,

5 Απριλίου, 2022

Press Room

Φωτεινή Αραμπατζή: «Στηρίζουμε έναν δυναμικό κλάδο και το ελληνικό μέλι, που αναγνωρίζεται διεθνώς ως εξαιρετικής ποιότητας»


«Διαχρονικά στο πλευρό των μελισσοκόμων»

 

Στα μέτρα θεσμικής θωράκισης και ενίσχυσης, που έλαβε η Κυβέρνηση της ΝΔ υπέρ των μελισσοκόμων αναφέρθηκε η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και Βουλευτής Σερρών κ. Φωτεινή Αραμπατζή κατά τον χαιρετισμό της, στην ενημερωτική ημερίδα, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Σερρών στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Εγγείων Βελτιώσεων, την Κυριακή, 3 Απριλίου.

Η κ. Φωτεινή Αραμπατζή, που διαχρονικά στέκεται στο πλευρό των μελισσοκόμων και επί των ημερών της στο ΥΠΑΑΤ δρομολογήθηκαν κάποια από τα σημαντικότερα μέτρα στήριξης, όπως ο διπλασιασμός του προϋπολογισμού του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος, με χαρά αποδέχθηκε την πρόσκλησή τους, επισημαίνοντας πως η μελισσοκομία έπαψε επί Κυβέρνησης Κυριάκου Μητσοτάκη να είναι ένας παραμελημένος κλάδος και έγιναν βήματα αντιμετώπισης χρόνιων ζητημάτων τόσο σε επίπεδο θεσμικό όσο και σε επίπεδο ενισχύσεων.

Απαριθμώντας τα κυριότερα εξ αυτών, αναφέρθηκε στον διπλασιασμό των πόρων του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος, στη δημιουργία του Εθνικού Μελισσοκομικού Μητρώου, ως εργαλείου τάξης στον χώρο και «όπλου» στη μάχη κατά των «ελληνοποιήσεων», στους στοχευμένους ελέγχους του ΕΦΕΤ, που οδήγησαν στις αποσύρσεις δεκάδων παρτίδων προϊόντων νοθείας. Σε ό,τι αφορά τις πολιτικές ενισχύσεων, υπογράμμισε την αντιστάθμιση της απώλειας εισοδήματος που υπέστησαν λόγω Covid-19 και την ένταξη των μελισσοκόμων στα προγράμματα της Βιολογικής Γεωργίας.

Πιο συγκεκριμένα, για τον προϋπολογισμό του Ελληνικού Εθνικού Μελισσοκομικού Προγράμματος, σημείωσε ότι διπλασιάστηκε στα 12.325.290€ ο προϋπολογισμός του για καθένα από τα έτη 2021 και 2022:

  • Ο προϋπολογισμός της Δράσης 3.1 (αντικατάσταση κυψελών – προμήθεια κινητών βάσεων) αυξήθηκε από 1.650.000 € σε 4.000.000 € για το 2021 και σε 3.125.000 € για το 2022 και
  • Ο προϋπολογισμός της Δράσης 3.2 (οικονομική ενίσχυση της νομαδικής μελισσοκομίας) αυξήθηκε από 3.000.000 σε 6.305.290 € για το 2021 και 6.260.290 € για το 2022.

Όσον αφορά στις αποζημιώσεις για τον Covid 19, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή ανέφερε ότι κατά τη θητεία της στο ΥΠΑΑΤ υπήρξε μία εργώδης προσπάθεια των υπηρεσιακών παραγόντων σε συνεργασία με τους μελισσοκομικούς συλλόγους προκειμένου να τεκμηριωθεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η απώλεια εισοδήματος και να εγκριθεί, σε συνεργασία με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Θεόδωρο Σκυλακάκη, ποσό 5.595.315 ευρώ, που κατόπιν συμψηφισμού των επιστρεπτέων κατέληξε σε καταβολή ποσού 3,39 ευρώ ανά κυψέλη σε 3.158 (ποσοστό 90%) επαγγελματίες μελισσοκόμους.

Όσον αφορά στο Εθνικό Μελισσοκομικό Μητρώο, η  πρώην Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης τόνισε ότι «στον κλάδο παραλάβαμε ένα αχαρτογράφητο τοπίο, όμως με το νέο Μητρώο, που θεσπίστηκε τον Απρίλιο του 2021 ο κλάδος τακτοποιείται και καταγράφεται». Σημείωσε ακόμη ότι με την νέα Υπουργική απόφαση:

  • οι μελισσοκόμοι της χώρας μπορούν να εγγραφούν και από τον υπολογιστή τους
  • πρώτη φορά γίνεται δήλωση πελατών χονδρικής και ποσοτήτων (1ο στάδιο ελέγχου ισοζυγίων)
  • πρώτη φορά καθορίζονται κριτήρια για την διενέργεια ελέγχων αλλά και υποχρεώσεις και κυρώσεις για την προάσπιση των μελών του Μητρώου.

Επίσης, στο ισοζύγιο του μελιού, που είχε δρομολογήσει επί των ημερών της, τροφοδότης είναι το Εθνικό, Ηλεκτρονικό, Μελισσοκομικό Μητρώο, όπου ταυτόχρονα καταγράφεται και  ταυτοποιείται  όλο το «μελισσοκομικό δυναμικό» από τους παραγωγούς, τους εισαγωγείς, μέχρι τη λιανική προκειμένου να  παρακολουθείται η διαδρομή του μελιού, από την κυψέλη έως το ράφι.

Αναφορικά με τους ελέγχους, η κ. Φωτεινή Αραμπατζή επισήμανε ότι επί της θητείας της και της εποπτείας της στον ΕΦΕΤ έγινε η πιο συντονισμένη προσπάθεια εξάρθρωσης νοθευμένου μελιού με καραμελόχρωμα ενώ από τα τέλη Ιανουαρίου 2021 και μετά, στο πλαίσιο της πάταξης των αθέμιτων πρακτικών, έχουν ανακληθεί 60 παρτίδες και συνολικά σε Ελλάδα, Γερμανία, Βουλγαρία έχουν κατασχεθεί ή αποσυρθεί 40 τόνοι μελιού ενώ από την έναρξη των ελέγχων κατατέθηκαν στον ΕΦΕΤ 67 αναφορές / καταγγελίες, που παραπέμπουν σε δόλιες πρακτικές, νοθεία ή και παραπλάνηση σε μέλι, πέραν των ήδη εμπλεκομένων.

Ιδιαίτερη ήταν η αναφορά της στη Βιολογική Μελισσοκομία και στην ένταξή της για 1η φορά σε πρόγραμμα βιολογικής γεωργίας, με προϋπολογισμό 34.000.000€.

Πιο συγκεκριμένα  οι μελισσοκόμοι θα πριμοδοτηθούν:

  • Για τη Δράση 11.1.2 (ενισχύσεις για τη μετατροπή σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής) με 000.000 ευρώ.
  • Για τη Δράση 11.2.2 (ενισχύσεις για τη διατήρηση σε βιολογικές πρακτικές και μεθόδους παραγωγής) με 000.000 ευρώ

ενώ με δική της την παρέμβαση διορθώθηκε η αστοχία εις βάρος μεγάλου αριθμού Μελισσοκόμων μιας και το ΥΠΑΑΤ έδωσε παράταση έως τα μεσάνυχτα της 4ης/4/2022 επιτρέποντας τους μελισσοκόμους να οριστικοποιούν  τις αιτήσεις τους με το εύρημα «μη ενεργός γεωργός» .