο εσείς για εμάς,

 • που διασφαλίσαμε την Εθνική Άμυνα με τις αμυντικές συμφωνίες με τη Γαλλία και τις ΗΠΑ και εσείς καταψηφίζετε;
 • που διασφαλίζουμε το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων ενώ εσείς καταψηφίσατε με ανύπαρκτα επιχειρήματα και το αξέχαστο “Η άμυνα δεν είναι αυτοσκοπός” τα έξι επιπλέον RAFALE;
 • που στηρίζουμε εμπράκτως τον ουκρανικό λαό την ώρα που εσείς δεν βγάζετε μιλιά για τις προκλητικές παρεμβάσεις της Ρωσικής πρεσβείας στην Ελλάδα και λέτε μισόλογα για τις ιταμές προκλήσεις της κυρίας Ζαχάροβα;

Μιλάτε εσείς, που ο πρώην Υπουργός σας της Εθνικής Άμυνας κάνει like στα tweets της Ρωσικής Πρεσβείας και ανεβάζει φωτογραφίες μπροστά από το μνημείο του Λένιν; Εσείς ήσασταν πραγματικά επικίνδυνοι ως Κυβέρνηση και δυστυχώς κατρακυλάτε στου κακού τη σκάλα και εξακολουθείτε να είστε και πολύ επικίνδυνοι ως Αντιπολίτευση!».

«Στα αυτιά μας η φωνή των γονιών του Άλκη»

Για το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο με το οποίο η Κυβέρνηση θεσπίζει ένα αυστηρό και σαφές πλαίσιο για τη λειτουργία των λεσχών φιλάθλων με ποινές και διοικητικά μέτρα κατά της βίας, η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ τόνισε ότι τα τελευταία λόγια του 19χρονου Άλκη «μην με χτυπάτε άλλο, φτάνει» πριν πέσει νεκρός από τα πολλαπλά χτυπήματα, που του επέφεραν σκληροί και άθλιοι χούλιγκανς και έκοψαν τόσο νωρίς και τόσο άδικα το νήμα της ζωής του «πρέπει να τα έχουμε πάντα στο νου μας, όταν προσπαθούμε να εξαλείψουμε με νομοθετικές παρεμβάσεις την μάστιγα του χουλιγκανισμού, που βρίσκει παιδιά στις γειτονιές και τα σκοτώνει με φρικτό τρόπο. Ο χουλιγκανισμός είναι ένα παγκόσμιο και χρόνιο φαινόμενο και παρότι η πρώτη ελληνική προσπάθεια νομικής του αντιμετώπισης έγινε το 1986, δυστυχώς το φαινόμενο της βίας είναι ακόμα εδώ. Γι’ αυτό σήμερα δεν ερχόμαστε αντιμέτωποι μόνο με τους εαυτούς μας αλλά και με την κοινωνία, που είναι δικαιολογημένα δύσπιστη απέναντι στις πρωτοβουλίες, που κάθε φορά αναλαμβάνει το πολιτικό σύστημα. Και  θα πρέπει να έχουμε στα αυτιά μας και τη φωνή των γονιών του Άλκη, που με σπάνια, περισσή αξιοπρέπεια, γενναιότητα ψυχής και χωρίς μίσος ακόμα και για τους φονιάδες του γιου τους μας καλούν όλους να μην ξεχάσουμε και να δράσουμε γιατί όπως έχουν πει “Δεν πρέπει να ξεχαστεί το θέμα του Άλκη. Αν ξεχαστεί θα το βρει άλλη οικογένεια μπροστά της. Και είναι κρίμα να θρηνούν νέα παιδιά οι οικογένειες τους”».

«Αυστηρό και σαφές πλαίσιο»

Ειδικά για τις διατάξεις του Νομοσχεδίου, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε ότι εξασφαλίζουν τα εχέγγυα να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αυτή η μάστιγα, καθώς προβλέπεται:

 • Η αυστηροποίηση των ποινών στα αδικήματα της οπαδικής βίας και η τάχιστη εκδίκαση των υποθέσεων
 • Η καθιέρωση ενός ιδιώνυμου εγκλήματος, ειδικού ποινικού αδικήματος για όσους κατά την διάρκεια των αθλητικών αγώνων έχουν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους
 • Η μη μετατροπή της επιβληθείσας ποινής σε κοινωφελή εργασία στον δράστη που τελεί αδικήματα της οπαδικής βίας είτε ως μονάδα είτε ως μέλος οργανωμένης συμμορίας του αρ. 187 ΠΚ και μάλιστα με την προσθήκη νέων αξιόποινων πράξεων, όπως αυτό τροποποιείται στο αρ. 68 του παρόντος νομοσχεδίου
 • Η μη αναστολή της ποινής κατ’ αρ. 99 επ. ΠΚ και η μη χορήγηση ανασταλτικού αποτελέσματος επί τυχόν ασκηθησόμενης εφέσεως κατά της καταδικαστικής απόφασης για τα ανωτέρω αδικήματα,

που εκτός από τον κατασταλτικό, στην περίπτωση της απευκταίας τέλεσης εγκλήματος,

έχει και μια σαφή και ξεκάθαρη αποτρεπτική στόχευση.

Υπογράμμισε μάλιστα πως όλα τα παραπάνω «στέλνουν ένα πεντακάθαρο μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: Ότι ΝΑΙ, τα αδικήματα αυτά τιμωρούνται αυστηρά γιατί δεν υπάρχει καμία, μα καμία ανοχή στην τέλεσή τους» προσθέτοντας πως συνδυαστικά :

 • η αυστηροποίηση του πλαισίου λειτουργίας των λεσχών Φιλάθλων
 • η ενεργός συμμετοχή του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στον έλεγχο της νομιμότητας της σύστασης και λειτουργίας τους και
 • οι ιδιαίτερα αυστηρές προϋποθέσεις άδειας λειτουργίας παραρτημάτων τουλάχιστον 50 ενήλικες -όταν για την ίδρυση ενός Σωματείου απαιτούνται 20- με λευκό ποινικό μητρώο, που είναι κάτοικοι της συγκεκριμένης περιοχής του παραρτήματος,

αποτελούν νομοθετικές πρωτοβουλίες, που αποσκοπούν στην καλλιέργεια υγιούς φίλαθλου πνεύματος, στην αποτροπή έκνομων συμπεριφορών και σίγουρα στον ευχερή εντοπισμό των δραστών.

Σ’ αυτή την κατεύθυνση αποσκοπεί επίσης και η σύσταση στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Ψηφιακού Μητρώου Μελών των Λεσχών Φιλάθλων όπως και η συνευθύνη των ΠΑΕ σε περίπτωση τέλεσης αδικημάτων εντός των εγκαταστάσεών τους, ενώ η προσωρινή αναστολή λειτουργίας των Λεσχών Φιλάθλων (παραρτημάτων, γραφείων και εντευκτηρίων) μέχρι την 31η Ιουλίου δίνει τον απαραίτητο χρόνο εναρμόνισης με τις νέες ρυθμίσεις.

«Από το προσκλητήριο ενάντια στην βία δεν δικαιούται να λείπει κανείς»

«Αυτό το νομοσχέδιο είναι ένα προσκλητήριο ενάντια στην βία και από αυτό το προσκλητήριο δεν δικαιούται να λείπει κανείς!» επισήμανε η κ. Φωτεινή Αραμπατζή τονίζοντας πως «οφείλουμε όλοι να πάρουμε καθαρές θέσεις χωρίς “ναι μεν αλλά” και χωρίς μικροκομματικούς υπολογισμούς. Έχουμε όλοι ευθύνη και χρέος τιμής απέναντι στον Άλκη αλλά και απέναντι σε τόσους και τόσους νέους ανθρώπους, που έχασαν τη ζωή τους άδικα και βάναυσα».

Το μέλλον του Θεσμικού Αθλητισμού

Η κ. Αραμπατζή τόνισε επίσης ότι πέρα από την κρισιμότητα και τη σημασία των διατάξεων για την οπαδική βία δεν πρέπει να παραβλεφθεί το γεγονός ότι με το παρόν νομοσχέδιο «θωρακίζεται το μέλλον του Θεσμικού Αθλητισμού με το κανονιστικό πλαίσιο για τη ρύθμιση του:

 • Αθλητικού εθελοντισμού
 • Του πνευματικού αθλητισμού
 • Του ηλεκτρονικού αθλητισμού ( e-sports) που έχει πρωτοπορία η ομάδα του τόπου μου, ο Πανσερραϊκός και βεβαίως του εργασιακού αθλητισμού».

«Απών ο ΣΥΡΙΖΑ, λυπηρή η στάση του»

Η κ. Αραμπατζή χαρακτήρισε αστείες τις δικαιολογίες του ΣΥΡΙΖΑ, που για ακόμα μια φορά απέχει από το προσκλητήριο κατά της βίας με τον εισηγητή του να υποστηρίζει ειρωνικά ότι «ανήκουμε στη Δύση μόνο όταν αφορά τους πολέμους αλλά όχι όταν νομοθετούμε για τον αθλητισμό».

«Προφανώς ξεχνάτε τα πολύ αυστηρά και σκληρά μέτρα, που έχουν πάρει δυτικές ευρωπαϊκές χώρες εδώ και πολλά χρόνια για να πατάξουν τον χουλιγκανισμό και την βία στα γήπεδα» απάντησε η κ. Αραμπατζή και πρόσθεσε πως «την ώρα, που εσείς επιμένετε να ξεχωρίζετε τις μολότοφ σε καλές και κακές, στο αν κάποιος τις έχει στο σακίδιο του για να τις βγάλει βόλτα ή για να τις πετάξει, στο αν η χρήση της κουκούλας γίνεται για να καλυφθεί η ταυτότητα σε αξιόποινες πράξεις ή όχι, πραγματικά δεν μπορούσα να σκεφτώ πριν τη συνεδρίαση των σχετικών επιτροπών ότι θα πείτε ΟΧΙ επί της Αρχής Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ!» και αναρωτήθηκε για τη στάση του: «Είναι η γνωστή σας τακτική να λέτε ΟΧΙ σε κάθε νομοθέτημα της Κυβέρνησης; Είναι οι αριστερές ιδεοληψίες περί του νόμου και της τάξης; Είναι κάτι άλλο;».

Υπενθύμισε μάλιστα πως ο ΣΥΡΙΖΑ την ίδια στάση δυστυχώς κράτησε και στην αυστηροποίηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα, που αφορούσαν τους βιασμούς και τις ανθρωποκτονίες, ενώ ως Κυβέρνηση αναθεωρώντας τους ποινικούς κώδικες μετέτρεψε σε πλημμελήματα, κακουργήματα όπως η δωροδοκία και η δωροληψία.

«Εσείς Κυρίες και Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσετε πού ανήκετε» τόνισε για την Αξιωματική Αντιπολίτευση η κ. Αραμπατζή «γιατί και στο βορρά και στο νότο και στην ανατολή και τη Δύση δεν είστε κόμμα. Είστε επικίνδυνη πολιτική σβούρα. Η στάση σας πραγματικά είναι λυπηρή!» και κάλεσε τον ΣΥΡΙΖΑ να μην είναι για μία ακόμη φορά απών από ένα νομοσχέδιο, που επιχειρεί να γιατρέψει μια κοινωνική πληγή, χαίνουσα, να μην είναι απών από την επιταγή της κοινωνίας για ομοφωνία του πολιτικού κόσμου, όταν διακυβεύονται και γίνεται προσπάθεια να αντιμετωπιστούν μείζονα κοινωνικά ζητήματα!